ExportMag.cz: EU skládá novou Komisi. Česko ji chce směřovat k pěti ekonomickým prioritám

Vnitřní trh, obchodní politika, energetika, průmysl, digitalizace. To jsou oblasti, která chce do agendy nové Evropské komise prioritně prosazovat Česká republika. Po eurovolbách se skládají unijní instituce a s tím je příležitost nastavit novou vizi pro celou ekonomiku EU.

Každé volby do Evropského parlamentu vedou k novým prioritám Evropské unie. Vzniká nové složení unijních institucí a ty si stanovují nové cíle. A pokud chtějí mít jednotlivé členské státy na nový vývoj vliv, musí se na nadcházející změny připravit.

Výsledky červnových eurovoleb naznačily, že Unie bude muset znovu pečlivě zvážit některé parametry Green Dealu, transformace průmyslu nebo imigrační politiky.

Vedle nového složení Evropského parlamentu čeká Evropu také skládání nové Evropské komise a výběr jejího nového předsedy nebo v současnosti spíše předsedkyně. Pokud půjde vše dobře, budou již po prázdninách známa jména všech 27 možných komisařů a komisařek a od listopadu či prosince bude schválena a jmenována celá Evropská komise. Nová Komise bude moci ihned začít s vytyčením a realizací svých cílů.

Ministerstvo průmyslů a obchodu ČR (MPO) již delší dobu rozpracovává svoji vizi toho, na co by se budoucí Komise měla v oblastech spadajících do působnosti MPO zaměřit. Mezi takové priority patří především podpora otevřenosti EU v oblasti vnitřního trhu i zahraničního obchodu, rovné a předvídatelné podmínky pro evropské podniky na globální i evropské úrovni, snižování administrativní zátěže a rovný přístup k podpoře všech nízkouhlíkových technologií včetně jaderných. Tyto priority lze rozdělit do pěti hlavních tematických skupin – vnitřní trh a konkurenceschopnost, obchodní politika, energetika, průmysl a digitální oblast a telekomunikace…

Co chce Česko prosadit do priorit nové Evropské komise? Více si přečtěte v plné verzi článku zdarma na portálu ExportMag.cz

• Teritorium: Česká republika | Evropa | Zahraničí

Doporučujeme