ExportMag.cz: Krtek a Hurvínek půjdou do světa spolu. Výrobci hraček založili exportní alianci

V Česku vzniká další vývozní aliance. Síly se rozhodli při oslovení zahraničních trhů spojit tuzemští výrobci hraček, společenských her a stavebnic.

Dřevěné figurky Krtečka, legendární technická stavebnice Merkur nebo textilní loutky Spejbla a Hurvínka. Nejen tyto výrobky patří do portfolia tuzemských firem, které vyrábějí hračky a stavebnice a od letoška se rozhodly spojit síly ve vývozním uskupení nazvaném Czech toys export alliance. Jde většinou o etablované společnosti s dlouholetou historií. I tak ale vidí členové nové aliance další přínos v tom, že při pronikání na zahraniční trhy spojí síly a využijí zvýhodněné služby proexportní agentury CzechTrade, která alianci zaštítila.

Hodnota globálního trhu s hračkami se v posledních letech vyhoupla nad hranici 300 miliard dolarů ročně.

Mezi zakládajícími členy jsou tradiční firmy jako například DETOA Albrechtice, KOVAP Náchod nebo Moravská ústředna Brno. První akcí aliance byla společná výprava na oborový veletrh do Itálie. „Aliance se zúčastnila oborové mise spojené s návštěvou a prezentací všech členů na letošním veletrhu Toys and Baby Milano, který proběhl v Milánu v půli května,“ informovala Eliška Sekáčová, exportní konzultantka z agentury CzechTrade.

Podle předsedy aliance Miroslava Kotíka se akce setkala u českých firem z oboru se zájmem. „Jednalo se o první veletrh naší aliance… Zkušenosti z této akce chceme zhodnotit pro příští rok, lépe se tím pádem také připravit, pravděpodobně přichystat i model nějaké společné logistiky pro členy aliance, aby byla lepší dostupnost i pro menší akviziční obchodní případy,“ uvedl Miroslav Kotík…

Více si o nové alianci vývozců hraček přečtěte v plné verzi článku zdarma na portálu ExportMag.cz

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme