ExportMag.cz: Přichází nová evropská regulace ekodesignu

V červenci začalo platit nové nařízení EU o ekodesignu výrobků. Cílem je prodloužit jejich životnost, zlepšit recyklaci a snížit dopady na životní prostředí.

Na výrobcích například přibude digitální pás s informacemi. Firmy ještě mohou nařízení připomínkovat, do praxe se větší změny promítnout zřejmě až v roce 2026.

Opatření bude zajímat například výrobce chladniček, vysavačů nebo sušiček.

V polovině července vstoupilo v účinnost nařízení Evropské unie 2024/1781 o vytvoření rámce pro stanovení požadavků na ekodesign udržitelných výrobků (nařízení o ekodesignu). Klade si za cíl přispět k větší udržitelnosti výrobků tím, že určí požadavky na delší životnost výrobků, jejich lepší energetickou účinnost, opravitelnost či recyklovatelnost.

Nařízení nahradí stávající směrnici 2009/125/ES o ekodesignu, která určovala (a nadále bude ještě po přechodnou dobu určovat) požadavky související se spotřebou energie ve vztahu k některým konkrétním výrobkům, například vysavačům, chladničkám, sušičkám, troubám, varným deskám, kotlům, set-top-boxům, serverům, datovým úložištím a dalším.

Nařízení zatím žádné konkrétní ekodesignové požadavky pro jednotlivé skupiny výrobků nestanoví. Představuje pouze právní rámec, na jehož základě se budou konkrétní požadavky pro jednotlivé kategorie výrobků určovat prostřednictvím předpisů vydávaných Evropskou komisí…

Více si o nových opatřeních v oblasti ekodesignu přečtěte v plné verzi článku zdarma na portálu ExportMag.cz

• Teritorium: Česká republika | Evropa

Doporučujeme