ExportMag.cz: Sova na oběžnou dráhu, mise k branám Airbusu. Letecký průmysl spojuje síly

Mezi odvětvími, která si založila exportní alianci s využitím zvýhodněných služeb od agentury CzechTrade, jsou letecký a kosmický průmysl. Firmy z oboru tak letos vyrazí třeba na společnou misi na prestižní veletrh Aeromart v Toulouse, což je hlavní město Evropy pro letectví.

Firmy v leteckém průmyslu mají často zakázky i z oblasti automotive, ICT, kosmického výzkumu nebo zbrojních dodávek (ilustrační snímek).

Globální letecký průmysl se probudil ze spánku, do nějž upadl v době pandemie, a aktuálně zažívá renesanci. Podle odborného portálu Precedence Research přesáhl obrat tohoto odvětví na planetě v roce 2022 hranici 400 miliard dolarů. A až do roku 2032 má růst každoročně průměrnou rychlostí 3,5 procenta a dostat se tak k rekordní hodnotě více než 560 miliard dolarů tržeb ročně.

Odvětví těží nejen z růstu zájmu o leteckou dopravu, ale také z kosmických projektů a v poslední době stále víc i z obnovených investic do obrany, které skokově narostly po začátku ruské agrese na Ukrajině a izraelsko-palestinského konfliktu na Blízkém východě.

Na růstovou vlnu najíždějí i firmy v České republice, která má bohatou tradici jak ve výrobě letadel, tak i v kosmickém výzkumu a vývoji zbraňových systémů. Česko například patří mezi pouhých sedm zemí světa, které dokážou na svém území kompletně vyrobit letadlo od nejmenších součástek až po motory a nejsložitější elektroniku.

Při exportu podpořilo tuzemské firmy z tohoto odvětví uskupení Czech Aerospace Export Alliance. Jde o dobrovolný spolek podniků z leteckého a kosmického průmyslu, které při exportu spolupracují a využily zvýhodněnou službu od státní agentury CzechTrade. Letectví se tak zařadilo mezi další obory, které takovou alianci také sestavily – to jsou například výrobci hraček či technologií pro vodohospodářství nebo šperkaři a pivovary.

„CzechTrade zajistí gestora, který poskytne především koordinaci při fungování aliance a nastavení vnitřní strategie pro plnění obchodních cílů v zahraničí. Také pomáhá připravovat plán proexportních aktivit a je zároveň kontaktem v rámci dalších státních organizací v ČR i v zahraničí,“ vysvětluje Stefani Neymon Myslovich, exportní konzultantka agentury CzechTrade…

Více si o alianci firem v leteckém průmyslu přečtěte v plné verzi článku zdarma na portálu ExportMag.cz

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Kosmický průmysl | Letecký průmysl

Doporučujeme