ExportMag.cz: Umí přistát na pláži i na jezeře. Česká Legenda létá od Austrálie až po Guatemalu

Čáslavská firma Aeropilot vyvinula ultralehký letoun, který obstojí i za špatné viditelnosti a přistát umí i v náročném terénu. V různých variantách si české letadlo Legend oblíbili zákazníci napříč světem, aktuálně firma rozvíjí export třeba do USA nebo Německa.

Letadlo Legend má dobré předpoklady k tomu, aby v kronice českého leteckého průmyslu jednou plně dostálo svému jménu. Vývoj první verze ultralehkého hornoplošníku spustila čáslavská firma Aeropilot v roce 2010. Brzy dokončila prototyp, spustila sériovou výrobu a získala potřebné certifikáty na klíčových trzích, jako jsou Německo, USA, Austrálie nebo Francie. První export si společnost připsala v roce 2014, kdy odletěl její letoun k zákazníkovi do Saúdské Arábie.

V obojživelné verzi zvládá český hydroplán přistát nejen na jezerech nebo rybnících, ale i na mořské hladině.

Dvoumístné letadlo, které je určené jak pro výcvik pilotů, tak pro sportovní a rekreační létání či turistiku, pak během následující dekády získalo další klienty napříč planetou. „Naše společnost už prodala 130 letounů Legend 600 do celého světa,“ vyčísluje Lucie Kvardová, zástupkyně Aeropilotu pro zahraniční obchod. Vedle mnoha evropských zemí a USA či Kanady doletěly Legendy v různých úpravách podle přání klientů také na exotičtější trhy, jako jsou Írán, Kazachstán nebo Guatemala…

Více si o exportu českých ultralehkých letadel Legend přečtěte v plné verzi článku zdarma na portálu ExportMag.cz.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme