FEKT VUT v Brně hostila diskuzi platformy Life Sciences 4.0 na téma digitální terapie

Ústav biomedicínského inženýrství Fakulty elektrotechniky a telekomunikačních technologií VUT (FEKT) hostil 13. června kulatý stůl na téma digitální terapie.

Akci pro odborníky z výzkumu, komerčního i akademického prostředí organizovala pracovní skupina MedTech v rámci spolku Life Sciences 4.0. Ten propojuje firemní a univerzitní subjekty z oblasti živých věd za účelem zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Spolek zaštiťuje Regionální hospodářská komora Brno.

Exkurze do univerzitních laboratoří v rámci kulatého stolu na téma digitální terapie na FEKT | RHK Brno

Setkání nabídlo neformální panelovou diskuzi s matadory digitálních terapií v České republice, Soňou Nevickou Sikorovou, spoluzakladatelkou společnosti Mindpax, a Pavlem Nevickým, ředitelem společnosti Deloitte pro oblast Zdravotnictví a Life-Science. Diskuse se zaměřila na regulaci zdravotních prostředků, klinickou validaci, financování digitálních technologií nebo na otázku přístupu na trh. Odborníci uvedli řadu příkladů a osobních zkušeností z praxe a v neposlední řadě i cenných rad pro firmy.

V rámci kulatého stolu se také představily dva firemní projekty, které nabízí řešení pro konkrétní oblast. Vystoupili Jiří Mekyska ze Scicake a Petr Benešovský z VisionCraft.

Scicake je startup VUT, který založili Ján Mucha, Zoltán Galáž a Jiří Mekyska z Ústavu telekomunikací FEKT. Výzkumníci vyvíjí produkty v oblasti digitální terapie a zaměřili se například na vývoj aplikace, která by logopedům umožnila rychlou a přesnou diagnózu dysartrie (porucha řeči) s možností terapie, která bude cílit na individuální potřeby pacienta. Startup s projektem uspěl v loňské výzvě Prototypuj a ověřuj, kterou vyhlašuje inovační agentura JIC.

Kromě prostor a zázemí k jednání nabídl Ústav biomedicínského inženýrství FEKT účastníkům také možnost k exkurzi do univerzitních laboratoří, které jsou běžně nepřístupné.

Po exkurzi následovala živá diskuze a networking. Debatovalo se například o telemedicíně v německém prostředí, etických otázkách z hlediska anonymity dat nebo o další spolupráci na projektech. Pracovní skupina MedTech ve své činnosti pokračuje a hledá náměty pro další kulaté stoly.

Doporučujeme