Firemních bankrotů přibývá, letos zbankrotovalo o desetinu podniků víc než loni

Od ledna do konce září tohoto roku v Česku zbankrotovalo 524 obchodních společností, o 42 více než loni. Zároveň bylo podáno 789 insolvenčních návrhů. V poslední době firemních bankrotů mírně přibývá.

Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou pravidelně provádí společnost CRIF – Czech Credit Bureau. Podle analytiků CRIF může být důvodem větší počet firemních úpadků v sousedním Německu.

Ilustrační fotografie

Ekonomická stagnace a vyšší ceny energií

„V letošním roce se počet firemních bankrotů, po poklesu v předchozích dvou letech, mírně zvyšuje, což může být následkem velkého množství případů v sousedním Německu, u našeho největšího obchodního partnera. Vliv na tento počet má rovněž nízký ekonomický růst, vyšší ceny energií, pomalé snižování úrokových sazeb a nízká domácí poptávka po zboží a službách. Jinak ale platí, že jsou české podniky v poměrně dobré kondici a není potřeba se obávat výrazného zhoršení situace. Podíl nevýkonných úvěrů dále klesá a objem vkladů firem stále převyšuje objem jejich úvěrů,“ komentuje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

V září v Česku zbankrotovalo 54 obchodních společností, o 10 méně než v srpnu. V rámci letošního roku šlo o druhý nejnižší počet bankrotů hned po dubnu. Zároveň bylo v září podáno 82 návrhů na firemní úpadek, o čtyři méně než v srpnu.

V Česku letos vzniklo již 20 222 firem, o tisíc více než ve stejném období loni

Největšími subjekty v konkurzu byly z hlediska obratu hutní společnost GALMET, společnost soustřeďující se na nákladní dopravu Stebal Spedition s.r.o., a WALBO ENGINEERING s.r.o.

Nejčastěji bankrotují firmy v Libereckém kraji a v dopravě

Za posledních dvanáct měsíců byl vyhlášen úpadek u 693 obchodních společností, o 44 více než v předchozím období. Zároveň bylo podáno 1 050 návrhů na firemní bankrot, o devět více než v předchozích dvanácti měsících. Za uplynulý rok zbankrotovalo 16 z 10 tisíc aktivních firem.

Nejvíce případů bylo za posledních 12 měsíců zaznamenáno tradičně v nejlidnatější Praze (312), v Jihomoravském (98) a v Moravskoslezském kraji (60). Na 10 tisíc aktivních firem připadlo nejvíce bankrotů v Libereckém kraji (21) a v Karlovarském kraji (20), nejméně pak v Pardubickém kraji (7) a na Vysočině (9).

Od začátku roku zbankrotovalo 3 678 podnikatelů, o sedm procent více než loni

V rámci odvětví bylo největší množství případů v obchodu (153), ve zpracovatelském průmyslu (113) a ve stavebnictví (80). Nejvyšší počet bankrotů na 10 tisíc registrovaných firem v posledních 12 měsících vykázalo odvětví dopravy a skladování (21) a zpracovatelský průmysl (19).

Nejméně je úpadkem firem ohroženo odvětví poskytující služby ve vzdělávání, ve zdravotnictví a v sociální oblasti (3 bankroty na 10 tisíc registrovaných firem) a také obor informačních a komunikačních činností (5).

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme