Firma a Živnostník roku 2023: Na Hradecku jsou šampióny lektorka a výrobce hodinek

V Královéhradeckém kraji se stala Živnostníkem roku 2023 online lektorka angličtiny Petra Šolcová. Titulem Firma roku 2023 Královéhradeckého kraje se může pochlubit společnost ELTON hodinářská, výrobce hodinek značky PRIM.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, zvítězil v kraji Luboš Blaha, který zpracovává, dováží a prodává minerály a drahé kameny a také provozuje galerii minerálů.

Renata Červenák Nývltová a Petra Šolcová (zleva). Foto: Communa

Anglicky s úsměvem a lehkostí

„Jsem online lektorka angličtiny s úsměvem a pomáhám dospělým začít rozumět, myslet a mluvit anglicky s lehkostí, bez stresu a přehnaného úsilí, aby překonali jazykovou bariéru v angličtině jednou provždy a mohli si splnit své životní sny,“ říká vítězná živnostnice Petra Šolcová.

Učí převážně prostřednictvím hybridních online kurzů, což je kombinace videokurzu a její přímé podpory. Vytváří vlastní výukové materiály a přináší do výuky nové trendy ze zahraničí. Klienti se mohou vzdělávat kdykoliv a odkudkoliv. V nedávné době založila vzdělávací online platformu Englishka.cz a vede největší anglický online klub v Česku, ve kterém se angličtině věnují tisíce lidí, komunikují spolu, učí se a navzájem se podporují.

K dispozici mají stovky praktických videolekcí s angličtinou, audionahrávek, sad slovíček do chytrých aplikací a dalšího vzdělávacího obsahu. Cizím jazykům se profesně věnuje dvacet let. Klienti chválí velkou škálu možností učení i to, že mají v učení angličtiny volnost a svobodu. Oceňují velkou podporu a celkovou péči i jedinečné materiály pro učení cizího jazyka.

Firma a Živnostník roku: Na Pardubicku ovládly soutěže kamnářství a pečení chleba

„Vzdělávání v oblasti jazyků je bezpochyby důležitou věcí. Určitě nás zaujalo, že angličtina v jejím podání není jen o učebnicích. Hledá i nové způsoby učení, které prostupují celým dnem i různými prostředími. Má nejvíce žáků tohoto způsobu výuky v České republice. Vyučuje navíc také další lektory. Sama se ještě do budoucna hodlá věnovat nadační činnosti směrem k hendikepovaným dětem,hodnotí vítězku za porotu Jiřina Váňová z MONETA Money Bank.

Na druhém místě skončil Luboš Blaha, zpracovatel, dovozce, prodejce minerálů a drahých kamenů a provozovatel galerie minerálů. Třetí příčku obsadil Jan Jirman věnující se chovu včel, výrobě medu a výrobě a prodeji včelích úlů.

Hodinky s tradicí a příběhem

Vítězná firma ELTON hodinářská vyrábí náramkové hodinky PRIM. „Způsob, jakým hodinky vyrábíme, je ojedinělý a zvládne ho okolo dvaceti firem na celém světě. Většina komponentů, a to včetně inhouse strojku, je vyráběna pod jednou střechou,“ sděluje generální ředitelka Renata Červenák Nývltová.

V manufaktuře vznikne nápad, ručně malované skici, grafický i konstrukční návrh a poté kompletní výroba včetně balení, marketingu a obchodu. Plánem je i v budoucnu zůstat manufakturou a ponechat hodinkám PRIM punc malosériovosti, umění českých hodinářů a exkluzivity významného brandu.

Firmu a Živnostníka roku na Ústecku ovládly pytle na brambory a obrazy z popela

Úspěch v posledních letech zaznamenávají jak inovované ikonické modely, tak zejména hodinky nesoucí příběh. Těmi se také cíleně rozšiřuje portfolio zákazníků. Konkurenci z hlediska způsobu výroby a délky historie v České republice společnost nemá. Obrovským úspěchem jsou klienti, kteří kupují hodinky pravidelně, ke značce se vracejí. Firemní hodnotou je značka, která píše historii od roku 1949.

„Určitě je to o skvělé tradici, kvalitě a vlastní výrobě komponentů. Mají hodinky promyšlené do posledního detailu, každý typ hodinek je spojený s vlastním příběhem. Limitované edice hodinek jsou zároveň skvělou investicí. Zaměřují se na jedinečnost, je to výborná prezentace nejen regionu,“ komentuje volbu poroty Jiří Jakoubek z PwC Česká republika.

Na druhém místě skončila společnost MZ Liberec, výrobce medicinálních komplexů pro urgentní péči. Pomyslný bronz bere firma AWOCADO, vývojář a výrobce vzdělávacích her o přírodě.

Slavnostní vyhlášení v prosinci

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sděluje Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Královéhradeckého kraje:

1. ELTON hodinářská, a.s. – výrobce hodinek PRIM (Nové Město nad Metují)
2. MZ Liberec, a.s. – výroba medicinálních komplexů pro urgentní péči (Rudník)
3. AWOCADO s.r.o. – vývoj a výroba vzdělávacích her o přírodě (Hradec Králové)

MONETA Živnostník roku 2023 Královéhradeckého kraje:

1. Petra Šolcová – on-line lektorka angličtiny (Chvalkovice)
2. Luboš Blaha – zpracování, dovoz, prodej minerálů a drahých kamenů, galerie minerálů (Dvůr Králové nad Labem)
3. Jan Jirman – chov včel, výroba medu, výroba a prodej včelích úlů (Hronov)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Královéhradeckého kraje:

Luboš Blaha – zpracování, dovoz, prodej minerálů a drahých kamenů, galerie minerálů (Dvůr Králové nad Labem)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2023 Královéhradeckého kraje:

Servisbal obaly s.r.o. – tvůrce obalů (Dobruška)

Medailonky vítězných firem

ELTON hodinářská, a.s. – Nové Město nad Metují
výrobce hodinek PRIM
www.prim.cz

Firma vyrábí náramkové hodinky PRIM. „Způsob, jakým hodinky vyrábíme, je ojedinělý a zvládne ho okolo dvaceti firem na celém světě. Většina komponentů, a to včetně inhouse strojku, je vyráběna pod jednou střechou,“ sděluje generální ředitelka Renata Červenák Nývltová. V manufaktuře vznikne nápad, ručně malované skici, grafický i konstrukční návrh a poté kompletní výroba včetně balení, marketingu a obchodu. Plánem je i v budoucnu zůstat manufakturou a ponechat hodinkám PRIM punc malosériovosti, umění českých hodinářů a exkluzivity významného brandu. Úspěch v posledních letech zaznamenávají jak inovované ikonické modely, tak zejména hodinky nesoucí příběh. Těmi se také cíleně rozšiřuje portfolio zákazníků. Konkurenci z hlediska způsobu výroby a délky historie v České republice společnost nemá. Obrovským úspěchem jsou klienti, kteří kupují hodinky pravidelně a ke značce se vracejí. Firemní hodnotou je brand, který píše historii od roku 1949.

MZ Liberec, a.s. – Rudník
výroba medicinálních komplexů pro urgentní péči
www.mzliberec.cz

Společnost navrhuje, vyrábí, dodává a montuje rozvody medicinálních plynů a ukončovací prvky rozvodů, jako jsou rampy, zdrojové mosty, otočné stropní komplexy a další zdravotnická zařízení, kterými jsou následně vybavovány operační sály, jednotky intenzivní péče, anesteziologickoresuscitační oddělení a standartní lůžková oddělení po celém světě. Firma dále zajišťuje dodávky a kompletaci zdrojů medicinálních plynů, to je kyslíkových generátorů, kompresorových, vakuových, redukčních a odpařovacích stanic. Dodává do více než šedesáti zemí světa. „Zdravotnictví a pomoc lidem po celém světě je asi to nejlepší, co si může člověk přát jako obor podnikání. Jsme hrdí na naší tradici a také na to, že ryze česká firma má úspěch v mezinárodním srovnání,“ uvádějí zástupci podniku. Pro společnost je důležitý v rámci vztahů férový přístup, spolehlivost, kvalita a podpora obchodních partnerů v jakékoliv situaci.

AWOCADO s.r.o. – Hradec Králové
vývoj a výroba vzdělávacích her o přírodě
www.lesnisvet.cz

Vymýšlí a vyrábí interaktivní vzdělávací prvky a hry o přírodě. Prostřednictvím značky „Lesní svět“ se snaží děti i dospělé naučit poznávat přírodu názorně a hravě. Za osm let existence má firma za sebou stovky realizací naučných stezek, spoustu zábavných her a učebních pomůcek. Obrázky malují tuzemští ilustrátoři a texty píšou ve spolupráci s přírodovědci, lesníky a ekology. Postupem doby přibývaly nejen další interaktivní prvky, ale rozšiřovaly se i produktové řady. Vedle naučných tabulí vzdělávacím institucím začala společnost nabízet učební pomůcky s tématem české přírody. Našim přáním je, aby lidé lépe vnímali přírodu, která není pouze zdrojem odpočinku či sportu. Je to zároveň místo, které je domovem řady živočichů a rostlin, a je potřeba se k ní umět chovat s respektem a pokorou,“ uvádí firma. Čím lépe lidé budou přírodu znát, tím lépe se k ní budou chovat. Mezi zákazníky patří obce, vzdělávací instituce, školy, školky, ale i rodiče, kterým není lhostejné, s čím si doma jejich děti hrají. V plánu je především expanze na trhy sousedních zemí například do Německa a Rakouska, kde mají podobný přístup k přírodě a ke vzdělávání.

Trojice nejlepších živnostníků

Petra Šolcová – Chvalkovice
on-line lektorka angličtiny
www.englishka.cz

„Jsem online lektorka angličtiny s úsměvem a pomáhám dospělým začít rozumět, myslet a mluvit anglicky s lehkostí, bez stresu a přehnaného úsilí, aby překonali jazykovou bariéru v angličtině jednou provždy a mohli si splnit své životní sny,“ popisuje Šolcová. Učí převážně prostřednictvím hybridních online kurzů, což je kombinace videokurzu a její přímé podpory. Vytváří vlastní výukové materiály a přináší do výuky nové trendy ze zahraničí. Klienti se mohou vzdělávat kdykoliv a odkudkoliv. V nedávné době založila vzdělávací online platformu Englishka.cz a vede největší anglický online klub v České republice, ve kterém se angličtině věnují tisíce lidí, komunikují spolu, učí se a navzájem se podporují. K dispozici mají stovky praktických videolekcí s angličtinou, audionahrávek, sad slovíček do chytrých aplikací a dalšího vzdělávacího obsahu. Cizím jazykům se profesně věnuje dvacet let. Klienti chválí velkou škálu možností učení, to, že mají v učení angličtiny volnost a svobodu, oceňují stálý přísun motivace, velkou podporu a celkovou péči i jedinečné materiály pro učení angličtiny.

Luboš Blaha – Dvůr Králové nad Labem
zpracování, dovoz, prodej minerálů a drahých kamenů, galerie minerálů
www.mineral-blaha.com

Zabývá se zpracováním, dovozem a velkoobchodním prodejem minerálů a drahých kamenů, výrobou šperků z těchto kamenů a sběratelstvím minerálů. Začínal v roce 1982 jako externí spolupracovník tehdejšího podniku zahraničního obchodu Artia tím, že dodával minerály pro sběratelské účely, oni mu za ně platili, a mohl tak rozvíjet svou sběratelskou činnost. Už v roce 1988 začal podnikat v oboru zpracování a prodej drahých kamenů a minerálů. Tento byznys provozuje dodnes s tím, že navíc vybudoval muzeum Galerie minerálů, kde vystavil celou svou sbírku minerálů a drahých kamenů. Nápad postavit muzeum a vše představit veřejnosti se setkává s velikým ohlasem. Za první rok a půl muzeum navštívilo více než tisíc návštěvníků z České republiky, Polska, Německa, Slovenska, Rakouska a dalších států. Nejvzdálenější návštěvník byl z Nového Zélandu. „Galerii minerálů jsem postavil z vlastní vize, nic není nikde okopírované, vše je originální jak prostorami, expozicí, vitrínami, tak uspořádáním sbírky,“ dodává Blaha.

Jan Jirman – Hronov
chov včel, výroba medu, výroba a prodej včelích úlů
www.jirman-drevic.cz

Věnuje se chovu včel, výrobě medu a výrobě a prodeji včelích úlů. Výroby prvních čtyř úlů se ujal po úmrtí místního včelaře. V roce 2014 se začal chovem včel živit. Po vybudování vlastní provozovny pro zpracování medu navštěvoval farmářské trhy, v současné době je již zaměřen hlavně na dodávky medu do obchodů. Již několik let dodává med na rohlík.cz a do duty free shopů na letišti Václava Havla. S výrobou úlů založil chovy včel ve firmách, jako je Wikov a Eurona. V současné době chová zhruba 200 včelstev a produkuje asi sedm tun kvalitního českého medu. „Před pár lety jsme zavedli službu Jedem s medem, díky níž poznáváme nové zákazníky, kteří se o naši práci zajímají,“ prozrazuje. Potenciálním zákazníkem je prý kdokoli, nejdůležitější je osobní kontakt a budování si důvěry. Svému medu věří natolik, že chce po Novém roce zkusit štěstí v mezinárodní soutěži Great Taste.

Portál BusinessInfo.cz je partnerem soutěže Firma a Živnostník roku

Doporučujeme