Firma a Živnostník roku 2024: Královehradecku dominují kultivační média a umělecké řezbářství

Pavel Špelda zaujal odbornou porotu svou řezbářskou činností a stal se Živnostníkem roku 2024 Královéhradeckého kraje. Titulem Firma roku se může pochlubit společnost LabMediaServis, která vyrábí diagnostiky pro mikrobiologii.

Doprovodnou kategorii Moneta Živnostník roku Srdcař, jež v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, ovládl Zdeněk Farský věnující se řezbářství a sochařství.

Zleva Tomáš Krejčí (LabMediaServis) a Pavel Špelda | Communa

Snažím se podporovat zájem o umělecká řemesla

Oborem vítězného živnostníka Pavla Špeldy je uměleckořemeslné zpracování dřeva, řezbářství, sochařství, pozlacování a restaurování. Dále lektorství zmíněných řemesel pro děti a dospělé. Špelda navíc vyučuje odborné předměty na Střední uměleckoprůmyslové škole hudebních nástrojů a nábytku v Hradci Králové.

Vítěze vždy lákala umělecká práce se dřevem, přestože v rodině se kromě dědy, kterého nezažil, nikdo jiný oboru nevěnoval. Vyučil se jako umělecký řezbář a později složil mistrovskou zkoušku z uměleckého řezbářství s možností restaurovat.

Pracoval v mnoha zajímavých dílnách v zahraničí, nabyté zkušenosti nyní po studiu na pedagogické fakultě předává dalším lidem, které práce se dřevem zajímá. Zúčastnil se již více než 60 mezinárodních sochařských soutěží. „Snažím se inspirovat a rozvíjet zájem o umělecká řemesla, která jsou v současné konzumní době trochu přehlížena a mám radost, že se mi to daří,“ říká Pavel Špelda. Jeho zákazníky jsou majitelé kulturních a církevních objektů, galerií, muzeí a soukromí sběratelé.

Firma a Živnostník roku 2024: Na Liberecku bodovaly výroba zařízení pro IoT a dřevěných per

„Řemeslo, to je to, co si zaslouží podporu. Líbí se mi jeho příběh, začalo to u dětí a přerodilo se to na něco, co rodinu živí. A tak to má být,“ uvedla za porotu Jiřina Váňová z MONETA Money Bank.

Druhou příčku obsadila botanická malířka pro interiérový design Adéla Chmelařová. Stupně vítězů doplnil Josef Synek věnující se malířským, natěračským a tapetářským pracím.

Firma roku: Trnitou cestou na vrchol

Předmětem činnosti vítězné firmy LabMediaServis je výroba kultivačních médií a krevních derivátů, diagnostika pro mikrobiologii, humánní, veterinární a hygienické laboratoře. Společnost vznikla v roce 2007 jako rodinná firma.

„Začátky nebyly kvůli konkurenci jednoduché, nicméně firma se postupně rozrůstala, co se týče výrobního sortimentu, počtu zaměstnaných lidí a odběratelů. Vrchol nastal v roce 2021 s příchodem covidu, kdy se nám zněkolikanásobil obrat díky výrobě v naší firmě vynalezeného transportního média, o který́ byl zájem nejen u nás, ale i v Evropě,“ říká jednatel společnosti Tomáš Krejčí.

Na Karlovarsku uspěla automatizace a móda pro vysoké ženy

Po odeznění covidové pandemie se firma musela přeorientovat, pokud jde o výrobní sortiment na již dříve vyráběný inovativní produkt pro vyšetřování zánětu mléčné žlázy u skotu, který́ umožňuje rychlou diagnostiku onemocnění a následnou léčbu cílenými antibiotiky, který́ omezuje vytváření vzniku rezistencí na antibiotika a vytváření reziduí v potravním řetězci. V současné době se podílí na výzkumu antimikrobních bylinných preparátů pro léčbu tohoto onemocnění.

„Je to firma, která umí rozlišit mezi špatnými bakteriemi a dobrými viry, a díky tomu přesně zacílit léčbu, aby byla co nejefektivnější. K tomu jí pomáhá vlastní vývoj produktů, které jsou využívány napříč obory,“ okomentoval vítěze za porotu Dušan Klimek ze společnosti Volkswagen.

Stříbro si odváží společnost MZ Liberec, navrhující, vyrábějící a prodávající lékařské technologie pro zdravotnická zařízení. Třetí skončila firma Anela Cosmetics ručně vyrábějící přírodní kosmetiku.

Slavnostní vyhlášení v prosinci 2024

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Volkswagen Firma roku 2024 a MONETA Živnostník roku 2024 se uskuteční 11. prosince na pražském Žofíně.

„Přínos Firmy a Živnostníka roku vidím především ve vytváření příležitostí pro setkávání a sdílení zkušeností inspirativních lidí, zástupců firem malých i velkých z různých podnikatelských oborů, s různým příběhem. Skupina VINCI Construction CS vytváří svými projekty lepší místo nejen pro život, ale i pro podnikání. Staví silnice, dálnice, železnice, mosty i vodohospodářská díla či průmyslové objekty, byty i relaxační a sportovní zóny. U svých projektů klademe čím dál větší roli na péči o životní prostředí, proto jsme se stali letos poprvé partnery nové soutěžní kategorie Udržitelné podnikání roku. Chceme tak vyzdvihnout nápady a řešení živnostníků a firem, které díky přijímání principů udržitelnosti a využívání moderních technologií podporují nové obchodní příležitosti, a hlavně přispívají k lepšímu životnímu prostředí,“ říká Iveta Štočková, tisková mluvčí Skupiny VINCI Construction CS.

Volkswagen Firma roku 2024 Královéhradeckého kraje:

  1. LabMediaServis s.r.o. – výroba diagnostik pro mikrobiologii (Jaroměř)
  2. MZ Liberec, a.s. – návrh, výroba a prodej lékařské technologie pro zdravotnická zařízení (Rudník)
  3. Anela Cosmetics s.r.o. – ručně vyráběná přírodní kosmetika (Dobřany)

MONETA Živnostník roku 2024 Královéhradeckého kraje:

  • Pavel Špelda – řezbář (Červený Kostelec)
  • Adéla Chmelařová – botanická malířka pro interiérový design (Bohuslavice)
  • Josef Synek – malířské, natěračské a tapetářské práce (Hradec Králové)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2024 Královéhradeckého kraje:

Zdeněk Farský – řezbář, sochař (Náchod)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2024 Královéhradeckého kraje:

LabMediaServis s.r.o. – výroba diagnostik pro mikrobiologii (Jaroměř)

Medailonky vítězných firem

LabMediaServis s.r.o. – Jaroměř
výroba diagnostik pro mikrobiologii
www.labmediaservis.cz

Předmětem činnosti firmy je výroba kultivačních médií a krevních derivátů, diagnostika pro mikrobiologii, humánní, veterinární a hygienické laboratoře. Společnost vznikla v roce 2007 jako rodinná firma. „Začátky nebyly kvůli konkurenci jednoduché, nicméně firma se postupně rozrůstala, co se týče výrobního sortimentu, počtu zaměstnaných lidí a odběratelů. Vrchol nastal v roce 2021 s příchodem covidu, kdy se nám zněkolikanásobil obrat díky výrobě v naší firmě vynalezeného transportního média, o který́ byl zájem nejen u nás, ale i v Evropě,“ říká jednatel společnosti Tomáš Krejčí. Po odeznění covidové pandemie se firma musela přeorientovat, pokud jde o výrobní sortiment na již dříve vyráběný inovativní produkt pro vyšetřování zánětu mléčné žlázy u skotu, který́ umožňuje rychlou diagnostiku onemocnění a následnou léčbu cílenými antibiotiky, který́ omezuje vytváření vzniku rezistencí na antibiotika a vytváření reziduí v potravním řetězci. V současné době se podílí na výzkumu antimikrobních bylinných preparátů pro léčbu tohoto onemocnění.

MZ Liberec, a.s. – Rudník
návrh, výroba a prodej lékařské technologie pro zdravotnická zařízení
www.mzliberec.cz

Firma už od roku 1957 navrhuje, vyrábí, dodává a montuje rozvody medicinálních plynů a ukončovací prvky rozvodů, jako jsou rampy, zdrojové mosty, otočné stropní komplexy a další zdravotnická zařízení, kterými jsou následně vybavovány operační sály, jednotky intenzivní péče, anesteziologicko-resuscitační oddělení a standartní lůžková oddělení po celém světě. Společnost dále zajišťuje dodávky a kompletaci zdrojů medicinálních plynů, to je kyslíkových generátorů, kompresorových, vakuových, redukčních a odpařovacích stanic. V roce 2013 již nestačí výrobní prostory uprostřed Liberce, a tak se podnik stěhuje do Rudníku u Vrchlabí, kde je vystavěn nový moderní, výrobní závod. „Našimi zákazníky jsou zdravotnická zařízení v České republice a na Slovensku, ale také v dalších mnoha zemích světa. Důležité jsou v rámci těchto vztahů férový́ přístup, spolehlivost, kvalita a podpora našich obchodních partnerů v jakékoliv situaci,“ sděluje vedení firmy.

Anela Cosmetics s. r. o. – Dobřany
ručně vyráběná přírodní kosmetika
www.anela.cz
Malá česká firma vyrábí přírodní kosmetiku, která je laskavá k lidem a přírodě, a navíc je prý perfektně účinná. Deklarovaným cílem firmy z Dobřan je nabízet českým ženám a jejich dětem efektivní alternativu k běžně dostupné kosmetice v drogeriích, kterou si mohou finančně dovolit a která naplní či předčí jejich očekávání. Veškeré produkty od samotného nápadu, přes vývoj, vznik finální receptury, výrobu, potřebnou certifikaci i vlastní uvedení na trh až po marketing, grafiku i prodej si společnost zajišťuje sama. Kosmetiku vyrábí i plní poctivě a precizně ručně v prima kolektivu žen ve vlastní certifikované výrobně v Orlických horách. Zaměřuje se na maximální funkčnost i uživatelskou přívětivost každého produktu. Sleduje trendy nejen v přírodní kosmetice. Používá běžné i originální suroviny stvrzené klinickými studiemi, včetně patentovaných aktivních látek, vysoce účinné esenciální oleje v moderních aromaterapeutických i tradičně bylinkářských kompozicích.

Trojice nejlepších živnostníků

Pavel Špelda – Červený Kostelec
řezbář
www.pavelspelda.cz

Jeho oborem je uměleckořemeslné zpracování dřeva, řezbářství, sochařství, pozlacování a restaurování. Dále lektorství zmíněných řemesel pro děti a dospělé. Současně vyučuje odborné předměty na Střední uměleckoprůmyslové škole hudebních nástrojů a nábytku v Hradci Králové. Vždy ho lákala umělecká práce se dřevem, přestože v rodině se kromě dědy, kterého nezažil, nikdo jiný oboru nevěnoval. Vyučil se jako umělecký řezbář, později složil mistrovskou zkoušku z uměleckého řezbářství s možností restaurovat. Pracoval v mnoha zajímavých dílnách v zahraničí, nabyté zkušenosti po studiu na pedagogické fakultě rád předává rád dalším lidem, které práce se dřevem zajímá. Zúčastnil se již více než 60 mezinárodních sochařských soutěží. „Snažím se inspirovat a rozvíjet zájem o umělecká řemesla, která jsou v současné konzumní době trochu přehlížena a mám radost, že se mi to daří.“ Jeho zákazníky jsou kulturní a církevní objekty, galerie, muzea a soukromí sběratelé.

Adéla Chmelařová – Bohuslavice
botanická malířka pro interiérový design
www.achwatercolor.cz

„Jsem botanická malířka s vášní pro interiérový́ design. Pořádám kurzy botanického akvarelu a předávám svou vášeň dalším lidem, kteří touží po zpomalení,“ popisuje Adéla Chmelařová. Každá ilustrace, která je duší jejích výrobků, jí zabírá stovky hodin práce se štětcem v ruce. Botanické ilustrace po namalování převádí do digitální podoby a dále s nimi pracuje pro tisk autorských látek či obtisků na porcelán. Snaží se přenést své malby mezi lidi nejen jako dekoraci, ale i v užitečné formě. Botanické umění je zapomenutá technika, kterou se u nás snažil proslavit botanický malíř Ferdinand Bauer. Jejími zákazníky jsou všichni, kteří si chtějí udělat hezčí svět kolem sebe a hezčí domov. Lidé, kteří chtějí být blíže k přírodě a ti, kteří podporují českou tvorbu. Ráda by otevřela své vlastní online kurzy botanického akvarelu, aby mohla svou vášeň a radost z umění šířit mezi lidi nehledě na vzdálenost. V neposlední řadě chce své výrobky nabídnout na zahraničních trzích.

Josef Synek – Hradec Králové
malířské, natěračské a tapetářské práce
www.malovanisynek.websnadno.cz

Jeho oborem jsou malířské práce a dekorační povrchové úpravy, tapetování, nátěry včetně renovačních. „V současné době pracuji v Hradci Králové jako malíř pokojů, kde se zaměřuji převážně na služby a povrchové úpravy malířské a natěračské. Občas si práci kořením nějakou nástěnnou malbou, tapetou či stěrkou a o propagaci, rozvoj kvalitních profesionálních řemeslníků se snažím v Radě cechu malířů, lakýrníků a tapetářů České republiky,“ prozrazuje Josef Synek. Jeho otec byl uznávaný́m malířem pokojů, syna začal zasvěcovat do tajů malířského řemesla hned, jak unesl nářadí. Ten každé prázdniny trávil tím, že Synkovi seniorovi pomáhal. Otec byl pro něj vždy vzorem pracovitosti, čestnosti a kamarádství. Těší ho podání ruky zákazníka se slovy „děkuji pane mistr“ nebo udivené oči dětí ve školce, když je učí míchat barvy. Radost z toho, že jim z modré a žluté vzejde zelená, je u dětí
až odzbrojující. Záběr zákazníků je široký od soukromých osob přes bytová družstva, až po úřady a firmy.

Portál BusinessInfo.cz je partnerem soutěže Firma a Živnostník roku

Doporučujeme