Firma a Živnostník roku 2024: Na Liberecku bodovaly výroba zařízení pro IoT a dřevěných per

V Libereckém kraji zvítězila v podnikatelské soutěži Firma roku 2024 společnost Hardwario vyvíjející a vyrábějící elektronická zařízení pro IoT aplikace. Mezi živnostníky zazářil Filip Štěpnička, výrobce exkluzivních per ze vzácných dřevin.

V doprovodné kategorii Moneta Živnostník roku Srdcař, jež v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, zvítězil Petr Kakrda věnující se kavárenskému provozu.

Zleva Pavel Hübner (HARDWARIO) a Filip Štěpnička

Unikátní pera ze vzácných a exotických dřevin

Hlavním oborem vítězného živnostníka Filipa Štěpničky je řemeslná výroba dřevěných per ze vzácných a exotických dřevin, ale i psacích per z různých kovů včetně drahých. Produkty prodává jak koncovým zákazníkům, tak firmám, kterým pera slouží jako perfektní dárek pro partnery či zaměstnance.

„Každý́ kousek dřeva opracováváme ručně pouze dlátem, tradičním způsobem, jak se sluší a patří, milimetr po milimetru odebíráme ze surového špalíčku kousky dřeva a dáváme mu jeho budoucí tvar,“ říká Filip Štěpnička.

Ve chvíli, kdy tvar a rozměry přesně odpovídají jeho představám, bere výrobce do ruky brusný́ papír a soustředí se na poslední finalizaci, kdy dá peru jeho krásnou povrchovou úpravu. V tom okamžiku vynikne nádherná struktura každého dřeva a unikátní detaily výrobku, které z něj činí jedinečný́ kousek.

Firma a Živnostník roku 2024: Vítězové na Plzeňsku pracují s AI a ekologicky farmaří

Poslední fází před samotným složením je poctivé olejování v několika fázích, aby pero mělo nejen krásnou barvu, ale i požadovanou kvalitu povrchu – tak, aby ho mohl předat do ruky jeho budoucímu majiteli.

„Jedná se o jedinečný produkt na trhu. Vítěz přišel se zajímavou, kreativní a inspirativní myšlenkou. Má velký potenciál i do budoucna a přináší prestiž nejen kraji, ale i České republice,“ okomentovala Filipa Štěpničku za porotu Pavla Šestáková z Moneta Money Bank.

Druhé místo vybojovala Věra Najbrtová, která se věnuje výrobě dekorativních panenek. Pomyslný bronz získala Lucie Šedivá vyrábějící dětské softshellové ´capáčky´.

Zákazníky mají po celém světě, IoT je budoucnost

Vítězná společnost Hardwario od roku 2016 vyvíjí a vyrábí elektronická zařízení pro IoT (Internet-of-Things) aplikace. Díky své rozmanité síti obchodních partnerů dodává řešení do širokého spektra odvětví po celém světě, například do energetiky, zemědělství, potravinářství, farmacie, maloobchodu nebo správy budov.

Firma má také bohaté zkušenosti s optimalizací spotřeby a dlouhodobou výdrží zařízení z baterií, a to i v náročných provozních podmínkách. Firemní tým se postupně rozrůstal nejen o šikovné vývojáře, ale i produkty a služby. Zákazníkem se může stát kdokoli, komu jde o úsporu, zvýšení efektivity, automatizaci či dnes oblíbenou digitalizaci procesů.

Na Karlovarsku uspěla automatizace a móda pro vysoké ženy

„V péči o zákazníky považujeme za důležité pravidelný́ kontakt, vlídnost, důvěru a schopnost naslouchat. Zakládáme si na opravdu kvalitní technické podpoře,“ říká předseda správní rady Pavel Hübner. Společnost se v současnosti snaží proniknout na trhy v USA a v Kanadě, má tam již první zákazníky. Ve státě Texas má pobočku a tým několika lidí, kteří v Severní Americe pomáhají.

„Líbí se mi jejich nadšení pro produkt. Jsou to high-tech hoši, kteří mají v týmu dobrou náladu. Posouvají se stále dále, a to i v mezinárodním měřítku, což ukazuje, že jejich produkt je žádaný,“ okomentoval vítěze za porotu Dušan Klimek ze společnosti Volkswagen.

Stříbro bere společnost DIRECT ALPINE, která se zabývá vývojem a výrobou vysoce kvalitního outdoorového oblečení. Třetí skončila Severochema, družstvo pro chemickou výrobu, Liberec věnující se výrobě chemických výrobků, podpalovačů, ředidel a čisticích prostředků.

Slavnostní vyhlášení celostátních vítězů v prosinci 2024

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Volkswagen Firma roku 2024 a MONETA Živnostník roku 2024 se uskuteční 11. prosince na pražském Žofíně.

Volkswagen Firma roku 2024 Libereckého kraje:

  1. HARDWARIO a.s. – vývoj a výroba elektronických zařízení pro IoT aplikace (Liberec)
  2. DIRECT ALPINE s.r.o. – vývoj a výroba vysoce kvalitního outdoorového oblečení (Liberec)
  3. SEVEROCHEMA, družstvo pro chemickou výrobu, Liberec – výrobce chemických výrobků, podpalovačů, ředidel a čisticích prostředků (Liberec)

MONETA Živnostník roku 2024 Libereckého kraje:

  • Filip Štěpnička – výroba exkluzivních dřevěných per (Rádlo)
  • Věra Najbrtová – výroba dekorativních panenek (Nový Bor)
  • Lucie Šedivá – výroba dětských softshellových capáčků (Jablonec nad Nisou)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2024 Libereckého kraje:

Petr Kakrda – kavárenský provoz (Jablonec nad Nisou)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2024 Libereckého kraje:

DIRECT ALPINE s.r.o. – vývoj a výroba vysoce kvalitního outdoorového oblečení (Liberec)

Medailonky vítězných firem

HARDWARIO a.s. – Liberec
vývoj a výroba elektronických zařízení pro IoT aplikace
www.hardwario.com

Společnost od roku 2016 vyvíjí a vyrábí elektronická zařízení pro IoT (Internet-of-Things) aplikace. Díky své rozmanité síti obchodních partnerů dodává řešení do širokého spektra odvětví po celém světě, například do energetiky, zemědělství, potravinářství, farmacie, maloobchodu nebo správy budov. Dále má firma bohaté zkušenosti s optimalizací spotřeby a dlouhodobou výdrží zařízení z baterií, a to i v náročných provozních podmínkách. Firemní tým se postupně rozrůstal nejen o šikovné vývojáře, ale i produkty a služby. Zákazníkem se může stát kdokoli, komu jde o úsporu, zvýšení
efektivity, automatizaci či dnes oblíbenou digitalizaci procesů. „V péči o zákazníky považujeme za důležitý pravidelný́ kontakt, vlídnost, důvěru a schopnost naslouchat. Zakládáme si na opravdu kvalitní technické podpoře.“ Společnost se snaží proniknout na trhy v USA a v Kanadě, má tam již
první zákazníky. Ve státě Texas má pobočku a tým několika lidí, kteří v Severní Americe pomáhají.

DIRECT ALPINE s.r.o. – Liberec
vývoj a výroba vysoce kvalitního outdoorového oblečení
www.directalpine.com

Zabývá se technickým outdoorovým oblečením, které vyvíjí, vyrábí a prodává. Dva kamarádi, horolezci si před přibližně 25 lety řekli, že když jim oblečení pro jejich volný čas na lezení po skalách nevyhovuje, vymyslí a ušijí si vlastní. Vzniklo z toho podnikání, které bylo historicky postaveno na
„kostkovaných kalhotách“. Dnes už podnikají více než 25 let. Zákazníky jsou technicky zaměření sportovci jako horolezci, ledolezci, skialpinisté nebo trialoví běžci, dále outdoorová veřejnost, která si potrpí na přesný́ střih, technické produkty, které vydrží, a také lidé, kteří preferují výrobu v České republice. „Věnujeme se udržitelnosti. Hledáme produkty a nové materiály, abychom šli ruku v ruce s ekologií a přispěli k ochranně planety.“ Podnikatelským cílem firmy je rozšířit trh a expandovat na západ. Zároveň rozšířit povědomí o značce a zasáhnout větší portfolio zákazníků. Podnikatelské motto společnosti zní: Vyrábět produkty, které budou lidé milovat.

Severochema, družstvo pro chemickou výrobu – Liberec
výrobce chemických výrobků, podpalovačů, ředidel a čisticích prostředků
www.severochema.cz

Zabývá se výrobou čisticích prostředků, podpalovačů, ředidel, technických kapalin a odstraňovačů graffiti, kosmetiky, veterinární kosmetiky a škrobicích přípravků. Výroba i vývoj produktů probíhá v České republice. Vyrábí produkty jak pro spotřební trh, tak i pro průmyslové zákazníky. Pokrývá celý český
trh, exportuje 25 % své produkce zejména do zemí Evropy a zemí arabského poloostrova. Nejsilnější značkou je značka PE-PO, která se stala synonymem pro celou kategorii podpalovačů. Hlavní motivací pro podnikání byla v začátcích snaha udržet a zachovat kvalitní české výrobky a značky. V současné době řada výrobků PE-PO zahrnuje přes 30 druhů výrobků ve 110 variantách pod vlastní značkou nebo privátní značkou zákazníka. Další významnou řadou jsou ředidla a technické kapaliny, které jsou pro svou vysokou kvalitu vyhledávány zákazníky z řad profesionálů. Firma nevyhledává jednorázové obchody, ale preferuje dlouhodobou spolupráci. Je na trhu již od roku 1953.

Trojice nejlepších živnostníků

Filip Štěpnička – Rádlo
výroba exkluzivních dřevěných per
www.wood-factory.cz

Jeho hlavním oborem je řemeslná výroba dřevěných per ze vzácných a exotických dřevin, ale i psacích per z různých kovů i těch drahých. Produkty prodává jak veřejnosti, tak firmám, kterým pera slouží jako perfektní dárek pro partnery či zaměstnance. „Každý́ kousek dřeva opracováváme ručně pouze dlátem, tradičním způsobem, jak se sluší a patří, milimetr po milimetru odebíráme ze surového špalíčku kousky dřeva a dáváme mu jeho budoucí tvar.“ Ve chvíli, kdy jeho tvar a rozměry přesně odpovídají představám, bere do ruky brusný́ papír a soustředí se na poslední finalizaci, kdy dá téměř hotovému peru jeho krásnou povrchovou úpravu. V tento moment je již plně vidět nádherná struktura každého dřeva a jeho unikátní detaily, které z něj dělají jedinečný́ kousek. Poslední fází před samotným složením je poctivé olejování v několika krocích, aby pero mělo jak krásnou barvu, tak i požadovanou kvalitu povrchu, aby ho mohl předat do ruky budoucímu majiteli.

Věra Najbrtová – Nový Bor
výroba dekorativních panenek
www.nanynky.eu

Vyrábí dekorativní textilní panenky na míru, přání i do podoby ve třech velikostech. „Vyrábím textilní dekorativní panenky Nanynky na přání od roku 2018, kdy při mé druhé mateřské dovolené po klučičích dvojčatech se mi narodila dcerka a já tyto panenky objevila na zahraničním webu a totálně
mě uchvátily. U nás se nic takového nedalo sehnat.“ Velmi se jí líbily a chtěla jednu vyrobit pro svou dcerku. To se po nějaké době zkoušení zadařilo a ji výroba naprosto uchvátila. Nejdříve vyráběla Nanynky jen se dvěma očima, jako kamarádky, které nevyzradí žádné tajemství. Poté si zákaznice začaly říkat o provedení s pusinkou a nosánkem. Aktuálně vyrábí v provedení, jak si kdo přeje. Lidé se dost často vracejí, vnímají Nanynky jako výborný́ dárek pro někoho k životnímu jubileu, Vánocům nebo jen tak pro radost či sobě jako dekoraci, která zútulní domov nebo do své sbírky. Každá panenka
je originál, neexistuje žádná, která by byla stejná.

Lucie Šedivá – Jablonec nad Nisou
výroba dětských softshellových capáčků
www.luciefashion.eu

Zabývá se výrobou dětských softshellových capáčků pro malé „stále studené“ nožičky. Vytvořila si vlastní střih. Pro testování oslovila několik maminek ve svém okolí. Vyučila se dámskou krejčovou. S prvními úspěšnými modely capáčků se zrodil nápad na vlastní značku. Zákazníky získává především na jarmarcích a trzích, kam za nimi několikrát do roka jezdí. Nejdůležitější je pro ni osobní kontakt se zákazníkem. „Moje capáčky jsou uvnitř bezešvé, takže díky tomu mají malé nožičky velký́ komfort a žádný́ vnitřní šev je nikde netlačí.“ Šije sama ve své šatně v panelákovém bytě. Největší úspěch pro ni zatím je to, že se capáčky líbí. Neustále se vyvíjí, na přání zákazníků zařadila do nabídky další produkt pro chodící děti. S klienty komunikuje přes webové stránky, má e-shop, Facebook a Instagram. Chtěla by, aby její výrobky dělaly radost nejen miminkům, ale i jejich maminkám. Její motto zní: Úspěch není klíčem ke spokojenosti. Spokojenost je klíčem k úspěchu. Pokud máte rádi, co děláte, budete úspěšní.

Portál BusinessInfo.cz je partnerem soutěže Firma a Živnostník roku

Doporučujeme