Firma a Živnostník roku 2024: Na Olomoucku uspěl výrobce hraček, mezi firmami výroba průmyslových armatur

V Olomouckém kraji získala titul Firma roku 2024 společnost ABO valve, která se věnuje výrobě průmyslových armatur. Titul Živnostník roku 2024 Olomouckého kraje vybojoval Václav Sovadina, výrobce dřevěných balančních pomůcek a hraček.

„Rozhodl jsem se pro výrobu dřevěných balančních pomůcek a hraček pro děti. Děti jsou moje inspirace, a protože jich zatím mám devět, je jí pořádná dávka,“ říká vítězný živnostník Václav Sovadina.

Václav Sovadina a Pavel Pohořský

Příběh jeho dřevěných hraček se začal psát v roce 2017. Na statku na okraji Šumperka tehdy vyrobil první houpací prkno pro svého syna. Prkno se zalíbilo známým, a tak začal tato prkna vyrábět po práci jako přivýdělek. Před Vánoci byl zasypaný́ tolika objednávkami, že bylo nutné se rozhodnout. Opustil dosavadní zaměstnání a vydal se do neznámého prostoru vlastního podnikání. Další rok k houpacím prknům přidal balanční desku. V roce 2019 se svými dětmi vymyslel dřevěnou stavebnici hradů a domečků. Od té doby repertoár hraček rozšířil o desítky produktů.

Všechny hračky vznikají ve spolupráci s jeho devíti dětmi, se kterými je vymýšlí a pro které je vyrábí. Kromě rodičů se už také mnohé učitelky v mateřských školách nechaly jeho hračkami nadchnout.

„Svoji práci dělá očividně z lásky k dětem. Pracuje s manželkou a dávají do toho celá svá srdce. První kontrolou kvality je jejich devět dětí,“ okomentoval vítěze za porotu Tomáš Beseda z MONETA Money Bank.

Druhé místo vybojoval Martin Vašíček, výrobce tradičních specialit z Jeseníků. Bronz si odváží Eva Nevrlá výrobce výukových pomůcek pro ZŠ, MŠ, muzea a děti s hendikepem.

Strojírenskou firmu již převzala druhá generace

„Jsme největší výrobci motýlkových uzavíracích klapek v České republice, a to již přes 30 let. S našimi měkkotěsnícími uzavíracími motýlkovými klapkami, nožovými šoupátky a klapkami s dvojitou a trojitou excentricitou formujeme budoucnost a fungování mnoha průmyslových odvětví, jehož součástí je regulace vody, vzduchu, olejů, paliv, chemikálií nebo sypkých materiálů,“ říká výkonný ředitel společnosti ABO valve Pavel Pohořský.

Vysoká kvalita výrobků a individuální odborné řešení pro každého zákazníka včetně kompletního a rychlého poradenství je pro společnost prioritou. Hlavním a důležitým cílem firmy je budovat důvěru zákazníků, pro které bude jasnou a jedinou volbou. V současnosti je společnost pod vedením druhé generace. Hlavním cílem je firmu dále rozvíjet a pro zaměstnance vytvářet příjemné pracovní prostředí s možností dalšího profesního růstu.

Firma má vlastní výzkum a inovační centrum. Neustále rozšiřuje a vylepšuje produktovou řadu o výrobky vhodné do náročnějších pracovních podmínek. V současnosti má 130 zaměstnanců. V posledním roce se zaměřuje na rozvoj prodejů v Americe a výrobu centrických klapek v Indii pro asijský trh. 

„Je to velký zaměstnavatel v regionu, který navazuje na tradiční odvětví v Olomouckém kraji, a je tak silnou a prosperující firmou ve strojírenském odvětví. I v takové konkurenci firem vyniká,“ okomentoval vítěze za porotu Dušan Klimek ze společnosti Volkswagen.

Stříbro bere společnost MEDKONSULT medical technology, která vyvíjí a vyrábí unikátní lékařské přístroje. Na bronzovou příčku se vyhoupla firma SEMO věnující se šlechtění zeleniny, léčivých a aromatických rostlin, obchodem s osivem zeleniny.

Vyhlášen byl rovněž vítěz doprovodné kategorie MONETA Živnostník roku Srdcař oceňující živnostníky, kteří ve svém oboru dlouhodobě podnikají a jsou své práci zcela oddáni. Srdcař je člověk, který doslova žije pro to, co dělá a nechává v tom kus svého srdce. V Olomouci získala toto ocenění Alena Češková věnující se zakázkové výrobě podsedlových deček a čabrak.

Slavnostní vyhlášení celostátních vítězů v prosinci 2024

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Volkswagen Firma roku 2024 a MONETA Živnostník roku 2024 se uskuteční 11. prosince na pražském Žofíně.

„Přínos Firmy a Živnostníka roku vidím především ve vytváření příležitostí pro setkávání a sdílení zkušeností inspirativních lidí, zástupců firem malých i velkých z různých podnikatelských oborů, s různým příběhem. Skupina VINCI Construction CS vytváří svými projekty lepší místo nejen pro život, ale i pro podnikání. Staví silnice, dálnice, železnice, mosty i vodohospodářská díla či průmyslové objekty, byty i relaxační a sportovní zóny. Na svých projektech klademe čím dál větší roli na péči o životní prostředí, proto jsme se stali letos poprvé partnery nové soutěžní kategorie Udržitelné podnikání roku. Chceme tak vyzdvihnout nápady a řešení živnostníků a firem, které díky přijímání principů udržitelnosti a využívání moderních technologií podporují nové obchodní příležitosti, a hlavně přispívají k lepšímu životnímu prostředí, říká Iveta Štočková, tisková mluvčí Skupiny VINCI Construction CS.

Volkswagen Firma roku 2024 Olomouckého kraje:

1. ABO valve s.r.o. – výroba průmyslových armatur (Olomouc)
2. MEDKONSULT medical technology s.r.o. – výroba unikátních lékařských přístrojů (Olomouc)
3. SEMO a.s – šlechtění zeleniny, léčivých a aromatických rostlin, obchod s osivem zeleniny (Smržice)

MONETA Živnostník roku 2024 Olomouckého kraje:

1. Václav Sovadina – výroba dřevěných balančních pomůcek a hraček (Šumperk)
2. Martin Vašíček – výroba tradičních specialit z Jeseníků (Šumperk)
3. Eva Nevrlá – výrobce výukových pomůcek pro ZŠ, MŠ, muzea a děti s hendikepem (Mohelnice)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2024 Olomouckého kraje:

Alena Češková – zakázková výroba podsedlových deček a čabrak (Soběchleby)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2024 Olomouckého kraje:

NOE s.r.o. – výroba netradičních hraček a maňásků z bavlněného úpletu a dětských bavlněných kostýmů (Lipník nad Bečvou)

Medailonky vítězných firem

ABO valve, s.r.o. – Olomouc
výroba průmyslových armatur
www.abovalve.com 

„Jsme největší výrobci motýlkových uzavíracích klapek v České republice, a to již přes 30 let. S našimi měkkotěsnícími uzavíracími motýlkovými klapkami, nožovými šoupátky a klapkami s dvojitou a trojitou excentricitou formujeme budoucnost a fungování mnoha průmyslových odvětví, jehož součástí je regulace vody, vzduchu, olejů, paliv, chemikálií nebo sypkých materiálů.“ Vysoká kvalita výrobků a individuální odborné řešení pro každého zákazníka včetně kompletního a rychlého poradenství je pro společnost prioritou. Hlavním a důležitým cílem firmy je budovat důvěru zákazníků, pro které bude jasnou a jedinou volbou. V současnosti je společnost pod vedením druhé generace. Hlavním cílem je firmu dále rozvíjet a pro zaměstnance vytvářet příjemné pracovní prostředí s možností dalšího profesního růstu. Firma má vlastní výzkum a inovační centrum. Neustále rozšiřuje a vylepšuje produktovou řadu o výrobky vhodné do náročnějších pracovních podmínek. V současnosti má 130 zaměstnanců. V posledním roce se zaměřuje na rozvoj prodejů v Americe a výrobu centrických klapek v Indii pro asijský trh. 

Václav Sovadina – Šumperk
výroba dřevěných balančních pomůcek a hraček
www.domeczech.cz 

„Rozhodl jsem se pro výrobu dřevěných balančních pomůcek a hraček pro děti. Děti jsou moje inspirace, a protože jich zatím mám devět, je jí pořádná dávka.“ Příběh jeho dřevěných hraček se začal psát v roce 2017. Na statku na okraji Šumperka tehdy vyrobil první houpací prkno pro svého syna. Prkno se zalíbilo známým, a tak začal tato prkna vyrábět po práci jako přivýdělek. Před Vánoci byl zasypaný́ tolika objednávkami, že bylo nutné se rozhodnout. Opustil dosavadní zaměstnání a vydal se do neznámého prostoru vlastního podnikání. Další rok k houpacím prknům přidal balanční desku. V roce 2019 se svými dětmi vymyslel dřevěnou stavebnici hradů a domečků. Od té doby repertoár hraček rozšířil o desítky produktů. Všechny hračky vznikají ve spolupráci s jeho devíti dětmi, se kterými je vymýšlí a pro které je vyrábí. Kromě rodičů se už také mnohé učitelky v mateřských školách nechaly jeho hračkami nadchnout.

Alena Češková – Soběchleby
zakázková výroba podsedlových deček a čabrak
www.apacpodsedlovky.cz

Snaží se šířit osvětu v rámci welfare koní v souvislosti se svým tématem, tedy podsedlovými dečkami. Ukazuje, co je a není správné tak, aby koně měli lepší život. Dalším odvětvím jsou strojní výšivky, kdy pro klienty vyšívá jejich loga na veškerý sortiment, ať už se jedná o textil, tak samozřejmě i na jezdecké vybavení. A poslední službou je zakázková výroba podsedlových deček a čabrak pro prémiové klienty. Přes jednoduchý́ formulář si klient může poskládat svou jedinečnou sadu přesně tak, jak chce. Může si vybrat střih, barvu, styl prošití, zdobení, výšivky a vše, co je mu sympatické. „Grafiku pro jednotlivé zakázky si tvořím sama, takže mám pod kontrolou všechny procesy, aby byl výsledek dokonalý.“ Podniká od roku 2016 a sortiment rozšiřuje postupně. Klienty jsou většinou lidé z koňského prostředí. Jsou to lidé, kteří mají jednoho svého koně nebo firmy, které šíří svůj brand. Za nejdůležitější považuje komunikaci, kdy společně konzultují jednotlivé fáze procesů tak, aby byli s výsledkem spokojeni. Další přidanou hodnotou jsou videa z výroby. Natáčí časosběry jak z vyšívání, tak ze samotného šití.

Portál BusinessInfo.cz je partnerem soutěže Firma a Živnostník roku

Doporučujeme