Firma a Živnostník roku 2024: Podnikatelský trůn na jihu Čech dobyla včelařina a zdravá krmiva pro hospodářská zvířata

Titulem Firma roku 2024 Jihočeského kraje se může pyšnit společnost Herbavita CZ, která vyvíjí, produkuje a prodává doplňková krmiva pro hospodářská zvířata. Živnostníkem roku se v jižních Čechách stal včelař Milan Čaloun.

V doprovodné kategorii Moneta Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, zvítězil Vítězslav Kolda se svými pamlsky a doplňky stravy pro králíky a hlodavce z Dobré Vody u Českých Budějovic.

(Zleva) Václav Jungwirth a Ondřej Otáhal ze společnosti Herbavita CZ a vítězný živnostník Milan Čaloun | Foto: Communa

Z města na venkov odešel za vůní včel

„Včelařím. S láskou, vášní, pokorou, fascinován dovednostmi včel a jejich naprostým souzněním s přírodou. Včelařím pro vůni včelstva a včelařské práce, včelařím pro poznání. Včelařím, abych sblížil s přírodou mé děti, abych se je pokusil navést na dobrou životní cestu,“ říká vítězný živnostník Milan Čaloun.

Na počátku stálo rozhodnutí odstěhovat se z města na venkov. Práci marketingového specialisty měl rád, přesto po pár letech začal vnímat pocit, že u ní něco postrádá. Dnes už ví, že to byla vůně. Marketingové plány, strategie, texty psané na objednávku – práce je to také poctivá, ničím ale nevoní. Začal studovat první včelařské knihy, nastoupil k sousedovi „do učení“ a podal si přihlášku na včelařskou školu.

Úl a léčebna pro včely v jednom. Česká firma je pionýrem ekologického včelařství

Dnes je z něj profesionální včelař obhospodařující 150 včelstev. A doufá, že to bude právě ta vůně, která jeho děti přivede jednoho dne na podobnou cestu, po které kráčí on. Jeho zákazníky jsou v drtivé většině koncoví spotřebitelé, konzumenti. Mimo to jeho produkty prodávají vybrané farmářské obchůdky. Jeho med má rozmanitý́ původ, což mu dodává jedinečnou chuť.

„Pan Čaloun je vášnivý včelař. V sezóně má 9 milionů pracovních kolegyň, tedy jednotlivých včelek. Jeho medy už získaly celou řadu ocenění. Dobře svoje výrobky také prezentuje na webových stránkách,“ ohodnotila vítěze za porotu Pavla Nováková z MONETA Money Bank.

Stříbrnou příčku obsadila Marcela Majerová Peterková, která se věnuje bezlepkové cukrařině. Bronz bere Vítězslav Kolda vyrábějící pamlsky a doplňky stravy pro králíky a hlodavce.

Krmiva, která zvyšují užitkovost a snižují ztráty

„Společnost dlouhodobě pracuje na snížení nadužívání antimikrobiálních léčiv v chovech hospodářských zvířat. Jako průkopníci na trhnu razíme politiku selektivního zaprahování, řešení mastitid bez užití antimikrobiálních látek a podporu cíleného užívání antibiotik na základě výsledků faremních kultivací,“ říká spoluzakladatel vítězné společnosti HERBAVITA CZ Ondřej Otáhal.

V praxi to funguje tak, že společnost zefektivňuje využití krmné dávky a podporuje přirozenou imunitu zvířat. V důsledku toho zvyšuje užitkovost a snižuje náklady a ztráty v souvislosti se zdravotními problémy zvířat. Společnost vyvíjí a produkuje výjimečná doplňková krmiva a směsi vitamínů a minerálů pro skot, prasata a drůbež.

Výrobky se vyznačují přídavkem bylin a dalších přírodních složek, což umožňuje cíleně podporovat určité tělesné funkce nebo naplňovat specifické potřeby stájí. Doplňky lze použít ke stimulaci a zlepšení příjmu a trávení krmiva a k posílení celkového zdraví a imunity. Součástí sortimentu jsou krmné doplňky, které lze široce využít k podpoře vyšší užitkovosti. Hospodářská zvířata se stávají odolnějšími, cítí se spokojenější a jsou méně náchylná k nemocem a dalším poruchám.

Podnikatelské soutěže Firma a Živnostník roku ovládli CRYTUR a Ladislav Michalík

„Společnost má kvalitní produkt prospěšný pro hospodářská zvířata, a tím pádem i pro lidi. Libí se mi spolupráce s univerzitou a propojení byznysu a školství. Je to dynamicky rostoucí firma, která má potenciál uspět se svými výrobky i ve světě,“ okomentoval volbu poroty Dušan Klimek ze společnosti Volkswagen.

Druhé místo vybojovala společnost PKD, která se věnuje zakázkové výrobě ocelových konstrukcí. Třetí místo obsadila firma Balance 21, výrobce a distributor probiotik.

Vyhlášen byl rovněž vítěz doprovodné kategorie MONETA Živnostník roku Srdcař oceňující živnostníky, kteří ve svém oboru dlouhodobě podnikají a jsou své práci zcela oddáni. Srdcař je člověk, který doslova žije pro to, co dělá a nechává v tom kus svého srdce. V Českých Budějovicích získal toto ocenění Vítězslav Kolda vyrábějící pamlsky a doplňky stravy pro králíky a hlodavce.

Slavnostní vyhlášení proběhne v prosinci

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Volkswagen Firma roku 2024 a MONETA Živnostník roku 2024 se uskuteční 11. prosince na pražském Žofíně.

„Přínos Firmy a Živnostníka roku vidím především ve vytváření příležitostí pro setkávání a sdílení zkušeností inspirativních lidí, zástupců firem malých i velkých z různých podnikatelských oborů, s různým příběhem. Skupina VINCI Construction CS vytváří svými projekty lepší místo nejen pro život, ale i pro podnikání. Staví silnice, dálnice, železnice, mosty i vodohospodářská díla či průmyslové objekty, byty i relaxační a sportovní zóny. Na svých projektech klademe čím dál větší roli na péči o životní prostředí, proto jsme se stali letos poprvé partnery nové soutěžní kategorie Udržitelné podnikání roku. Chceme tak vyzdvihnout nápady a řešení živnostníků a firem, které díky přijímání principů udržitelnosti a využívání moderních technologií podporují nové obchodní příležitosti, a hlavně přispívají k lepšímu životnímu prostředí, říká Iveta Štočková, tisková mluvčí Skupiny VINCI Construction CS.

Volkswagen Firma roku 2024 Jihočeského kraje:

  1. HERBAVITA CZ s.r.o. – vývoj, produkce a prodej doplňkových krmiv pro hospodářská zvířata (Jindřichův Hradec)
  2. PKD, a.s. – zakázková výroba ocelových konstrukcí (Dačice)
  3. Balance 21, s.r.o. – výroba a distribuce probiotik (Litvínovice)

MONETA Živnostník roku 2024 Jihočeského kraje:

  1. Milan Čaloun – vášnivý včelař (Vráž)
  2. Marcela Majerová Peterková – bezlepková cukrářka (Radomyšl)
  3. Vítězslav Kolda – pamlsky a doplňky stravy pro králíky a hlodavce (Dobrá Voda u Českých Budějovic)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2024 Jihočeského kraje:

  • Vítězslav Kolda – pamlsky a doplňky stravy pro králíky a hlodavce (Dobrá Voda u Českých Budějovic)

Medailonky vítězných firem

HERBAVITA CZ s.r.o. – Jindřichův Hradec
vývoj, produkce a prodej doplňkových krmiv pro hospodářská zvířata
www.herbavita.eu

„Společnost dlouhodobě pracuje na snížení nadužívání antimikrobiálních léčiv v chovech hospodářských zvířat. Jako průkopníci na trhnu razíme politiku selektivního zaprahování, řešení mastitid bez užití antimikrobiálních látek a podporu cíleného užívání antibiotik na základě výsledků faremních kultivací.“ V praxi to funguje tak, že společnost zefektivňuje využití krmné dávky apodporuje přirozenou imunitu zvířat. V důsledku toho zvyšuje užitkovost a snižuje náklady a ztrátyv souvislosti se zdravotními problémy zvířat. Společnost vyvíjí a produkuje výjimečná doplňková krmiva a směsi vitamínů a minerálů pro skot, prasata a drůbež. Výrobky se vyznačují přídavkem bylin a dalších přírodních složek, což umožňuje cíleně podporovat určité tělesné funkce nebo naplňovat specifické potřeby stájí. Doplňky lze použít ke stimulaci a zlepšení příjmu a trávení krmiva a k posílení celkového zdraví a imunity. Součástí sortimentu jsou krmné doplňky, které lze široce využít k podpoře vyšší užitkovosti. Hospodářská zvířata se stávají odolnějšími, cítí se spokojenější a jsou méně náchylná k nemocem a dalším poruchám.

PKD, a.s. – Dačice
zakázková výroba ocelových konstrukcí
www.pkd.cz

Firma se věnuje komplexním řešením ocelových konstrukcí od návrhu, výrobu až po montáž, od technologických celků až po rozsáhlé průmyslové a zemědělské stavby. Společnost vznikla v roce 1995, kdy plynule navázala na tradici tehdejšího stejnojmenného státního podniku Průmyslový́ kombinát Dačice, který́ se zabýval výrobou ocelových konstrukcí již od roku 1961. Díky vlastnímu managementu od projekce, statiky, konstrukce, vlastní výroby, montáže až po dopravu je firma schopna dodat zakázku jako celek od projektové dokumentace až po předání samotného díla. Díky letitým zkušenostem a modernímu vybavení se v současné době řadí mezi nejkvalitnější a nejzkušenější výrobce ocelových konstrukcí v České republice. Z počátku podnikání byla část zakázek směrována i na Německo, což v tehdejší době pomohlo k rychlejšímu ekonomickému rozvoji firmy. „V péči o zákazníky považujeme za důležité splnit jejich požadavky, kvalitu, loajalitu, vstřícnost a dále šířit dobré jméno firmy. Naše firma se snaží být flexibilní, mít dobré referenční zázemí a požadavky zákazníka řeší individuálně.“ Firma má celkem přes 140 zaměstnanců.

Balance 21, s.r.o. – Litvínovice
výroba a distribuce probiotik
www.bala21.cz

Speciální směs probiotik vyrábí ve formě nápoje, ve formě lékových kapslí, dále je plánuje produkovat ve formě kukuřičných probiotických bezlepkových křupek, jako probiotické čokolády bez cukru a medvídky pro děti, jako probiotické žvýkačky, ve formě probiotického kolagenu. „Díky tříleté práci v mém kombuchovém vinařství, v oblasti mikrobiomu, probiotik a prebiotik, jsem si uvědomila a naučila se sledovat, co mi v souladu s touto integritou dává a nedává smysl.“ Potěší, když se zákazníci cítí o kousek lépe, dobře se vyspí, fungují jim střeva, ustoupí lupénka nebo deprese, jejich dítěpřestane mít nekonečné rýmy a laryngitidy, najednou, po mnoha letech, mají mnohem více energie dělat vlastnírozhodnutí a zlepšovat kvalitu svého nastavení. Během dvou let by společnost chtěla vyrábět probiotickou zubní pastu a probiotickou kosmetickou řadu na pleť a vlasy na bázi kombuchy, tedy lehce perlivého fermentovaného nápoje vzniklého z oslazeného černého nebo zeleného čaje, který je používán jako funkční potravina. Nikdo na domácím ani na světovém trhu zatím nepropracoval probiotika tímto směrem.

Trojice nejlepších živnostníků

Milan Čaloun – Vráž
vášnivý včelař
www.vasnivyvcelar.cz  

„Včelařím. S láskou, vášní, pokorou, fascinován dovednostmi včel a jejich naprostým souzněním s přírodou. Včelařím pro vůni včelstva a včelařské práce, včelařím pro poznání. Včelařím, abych sblížil s přírodou mé děti, abych se je pokusil navést na dobrou životní cestu.“ Na počátku stálo rozhodnutí odstěhovat se z města na venkov. Práci marketingového specialisty měl rád, přesto po pár letech začal vnímat pocit, že u ní něco postrádá. Dlouhé roky na to nemohl přijít. Dnes už ví, že to byla vůně. Marketingové plány, strategie, texty psané na objednávku – práce je to také poctivá, ničím ale nevoní. Začal studovat první včelařské knihy, nastoupil k sousedovi „do učení“ a podal si přihlášku na včelařskou školu. Dnes je z něj profesionální včelař obhospodařující 150 včelstev. A doufá, že to bude právě ta vůně, která jeho děti přivede jednoho dne na podobnou cestu, po které kráčí on. Jeho zákazníky jsou v drtivé většině koncoví spotřebitelé, konzumenti. Mimo to jeho produkty přeprodávají vybrané farmářské obchůdky. Jeho med má rozmanitý́ původ, což mu dodává jedinečnou chuť.

Marcela Majerová Peterková – Radomyšl
bezlepková cukrářka
www.bezlepkaciodmaci.cz

Její obor je cukrář, ale ne klasický cukrář, peče pouze bez lepku. Přetváří klasické recepty do bezlepkové verze. Převážně se zabývá francouzskou cukrařinou, ale není jí cizí ani česká cukrařina, kterou ale i tak dělá trošku po svém. „Vždy jsem ráda pekla a měla ráda gastronomii. Když mi bylo pětadvacet let, musela jsem z důvodu onemocnění změnit veškeré své návyky a začít jíst pouze bezlepkově. Chyběla mi taková ta svoboda, kterou jsem měla dříve, kdy jsem nemusela řešit co a kde si dám k jídlu a jaké to má složení.“ Proto začala přetvářet klasické recepty do bezlepkové verze. Ze začátku dávala ochutnávat přátelům, později jezdila na amatérské food festivaly, po nějakém čase se rozhodla pronajmout výrobnu. V její nabídce má hlavně makronky, odpalovaná těsta, ale i klasické věnečky nebo větrníky, dále dělá i tartaletky, ale poslední dobou přetváří i klasické české dezerty do lehčí verze. Také hodně peče tematické narozeninové dorty nebo svatební dorty. Několik let má spolupráci s kavárnami a různými podniky, kam pravidelně dodává.

Vítězslav Kolda – Dobrá Voda u Českých Budějovic
pamlsky a doplňky stravy pro králíky a hlodavce
www.biomiro.store

„Již po generace se naše rodina věnuje chovu zakrslých králíčků. Chovatelstvím doslova žijeme, proto se také snažíme o to, aby se naše zvířátka měla co nejlépe. Bedlivě studujeme a zajímáme se o přirozené stravování, chov, psychiku individuální přístup k danému jedinci.“ Dnes už dobře ví, že za každým šťastným mazlíčkem stojí především vyvážená a vhodná strava. Bohužel velký́ průmysl zverimexového sortimentu dostatek produktů nedává. Rozhodl se tedy nejprve pro vlastní králíčky a odchovy na míru vyrobit vhodné pamlsky. Sortiment je určen především králíčkům, morčatům, činčilám a jiným drobným hlodavcům. Rozšířil vlastní louky, na kterých sbírá všechny bylinky, listy, plody a bobulky. Na sběru se podílí celá rodina. Jednou ze specialit jsou bezobilné sušenky. Ty vyrábí z bylinek, plodů, listů, bobulek a sena. Všechny sušenky, jsou ručně tvořené, nejedná se o strojovou výrobu. Na zachování prospěšných látek, které jsou obsažené ve směsi sušenek mu velmi záleží, proto jsou všechny sušeny při maximální teplotě 45 stupňů a to po dobu několika dní.

Portál BusinessInfo.cz je partnerem soutěže Firma a Živnostník roku

Redakčně upravená tisková zpráva

Doporučujeme