Firma a Živnostník roku 2024: Na Ostravsku bodovala virtuální realita pomáhající rehabilitovat a ekologický farmář

V Moravskoslezském kraji zvítězila a Firmou roku 2024 se stala společnost VR LIFE, která se věnuje tvorbě aplikací pro rehabilitace ve virtuální realitě. Titulem Živnostník roku 2024 Moravskoslezského kraje se může pyšnit Oldřich Menšík se svojí ekologickou rodinnou farmou.

Vyhlášen byl rovněž vítěz doprovodné kategorie Živnostník roku Srdcař oceňující živnostníky, kteří ve svém oboru dlouhodobě podnikají a jsou své práci zcela oddáni. Srdcař je člověk, který doslova žije pro to, co dělá a nechává v tom kus svého srdce. V Ostravě získal i toto ocenění farmář Oldřich Menšík.

Oldřich Menšík a Jana Trdá | Communa

Pro inspiraci k nim jezdí z jiných farem

„Jsme rodinná ekologická farma v Beskydech. Zabýváme se chovem krav a produkcí mléka. Část vyprodukovaného mléka zpracováváme ve vlastní minimlékárně na jogurty, tvaroh, sýry a další výrobky,“ říká vítězný živnostník Oldřich Menšík. Dále poskytuje služby v agroturistice, nabízí ubytování v prostorném apartmánu.

Farma vznikla v roce 1992, když jeho rodiče převzali část krachujícího JZD a rozhodli se obnovit rodinnou tradici. Začali s desítkou krav, zadlužili se, aby mohli pořídit nejdůležitější stroje a půdu. Od počátku se farma zaměřovala na chov krav a produkci mléka. Postupně se chov rozšířil na zhruba 70 dojnic a přibližně stejný počet telat a jalovic. Dnes hospodaří na 150 hektarech půdy.

Jedním z důležitých kroků byl přechod na ekologické zemědělství v roce 2010. Výrobky prodává formou prodeje ze dvora. O úspěšnosti podnikatelského nápadu svědčí zaplněný rezervační kalendář ubytování, věrní a spokojení zákazníci, jiní farmáři, kteří si jezdí pro inspiraci. Dlouhodobě spolupracuje a dodává výrobky do několika restaurací v okolí.

„Představuje spojení s tradicí, lokálnost a využití inovativní technologie. Jeho farma zaujala celou porotu a pan Menšík zaslouženě vyhrál,“ ohodnotil vítěze za porotu Martin Petrek z MONETA Money Bank.

Stříbrnou příčku obsadila Linda Dedeciusová, která vyrábí ručně šité boty. Bronz bere Kateřina Kolářová vyrábějící textilní doplňky pro inzulínové pumpy.

Rychlejší, efektivnější i zábavnější rehabilitace

VR LIFE vytváří aplikace pro rehabilitace ve virtuální realitě. Pomáhá tak pacientům v nemocnicích, klientům v domovech sociální péče. Zrychluje a zefektivňuje rehabilitaci a dělá ji mnohem zábavnější a účinnější. S aplikací rehabilitují pacienti na různých odděleních, jako je rehabilitace, neurologie, ARO, JIP, LDN, psychiatrie, onkologie nebo neurochirurgie.

„Na začátku jsme vytvořili na žádost studenty fyzioterapie modul pro klienty Centra Paraple, kdy jsme doufali, že jim to může pomoci se spastickými bolestmi. Reakce nás velmi příjemně překvapily a motivovaly k tomu vytvořit další moduly,“ říká CEO vítězné firmy Jana Trdá.

Měsíce čekání na rehabilitaci? Virtuální realita je výrazně zkrátí a pomůže i s operací mozku

O produkt postupně projevovaly zájem nejen nemocnice, ale také domovy seniorů, malé ordinace, dokonce i firmy, které chtěly preventivně pracovat se zdravím zaměstnanců. Aktuálně již jde společnost do světa, prodává v Polsku, Pobaltí, na Slovensku. Za nejdůležitější v podnikání považuje důvěru, spolehlivost a trpělivost. Za největší úspěch považuje uznání od odborné veřejnosti.

„Přeji vítězi, aby takto digitální technologii budoucnosti dostal do co nejvíce zemí, a pomohl tak všem potřebným skupinám. Je to zásadní pomoc lidem, kteří zůstali po zranění doma nebo v nemocnicích či lidem z domů pro seniory,“ okomentoval volbu poroty Dušan Klimek ze společnosti Volkswagen.

Druhé místo náleží společnosti HSF System, která je generálním dodavatelem staveb. Třetí místo obsadila firma Wrap Up, výrobce funkčních pytlíků na pečivo a dalších výrobků do kuchyně.

Slavnostní vyhlášení celostátních vítězů v prosinci 2024

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Volkswagen Firma roku 2024 a MONETA Živnostník roku 2024 se uskuteční 11. prosince na pražském Žofíně.

„Přínos Firmy a Živnostníka roku vidím především ve vytváření příležitostí pro setkávání a sdílení zkušeností inspirativních lidí, zástupců firem malých i velkých z různých podnikatelských oborů, s různým příběhem. Skupina VINCI Construction CS vytváří svými projekty lepší místo nejen pro život, ale i pro podnikání. Staví silnice, dálnice, železnice, mosty i vodohospodářská díla či průmyslové objekty, byty i relaxační a sportovní zóny. Na svých projektech klademe čím dál větší roli na péči o životní prostředí, proto jsme se stali letos poprvé partnery nové soutěžní kategorie Udržitelné podnikání roku. Chceme tak vyzdvihnout nápady a řešení živnostníků a firem, které díky přijímání principů udržitelnosti a využívání moderních technologií podporují nové obchodní příležitosti, a hlavně přispívají k lepšímu životnímu prostředí, říká Iveta Štočková, tisková mluvčí Skupiny VINCI Construction CS.

Volkswagen Firma roku 2024 Moravskoslezského kraje:

  1. VR LIFE s.r.o. – tvorba aplikací pro rehabilitace ve virtuální realitě (Ostrava)
  2. HSF System a.s. – generální dodavatel staveb (Ostrava)
  3. Wrap Up s.r.o. – výroba funkčních pytlíků na pečivo a dalších výrobků do kuchyně (Frýdlant nad Ostravicí)

MONETA Živnostník roku 2024 Moravskoslezského kraje:

  1. Oldřich Menšík – ekologická rodinná farma (Kunčice pod Ondřejníkem)
  2. Linda Dedeciusová – výroba ručně šitých bot (Šenov u Nového Jičína)
  3. Kateřina Kolářová – výroba textilních doplňků pro inzulínové pumpy (Ostrava)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2024 Moravskoslezského kraje:

  • Oldřich Menšík – ekologická rodinná farma (Kunčice pod Ondřejníkem)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2024 Moravskoslezského kraje:

  • RKL Opava, spol. s r.o. – komplexní logistické služby (Suché Lazce)

Medailonky vítězných firem

VR LIFE s.r.o. – Ostrava
tvorba aplikací pro rehabilitace ve virtuální realitě
www.vrvitalis.com

Vytváří aplikace pro rehabilitace ve virtuální realitě. Pomáhá tak pacientům v nemocnicích, klientům v domovech sociální péče. Zrychluje a zefektivňuje rehabilitaci a dělá ji mnohem zábavnější a účinnější. S aplikací rehabilitují pacienti na různých odděleních, jako je rehabilitace, neurologie, ARO, JIP, LDN, psychiatrie, onkologie nebo neurochirurgie. „Na začátku jsme vytvořili na žádost studenty fyzioterapie modul pro klienty Centra Paraple, kdy jsme doufali, že jim to může pomoci se spastickými bolestmi. Reakce nás velmi příjemně překvapily a motivovaly k tomu vytvořit další moduly.“ O produkt postupně projevovali zájem nejen nemocnice, ale také domovy seniorů, malé ordinace, dokonce i firmy, které chtěly preventivně pracovat se zdravím zaměstnanců. Aktuálně již jde společnost do světa, prodává v Polsku, Pobaltí, na Slovensku. Za nejdůležitější v podnikání považuje důvěru, spolehlivost a trpělivost. Za největší úspěch považuje uznání od odborné veřejnosti.

HSF System a.s. – Ostrava
generální dodavatel staveb
www.hsfsystem.cz

Společnost se zaměřuje na generální dodávky staveb a realizuje kompletní střešní a fasádní pláště moderních objektů včetně jejich rekonstrukcí. Investorům nabízí vysoký podíl vlastních prací, který tvoří až třetinu objemu zakázky. Zajišťuje projekční práce a inženýrskou činnost. „Stručný́ příběh naší společnosti je možné ukázat na číslech, kdy jsme se z ročního obratu několika desítek milionů v roce 2002 dostali na tržby 2,6 miliardy v roce 2023. Zůstalo po nás přes tisíc úspěšně dokončených staveb. Z pouhých patnácti zaměstnanců nyní zaměstnáváme v Česku 133 lidí.“ Kromě staveb realizovaných v České republice a na Slovensku staví také v Polsku, Rakousku, Německu, Maďarsku, Itálii nebo Dánsku, takže se již považuje za stavební firmu podnikající na evropském trhu. Společnost začínala jako subdodavatel plášťů střech a fasád. V okamžiku, kdy se subdodavatelské dodávky začaly křížit s poptávkami po generálním dodavateli, byl vývoj strategie proměny ze subdodavatele na generálního dodavatele přirozeně plánovaným vývojem společnosti.

Wrap Up s.r.o. – Frýdlant nad Ostravicí
výroba funkčních pytlíků na pečivo a dalších výrobků do kuchyně
www.wrapup.cz

Firma vyrábí funkční pytlíky na pečivo a sortiment doplňků do kuchyně. „Patříme do textilního oboru a dáváme práci švadlenkám a sociálním dílnám v Moravskoslezském kraji. Jsme malá rodinná firma se zaměstnanci do počtu deseti lidí.“ Výrobky prodává na e-shopu, v partnerských prodejnách a v pekařstvích.Společně se sestrou chtěly najít řešení na uchovávání pečiva v domácnosti, aby se s ním tolik neplýtvalo anemusely se používat plastové sáčky. Společnost vyvinula dvouvrstvý pytlík s vnitřní membránou, přizpůsobenoupotřebám pečiva tak, aby rychle netvrdlo jako v utěrce nebo běžném pytlíku a současně rychle neplesnivělo jako vigelitu. Vývoj trval dva roky a bylo velmi těžké najít vhodné materiály, způsob ušití a splnit přísná kritéria prokontakt s potravinami. Zákazníky jsou běžní lidé, převažují ženy. Zákazníkem mohou být i firmy, protože společnost šije výrobky také customizované na míru jako udržitelné a užitečné firemní dárky, s logem nebo brandem, které potěší zaměstnance i obchodní partnery.

Trojice nejlepších živnostníků

Oldřich Menšík – Kunčice pod Ondřejníkem
ekologická rodinná farma
www.farma-mensik.cz

„Jsme rodinná ekologická farma v Beskydech. Zabýváme se chovem krav a produkcí mléka. Část vyprodukovaného mléka zpracováváme ve vlastní minimlékárně na jogurty, tvaroh, sýry a další výrobky.“ Dále poskytuje služby v agroturistice, nabízí ubytování v prostorném apartmánu. Farma vznikla v roce 1992, když rodiče převzali část krachujícího JZD a rozhodli se obnovit rodinnou tradici. Začali s desítkou krav, zadlužili se, aby mohli pořídit nejdůležitější stroje a půdu. Od počátku se farma zaměřovala na chov krav a produkci mléka. Postupně se chov rozšířil na zhruba 70 dojnic a přibližně stejný́ počet telat a jalovic. Hospodaří na 150 hektarech půdy.  Jedním z důležitých kroků byl přechod na ekologické zemědělství v roce 2010. Výrobky prodává formou prodeje ze dvora. O úspěšnosti podnikatelského nápadu svědčí zaplněný rezervační kalendář ubytování, věrní a spokojení zákazníci, jiní farmáři, kteří si jezdí pro inspiraci. Dlouhodobě spolupracuje a dodává výrobky do několika restaurací v okolí.

Linda Dedeciusová – Šenov u Nového Jičína
výroba ručně šitých bot
www.wins.cz

Specializuje se zejména na gymnastickou a taneční obuv, včetně baletních piškotů, ale v posledních letech na základě zkušeností přidala do svého portfolia také barefoot obuv, určenou pro každodenní chození. „Snažím se zásadně posouvat značku Wins, akcentovat aktuální trendy v módě a obuvnictví, ale zároveň zachovávat stoprocentní ruční výrobu a ruční šití i kompletní výrobu v České republice.“ Stejně jako její rodiče i ona stavím na osobním přístupu ke všem zákazníkům, jejich potřebám a požadavkům. Představila nejen zcela nové modely bot, které již akcentují mimo designových trendů i trend udržitelné módy. Zákazníci se mohou těšit na fresh moderní styl, který́ může směle konkurovat velkým, zahraničním společnostem. První velkou skupinu zákazníků tvoří lidé, kteří se chtějí hýbat. Ať již jen preferují zdravou chůzi a orientují se na barefootové boty, nebo malé děti, které začínají s pohybem v tělocvičnách, či dospělí, kteří cvičí, aktivně sportují. Druhou skupinu tvoří vrcholoví sportovci a taneční profesionálové, z řad gymnastů, tanečníků i baletních umělců. Mezi zákazníky z této druhé skupiny se řadí i soubor La Putika.

Kateřina Kolářová – Ostrava
výroba textilních doplňků pro inzulínové pumpy
www.miolka-fashion.cz

Pomáhá diabetikům nosit inzulinovou pumpu stylově. Vyrábí textilní doplňky na inzulinové pumpy a další potřeby pro diabetiky, například pružné pásy a pevná pouzdra kolem pasu, podvazky na pumpy, návleky na senzor. Dále vymyslela speciální návlek na batoh nebo pás do auta, který́ označuje, že je dítě diabetik a v případě potřeby jsou uvnitř informace pro lékaře záchranné služby, pokud by dítě upadlo do bezvědomí z nedostatku cukru. Také vyrábí termo pouzdra, která udržují inzulin v určité teplotě, aby nedošlo ke znehodnocení. A nakonec batůžky pro nejmenší děti na inzulinovou pumpu a mobil, který diabetik potřebuje ke snímání hladiny cukru přes aplikaci. Diabetici potřebují mít pumpu a mobil neustále u sebe, proto jsou tyto výrobky pro ně velmi důležité. „V roce 2016 jsem se přidala do skupiny Klub maminek diabetických dětí na Facebooku. Už v té době jsem uvažovala o tom, že dcera nebude ten chudák, který́ má cukrovku, ale ta, která má díky své nemoci zajímavé věci, které ji budou děti závidět.“

Portál BusinessInfo.cz je partnerem soutěže Firma a Živnostník roku

Doporučujeme