Firma a Živnostník roku 2024: Šampióny na Zlínsku jsou mmcité a majitel statku s hospůdkou

Soutěž Firma roku 2024 Zlínského kraje ovládla společnost mmcité, která vyvíjí a vyrábí městský mobiliář. Nejúspěšnějším živnostníkem se stal Jiří Červenka, který provozuje statek s hospůdkou.

V doprovodné kategorii Moneta Živnostník roku Srdcař, jež v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání a jsou svému byznysu zcela oddáni, získala zlato Darina Rudněvová vyrábějící kváskové pečivo.

Jiří Červenka a Gabriela Mikošková (mmcité) | Communa

Největší devíza –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ spokojený zákazník

Z nejstaršího domu v obci, který́ měl být zbourán, vybudoval Jiří Červenka z Morkovic statek s hospůdkou a vedle statku mlékárnu. Nyní buduje obchod s farmářským zbožím. V mlékárně zpracovává mléko od vlastních krav, které pase v okolí statku na loukách.

Snaží se dělat práci, která má smysl s ohledem k přírodě a zvířatům. Statek má velmi bohatou historii a samotné první zmínky o něm sahají až do konce 17. století. Chová zde koně, drůbež, prasata, ale hlavně český červenostrakatý́ skot, a to především kvůli produkci mléka.

„Snažíme si vyrobit vše sami, a to od základů. I do jogurtů a zákysů si vyrábíme ovocné složky sami, aby byly s určitostí bez barviv a konzervantů,“ říká vítězný živnostník Jiří Červenka.

Na Ostravsku bodovali virtuální realita pomáhající rehabilitovat a ekologický farmář

Nejvíce si cení spokojeného zákazníka. To je podle Červenky nejdůležitější, bez toho nemá smysl nic. Neustále vše přetváří a přizpůsobuje aktuálním potřebám trhu. Cílem je, aby na statku bylo místo, kde si člověk může odpočinout, najíst se a nakoupit kvalitní potraviny.

„Letošní vítěz celou porotu zaujal svou energií, kterou do své živnosti dostává. A zároveň nezapomíná vracet přírodě, co mu dala,“ uvedl za porotu Lukáš Kresta z MONETA Money Bank.

Druhé místo obsadil Martin Vlček se svou kozí farmou. Bronz si odváží Darina Rudněvová věnující se výrobě kváskového pečiva.

S inovativním designem mobiliáře dobývají svět

Vítězná firma mmcité je zavedená značka s vyspělým a nezaměnitelným designem, která se zabývá inovativními návrhy, vývojem a odvážnými realizacemi městského mobiliáře po celém světě, má ve svém portfoliu městské lavičky, odpadkové koše, stojany na kola nebo přístřešky. Jednotným tématem všech návrhů je sjednocený vizuální a estetický styl i splnění funkčních a uživatelských požadavků.

Velký důraz klade firma na použití vysoce funkčních materiálů, jenž musí fungovat v každém prostředí a snést i ty nejnáročnější podmínky. Je
nejen dodavatelem kvalitních prvků městského mobiliáře, ale také partnerem všech, kteří chtějí vytvořit ve veřejném prostoru něco mimořádného.

Královehradecku dominují kultivační média a umělecké řezbářství

Její městský́ mobiliář si našel místo například na nejvyšší evropské hoře Mont Blanc, umělém kanálu v Dubaji, pařížském letišti Charlese de Gaulla i v centrálách amerických společností Google nebo Uber. V současné době má firma 49 světových zastoupení.

„Velká poptávka po promyšleném a kvalitním městském mobiliáři nám postupně otevírala dveře do dalších trhů. V roce 2001 jsme se ocitli na Slovensku a v roce 2003 proběhl první export do Německa. Od tohoto momentu jsme postupně expandovali do dalších trhů, až si mmcité našlo svoji cestu do Brazílie. Tam jsme v roce 2012 otevřeli první mimoevropskou pobočku,“ říká místopředsedkyně představenstva vítězné společnosti Gabriela Mikošková.

„Je to firma, která kultivuje a zkrášluje prostředí ve městech. Je silná v tom, co dělá a zaměstnává spoustu lidí v regionu. Zároveň získává i mezinárodní ocenění za svůj přístup k designu,“ okomentoval vítěze za porotu Dušan Klimek ze společnosti Volkswagen.

ExportMag.cz: Jak zaujmout galského kohouta? Umí to i výrobce městského mobiliáře

Stříbro vybojovala společnost JELÍNEK – výroba nábytku, výrobce nábytku z masivu a matrací. Třetí místo bere firma TRIDAS Group SE, která vyrábí obaly z nasávané kartonáže.

Slavnostní vyhlášení celostátních vítězů v prosinci 2024

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Volkswagen Firma roku 2024 a MONETA Živnostník roku 2024 se uskuteční 11. prosince na pražském Žofíně.

„Přínos Firmy a Živnostníka roku vidím především ve vytváření příležitostí pro setkávání a sdílení zkušeností inspirativních lidí, zástupců firem malých i velkých z různých podnikatelských oborů, s různým příběhem. Skupina VINCI Construction CS vytváří svými projekty lepší místo nejen pro život, ale i pro podnikání. Staví silnice, dálnice, železnice, mosty i vodohospodářská díla či průmyslové objekty, byty i relaxační a sportovní zóny. Na svých projektech klademe čím dál větší roli na péči o životní prostředí, proto jsme se stali letos poprvé partnery nové soutěžní kategorie Udržitelné podnikání roku. Chceme tak vyzdvihnout nápady a řešení živnostníků a firem, které díky přijímání principů udržitelnosti a využívání moderních technologií podporují nové obchodní příležitosti, a hlavně přispívají k lepšímu životnímu prostředí, říká Iveta Štočková, tisková mluvčí Skupiny VINCI Construction CS.

Volkswagen Firma roku 2024 Zlínského kraje:

  1. mmcité a.s. – vývoj a realizace městského mobiliáře (Uherské Hradiště)
  2. JELÍNEK – výroba nábytku s.r.o. – výrobce nábytku z masivu a matrací (Valašské Meziříčí)
  3. TRIDAS Group SE – výroba obalů z nasávané kartonáže (Valašské Meziříčí)

MONETA Živnostník roku 2024 Zlínského kraje:

  • Jiří Červenka – provoz statku s hospůdkou (Morkovice)
  • Martin Vlček – kozí farma (Vizovice)
  • Darina Rudněvová – výroba kváskového pečiva (Rožnov pod Radhoštěm)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2024 Zlínského kraje:

  • Darina Rudněvová – výroba kváskového pečiva (Rožnov pod Radhoštěm)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2024 Zlínského kraje:

  • RUTEX CZ s.r.o. – výroba profesních a školních uniforem (Uherský Brod)

Medailonky vítězných firem

mmcité a.s. – Uherské Hradiště
vývoj a realizace městského mobiliáře
www.mmcite.com

Mmcité je zavedená značka s vyspělým a nezaměnitelným designem, která se zabývá inovativními návrhy, vývojem a odvážnými realizacemi městského mobiliáře po celém světě, má ve svém portfoliu městské lavičky, odpadkové koše, stojany na kola nebo přístřešky. Jednotným tématem všech návrhů
je sjednocený vizuální a estetický styl i splnění funkčních a uživatelských požadavků. Velký důraz je kladen na použití vysoce funkčních materiálů, jenž musí fungovat v každém prostředí a snést i ty nejnáročnější podmínky. Firma je nejen dodavatelem kvalitních prvků městského mobiliáře, ale také
partnerem všech, kteří chtějí vytvořit ve veřejném prostoru něco mimořádného. Její městský́ mobiliář si našel místo například na nejvyšší evropské hoře Mont Blanc, umělém kanálu v Dubaji, pařížském letišti Charlese de Gaulla i v centrálách amerických společností Google nebo Uber. V současné době
má firma 49 světových zastoupení. „Velká poptávka po promyšleném a kvalitním městském mobiliáři nám postupně otevírala dveře do dalších trhů. V roce 2001 jsme se ocitli na Slovensku a v roce 2003 proběhl první export do Německa. Od tohoto momentu jsme postupně expandovali do dalších trhů, až si mmcité našlo svoji cestu do Brazílie. Tam jsme v roce 2012 otevřeli první mimoevropskou pobočku.“

JELÍNEK – výroba nábytku s.r.o. – Valašské Meziříčí
výrobce nábytku z masivu a matrací
www.jelinek.eu

Předmětem činnosti společnosti je výroba kvalitního nábytku z masivního dřeva a výroba matrací na míru přesně podle potřeb daného uživatele. „Pokračujeme v rodinné tradici výroby nábytku na Valašsku již od roku 1897, která byla přerušena pouze komunistickým režimem. V roce 1897 firmu založil již náš pradědeček, poté v těžkých krizových letech proběhlo předání na druhou generaci, kdy firmu vedl můj děd Jindřich Jelínek a výrazně ji rozšířil,“ sděluje ředitel firmy Tomáš Jelínek. Firma dodávala nábytek do prestižních prostor po celé Evropě. Po revoluci v roce 1989 se vnuci Jindřicha Jelínka rozhodli firmu vybudovat znovu. Podařilo se zrestituovat a zrekonstruovat polorozpadlou historickou budovu a firma se rozrostla i do dalších částí Valašského Meziříčí. Od zaměření interiéru přes jeho návrh, výrobu nábytku až po samotnou dopravu a montáž, vše zajišťuje firma sama. Postavila novou výrobní halu, má moderní výrobní technologii. V současné době má 75 zaměstnanců.

TRIDAS Group SE – Valašské Meziříčí
výroba obalů z nasávané kartonáže a výrobních linek na obaly z nasávané kartonáže
www.tridas.cz

Zabývá se výrobou obalů z nasávané kartonáže, kde patří mezi přední evropské výrobce. Nasávaná kartonáž je zjednodušeně materiál podobný obalům na vejce, při výrobě se využívá sběrový́, odpadový́ papír a daný obal je 100 % recyklovatelný́ a biologicky rozložitelný́. Je to moderní obalový́ materiál s tradicí a budoucností, jehož velmi nízký́ vliv na zatížení životního prostředí, vynikající tlumící vlastnosti, individuální design a 100% recyklační schopnosti z něj činí ideální obal s téměř neomezenými možnostmi průmyslových aplikací. Výroba probíhá bez použití lepidel nebo jakýchkoliv jiných chemických látek. Díky tomu, že jsou obaly z nasávané kartonáže vyrobeny z buničiny nebo recyklovaného sběrového papíru a jsou opět stoprocentně
recyklovatelné a biologicky rozložitelné, splňují požadavky na moderní průmyslové obaly, ale současně minimalizují dopady činností na životní prostředí. „Vzhledem ke zvýšení konkurenceschopnosti naše společnost cílí na vysokou kvalitu a plnou náhradu široce používaných
plastových obalů napříč všemi segmenty trhu od automobilového průmyslu, elektroniku, kosmetiku či zdravotnictví. Díky vlastnímu vývojovému a konstrukčnímu oddělení neustále inovujeme a přizpůsobujeme naše stroje a formy požadavkům zákazníků,“ sdělují zástupci firmy.

Trojice nejlepších živnostníků

Jiří Červenka – Morkovice
provoz statku s hospůdkou
www.statekslizany.cz

Z nejstaršího domu v obci, který́ měl být zbourán, vybudoval statek s hospůdkou a vedle statku mlékárnu. Nyní buduje obchod s farmářským zbožím. V mlékárně zpracovává mléko od vlastních krav, které pase v okolí statku na loukách. Snaží se dělat práci, která má smysl s ohledem k přírodě a zvířatům. Statek má velmi bohatou historii a samotné první zmínky o něm sahají až do konce 17. století. Na statku chová koně, drůbež, prasata, ale hlavně český červenostrakatý́ skot, a to především kvůli produkci mléka. „Snažíme si vyrobit vše sami, a to od základů. I do jogurtů a zákysů si vyrábíme ovocné složky sami, aby byly s určitostí bez barviv a konzervantů,“ říká Jiří Červenka. Nejvíce si cení spokojeného zákazníka a neustále statek přetváří a přizpůsobuje aktuálním potřebám trhu. Cílem je, aby byl jeho statek místem, kde si člověk může odpočinout, dobře se najíst a nakoupit si kvalitní potraviny.

Martin Vlček – Vizovice
kozí farma
www.kozifarmavizovice.cz

Zabývá se chovem zhruba stovky dojných koz a následným zpracováním jejich mléka ve vlastní mini mlékárně. Začal také prodávat vlastní kozí kolostrum, poptávka po něm neustále roste rok od roku, přímo zákazníkům, bez prostředníků nebo farmaceutických firem. „Z nutnosti zpracovat nějakým způsobem mléko v období, kdy je o něj nižší zájem, jsme začali vyrábět zmrzlinu z kozího mléka a jako první jsme na trh přišli s černou kozí zmrzlinou, kterou prodáváme dosud a obecně je po naší zmrzlině stále větší poptávka. Podařilo se nám dostat s našimi výrobky do zajímavých hotelů a restaurací,“ říká Martin Vlček. Pestrost zákazníků je velká, někdy se jedná vyloženě o gurmány, kteří touží po něčem speciálním, jako je třeba zmrzlina, ale jedná se také o úplně normální lidi, kteří mají rádi zmrzlinu nebo chtějí svůj jídelníček doplnit o zdravý́ kozí sýr nebo kefír. Do budoucna by chtěl pokračovat v úpravách okolí domu tak, aby pro zákazníky byla návštěva ještě příjemnější a odnesli si z ní pěkný́ pocit nejenom z výrobků, ale také z místa, odkud odchází.

Darina Rudněvová – Rožnov pod Radhoštěm
výroba kváskového pečiva

Její živností je výroba stoprocentního kváskového pečiva bez použití droždí. Vyrábí chleby, focacciu a také sladké pečivo, jako jsou croissanty, šneky a dále sendviče. „V době covidu jsem začala péct kváskové pečivo. Nejdříve pro svou rodinu, potom pro sousedy, pak jsem začala prodávat několik chlebů týdně v místní kavárně,“ popisuje Darina Rudněvová. Později se dostala k pronájmu malé prodejničky, kde zadělávala těsta, pekla a prodávala pečivo, které se velmi rychle stalo oblíbeným nejen v Rožnově, ale také v okolních městech, odkud zákazníci začali jezdit. O rok později si pronajala další prostor, do kterého přesunula výrobu. Produkce se navýšila, a tak mohla začít rozvážet pečivo i do okolních měst. V plánu má otevřít také pobočku v Ostravě a do budoucna i v dalších českých městech. Cílem pekárny je nejen uspokojit chuťové buňky zákazníka, ale nejdůležitější přidanou hodnotou jejího pečiva je, že peče vše z kvásku, což je spojení mouky a vody, při kterém v něm vzniká spousta prospěšných bakterií pro lidské tělo.

Portál BusinessInfo.cz je partnerem soutěže Firma a Živnostník roku

• Teritorium: Česká republika | Zlínský kraj

Doporučujeme