Firma a Živnostník roku 2024: V Praze kralují dodavatel pro datová centra a zlatnice

Titul Firma roku 2024 získala v hlavním městě společnost CONTEG vyrábějící rozvaděče a řešení pro výstavbu datacenter. Mezi živnostníky nejvíce zaujala zlatnice Jana Polová.

V doprovodné kategorii Moneta Živnostník roku Srdcař, jež v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání a doslova žijí pro to, co dělají, získala zlato Kateřina Kufová, která školí soft skills za asistence koní.

Vítězná živnostnice Jana Polová a Vít Voláček (CONTEG) | Communa

Zlatnictví jako umění

Oborem vítězné živnostnice Jany Polové je zlatnictví a klenotnictví. Má obchod v centru Prahy, kde šperky nejen prodává, ale i opravuje a vyrábí na zakázku.

„V naší nabídce najdete šperky stříbrné, zlaté, ale i z chirurgické oceli. Zakázky zhotovujeme ručně, ale i s využitím moderních technologií, jako je modelace šperků v 3D programu a jeho následném odlévání a opracovávání,“ říká Jana Polová.

Klientům je schopna poskytnout kompletní servis šperků, jak zlatých, stříbrných, tak se snaží, pokud to lze, opravovat i šperky bižuterní
či z chirurgické oceli. Často dělá různé repase starých šperků, které ještě mohou dlouho sloužit a dělat lidem radost. Opravy provádí jak klasickými zlatnickými technikami, tak s využitím moderních způsobů, jakými je například laserové svařování.

Zlatnické profesi se věnuje již více než pětadvacet let. Největší motivací jsou spokojení klienti, kteří se vracejí. Její vizí je, aby klasická zlatničina nikdy neupadla v zapomnění, jak se tomu stalo již s mnoha klenotnickými technikami. Celoživotním snem je, aby lidé viděli ve zlatnické práci to umění, které do ní musíme dát, a to, že není otázkou vteřiny opravit nějaký́ šperk.

Firma a Živnostník roku 2024: Vítězové na Plzeňsku pracují s AI a ekologicky farmaří

„U vítězné zlatnice je skvělé, že dává prostor i učňům. Představuje určité vyvážení mezi hlavním proudem mladých lidí, kteří směřují do kanceláří a tradičním řemeslem,“ okomentoval vítěze za porotu Bohumil Vaníček z MONETA Money Bank.

Stříbrnou příčku obsadila Veronika Mocová, lektorka kurzů šití bot. Bronz si odváží umělecký kovář René Prášil.

Kde je vůle, tam je cesta

Předmětem činnosti vítězné společnosti CONTEG je výroba IT a průmyslových rozvaděčů, komponentů pro datacentra a chladicích systémů. Vyrábí a provozuje také zásilkové boxy sítě OX Point. Aktuálně zaměstnává přes 500 lidí ve výrobních areálech v Pelhřimově, Příbrami a také ve Španělsku.

Společnost se postupně posunula od dodavatele průmyslových a IT rozvaděčů do pozice jednoho z největších dodavatelů komplexních řešení
datových center. Její výrobky najdete v 70 zemích na třech kontinentech pokryté sítí distributorů a vlastním obchodním zastoupením.

„Jsme flexibilní, dokážeme naše precizní výrobky přesně připravit na míru našim zákazníkům. Za největší úspěch za dobu svého podnikání považujeme dodávku komponentů pro datové centrum v sídle NATO v Bruselu,“ říká předseda představenstva Vít Voláček.

Na Karlovarsku uspěly automatizace a móda pro vysoké ženy

Firma by ve střednědobém horizontu chtěla dále navýšit tržby na 2,5 miliardy korun ročně a zvýšit podíl na trhu v Evropě, Asii a Africe. Motto, kterého se v rámci podnikání drží, zní: Kde je vůle, tam je cesta.

„Je to lídr na trhu IT rozvaděčů, který přináší unikátní a nová řešení po celou dobu své působnosti. To ho činí úspěšnou a etablovanou firmou, která má i v budoucnosti potenciál dále růst,“ okomentoval volbu poroty Dušan Klimek ze společnosti Volkswagen.

Druhé místo patří společnosti CALBUCO, která se věnuje obchodu s ořechy a sušeným ovocem. Pomyslný bronz získala firma DNAi zabývající se kompletními digitalizačními projekty.

Slavnostní vyhlášení celostátních vítězů v prosinci 2024

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Volkswagen Firma roku 2024 a MONETA Živnostník roku 2024 se uskuteční 11. prosince na pražském Žofíně.

„Přínos Firmy a Živnostníka roku vidím především ve vytváření příležitostí pro setkávání a sdílení zkušeností inspirativních lidí, zástupců firem malých i velkých z různých podnikatelských oborů, s různým příběhem. Skupina VINCI Construction CS vytváří svými projekty lepší místo nejen pro život, ale i pro podnikání. Staví silnice, dálnice, železnice, mosty i vodohospodářská díla či průmyslové objekty, byty i relaxační a sportovní zóny. Na svých projektech klademe čím dál větší roli na péči o životní prostředí, proto jsme se stali letos poprvé partnery nové soutěžní kategorie Udržitelné podnikání roku. Chceme tak vyzdvihnout nápady a řešení živnostníků a firem, které díky přijímání principů udržitelnosti a využívání moderních technologií podporují nové obchodní příležitosti, a hlavně přispívají k lepšímu životnímu prostředí, říká Iveta Štočková, tisková mluvčí Skupiny VINCI Construction CS.

Volkswagen Firma roku 2024 Hlavního města Praha:

  1. CONTEG, spol. s. r. o. – výroba rozvaděčů a řešení pro výstavbu datacenter (Praha 4)
  2. CALBUCO s.r.o. – obchod s ořechy a sušeným ovocem (Praha 2)
  3. DNAi, s.r.o. – kompletní digitalizační projekty (Praha 5)

MONETA Živnostník roku 2024 Hlavního města Praha:

  • Jana Polová – zlatnice (Praha 10)
  • Veronika Mocová – lektorka kurzů šití bot (Praha 4)
  • René Prášil – umělecké kovářství (Praha 5)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2024 Hlavního města Praha:

Kateřina Kufová – školení soft skills za asistence koní (Praha 6)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2024 Hlavního města Praha:

Panattoni Czech Republic Development s.r.o. – stavitel udržitelných průmyslových nemovitostí (Praha 1)

Medailonky vítězných firem

CONTEG, spol. s. r. o. – Praha 4
výroba rozvaděčů a řešení pro výstavbu datacenter
www.conteg.cz

Předmětem činnosti společnosti je výroba IT a průmyslových rozvaděčů, komponentů pro datacentra a chladicích systémů. Vyrábí a provozuje také zásilkové boxy sítě OX Point. Aktuálně zaměstnává přes 500 lidí ve výrobních areálech v Pelhřimově, Příbrami a také ve Španělsku. Firma se postupně posunula od dodavatele průmyslových a IT rozvaděčů do pozice jednoho z největších dodavatelů komplexních řešení datových center. Její výrobky naleznete v 70 zemích na třech kontinentech pokryté sítí distributorů a vlastním obchodním zastoupením. „Jsme flexibilní, dokážeme naše precizní výrobky přesně připravit na míru našim zákazníkům. Za největší úspěch za dobu svého podnikání považujeme dodávku komponentů pro datové centrum v sídle NATO v Bruselu.“ Firma by ve střednědobém horizontu chtěla dále navýšit tržby na 2,5 miliardy korun ročně a zvýšit podíl na trhu v Evropě, Asii a Africe. Motto, kterého se v rámci podnikání drží, zní: Kde je vůle, tam je cesta.

CALBUCO s.r.o. – Praha 2
obchod s ořechy a sušeným ovocem
www.grizly.cz

„Jsme e-commerce D2C firma v segmentu zdravých potravin se specializací na ořechy a sušené ovoce. Disponujeme vlastní výrobou a vývojem a náš unikátní obchodní model je založen na přímém dovozu od pěstitelů, vlastním vývoji, pokud jde o příchutě a zpracování, výrobě, logistice a e-commerce prodeji koncovému zákazníkovi.“ Společnost aktuálně působí v pěti zemích Evropy. Jejím typickým zákazníkem je žena, která obstarává rodinné nákupy a chce pro svou rodinu zdravé potraviny. Prioritou společnosti je kvalita produktů, jako je čerstvost, balení, a také a kvalita služby, tedy pohodlný́ nákup a rychlé dodání. Ambicí a vizí do budoucna je být oříškovým králem v Evropě. Mezi strategické kroky patří expanze na zahraniční trhy s orientací na západní Evropu. Důležité je být všude tam, kde je zákazník, to znamená být na trzích v TOP3. Být přední online hráč, zároveň postupně stavět i retailovou dostupnost, jako jsou kiosky a prodejny.

DNAi, s.r.o. – Praha 5
kompletní digitalizační projekty
www.dnai.ai

„Naše firma je založena na nekonečných možnostech exponenciálních technologií a jejich transformačním potenciálu. Firmám pomáháme strategicky implementovat tyto technologie do jejich firemní DNA, tak aby získaly velkou konkurenční výhodu a mohly exponenciálně růst.“ Oblasti, na které se zaměřuje, pomáhají skutečně zlepšovat svět, jde primárně o zdravotnictví, vzdělávání, vědu a výzkum, výrobu, logistiku, energetiku i public sektor. Ve zdravotnictví se zaměřuje na vývoj´a implementaci digitálního dvojčete pacienta, které bude umět předpovídat závažné nemoci a doporučovat preventivní a personalizovanou léčbu. Dále pomáhá patentovanou technologií s léčbou novorozenců, působí v oblasti výzkumu a vývoje nových léků, zaměřuje se i na oblast využití technologií pro analýzu DNA. Ve vzdělávání vyvíjí platformu pro knowledge-management tak, aby se neztrácelo velké bohatství, které zůstává v hlavách klíčových zaměstnanců, vyvíjí i kognitivního tutora, který́ bude personalizovat vzdělávání každému dle jeho individuálních potřeb. Další klíčovou oblastí je logistika, která umožní firmám díky AI s vysokou přesností předpovídat poptávku a pomáhá s optimalizací skladových zásob a predikovaní spolehlivosti dodavatelů.

Trojice nejlepších živnostníků

Jana Polová – Praha 10
zlatnice
www.zlatnictvijanka.cz

Jejím oborem podnikání je zlatnictví a klenotnictví. Má obchod v centru Prahy, kde šperky nejen prodává, ale i opravuje a vyrábí na zakázku. „V naší nabídce najdete šperky stříbrné, zlaté, ale i z chirurgické oceli. Zakázky zhotovujeme ručně, ale i s využitím moderních technologií, jako je modelace šperků v 3D programu a jeho následném odlévání a opracovávání.“ Klientům je schopna poskytnout kompletní servis šperků, jak zlatých, stříbrných, tak se snaží, pokud to lze, opravovat i šperky bižuterní či z chirurgické oceli. Často dělá různé repase starých šperků, které ještě mohou dlouho sloužit a dělat lidem radost. Opravy provádí jak klasickými zlatnickými technikami, tak s využitím moderních způsobů, jakými je například laserové svařování. Zlatnické profesi se věnuje již více než pětadvacet let. Největší motivací jsou spokojení klienti, kteří se vracejí. Její vizí je, aby klasická zlatničina nikdy neupadla v zapomnění, jak se tomu stalo již s mnoha klenotnickými technikami. Celoživotním snem je, aby lidé viděli ve zlatnické práci to umění, které do ní musíme dát, a to, že není otázkou vteřiny opravit nějaký́ šperk.

Veronika Mocová – Praha 4
lektorka kurzů šití bot
www.veronika-mocova.cz

Zabývá se výrobou ručně šitých bot. Nešije je však na zakázku, nýbrž učí lidi si boty šít. Její koncept ručního šití bot spočívá v tom, aby si je byli schopni lidé vyrobit doma svépomocí, s minimem pomůcek a bez šicích strojů. Pomůcky používá jen takové, které lze sehnat v běžných obchodech a to proto, aby ruční šití bot bylo přístupné každému, kdo o toto řemeslo projeví zájem. „Šít boty jsem začala proto, že můj manžel si chtěl pořídit barefootové boty. Přišly mi v té době velmi drahé a také jsem je moc za boty v pravém smyslu nepovažovala. Vzhledem k tomu, že byly celé měkké, ohebné a já se tehdy po práci zabývala šitím oblečení, jsem si usmyslela, že mu je ušiji.“ Šití ji chytlo, přišlo jí fascinující, že si lze vyrobit doma boty. Přátelé si toho všímali a začala je tato práce zajímat. Požádali ji, zda by je to také naučila. A najednou z toho byly kurzy, na kterých učila šít naráz i 15 lidí. Kurzy šití
bot pořádá již osmým rokem. Na kurzy chodí ženy i muži na rodičovské dovolené, právníci, fyzioterapeuti, lékaři, ředitelé nebo učitelé, kteří si chtějí aktivně odpočinout od svého náročného zaměstnání, kde často výsledky nejsou ihned viditelné.

René Prášil – Praha 5
umělecké kovářství
www.umelec-kovarstvi.cz

Je uměleckým kovářem a zámečník zabývajícím se především zakázkovou výrobou kovaných mříží, zábradlí, bran, svítidel, zvonic, věšáků, dekoračních prvků, krbových souprav i krbů samotných. Předvádí řemesla na dobových akcích. „V osmé třídě základní školy jsem začal pravidelně chodit do
někdejšího Ústředí uměleckých řemesel v Praze a tam jsem si poprvé skutečně rozžhavil kus železa a poprvé do něj bouchnul kladivem. Tím to bylo rozhodnuto a zpečetěno.“ Po základní škole absolvoval odborné učiliště, obor kovář – zámečník. Po vojně nastoupil do Závodů umělecké kovovýroby
ZUKOV, následně do Družstva kovářů. Zde se podílel například na výrobě čtyřiceti kusů šavlí pro současnou hradní stráž nebo osvětlovací ramena sloupů do historických částí hlavního města Prahy. Většinou se ovšem jednalo o zakázkovou výrobu, a to ho zcela naplňovalo, protože tím pádem mohl
začít i uplatňovat svou fantazii. V roce 1992 začal jako soukromník doma ve své vlastní kovárně. Vše bylo vždy tvořeno u něj na kovadlině a nikdy se nesnížil vyrábět z nějakých polotovarů. Má za sebou 41 let praxe v oboru.

Portál BusinessInfo.cz je partnerem soutěže Firma a Živnostník roku

Doporučujeme