Firma a Živnostník roku 2024: Vítězové na Plzeňsku pracují s AI a ekologicky farmaří

V Plzeňském kraji získala titul Volkswagen Firma roku 2024 společnost Amitia, která se věnuje řešením založeným na umělé inteligenci. Mezi živnostníky vybojovala titul Živnostník roku 2024 Anna Hones provozující ekologickou farmu na Horské Kvildě.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, zvítězil Miloslav Oktábec věnující se outdoorovým horským aktivitám.

Živnostník a Firma roku 2024, Plzeňský kraj: Milan Legát (Amitia) a Anna Hones

Chov vzácných plemen a agroturistika

Vítězná živnostnice Anna Hones se zabývá udržováním prostředí v NP Šumava, chovem skotského náhorního skotu, Jersey a anglonubijských koz, koní a drůbeže. Specializuje se na plemenný́ odchov a výrobu mléčných produktů. To vše doplňují vyjížďky na koních a agroturistika. „Naším cílem je soběstačnost, soužití s přírodou a předávání našeho přirozeného života lidem. Naše produkty prodáváme z malého samoobslužného krámku,“ říká Anna Hones.

Výborné jsou domácí produkty, jako je třeba mléko, sýr, vajíčka nebo maso. Vše dělá s láskou k přírodě už od roku 1994, kdy farmu založil její děda. Zákazníky jsou lidé, kteří hledají klid, přírodu a poctivé domácí produkty. Nabízí ubytování v maringotkách uprostřed přírody a v blízkosti zvířat. Mohou se projet na koni, nakrmit kůzlata, vyzkoušet si podojit krávu nebo kozu. Stále se snaží vylepšovat a zkrášlovat okolí a nabídnout lidem krásný zážitek v souznění s přírodou.

„Skláním se před náročností podnikání paní Hones a velmi vítám rozvoj její farmy na novodobou agroturistiku,“ uvedl za porotu Jiří Šobr z MONETA Money Bank.

Na Karlovarsku uspěla automatizace a móda pro vysoké ženy

Druhé místo získal Miloslav Oktábec, který se věnuje outdoorovým horským aktivitám. Ten je zároveň Srdcařem roku. Na třetí příčce se umístil Zdeněk Bálek provozující tři muzea historických motocyklů a jedno muzeum hraček.

Vítězové učí svět poznávat umělou inteligenci

Vítězná společnost Amitia je předním partnerem v oblasti umělé inteligence, který se vyznačuje vysokou profesionalitou a odborností. Specializuje se na vývoj pokročilých softwarových řešení založených na umělé inteligenci, zejména na strojovém učení, a nabízí komplexní služby v oblasti výzkumu a vývoje, které jsou transformovány do praktických aplikací nebo poskytovány jako služby.

Mezi klíčové služby patří AI consulting, automatické zpracování dokumentů, AI průmyslová řešení a zakázková AI řešení. „Spolupráce s významnými externími subjekty, jako je Západočeská univerzita v Plzni, katedra AI, umožňuje společnosti neustále inovovat a přinášet na trh technologicky vyspělé produkty, které vyplňují mezery a jsou vysoce konkurenceschopné,“ říká zakladatel a CEO Milan Legát.

Firma a Živnostník roku 2024: Na Ústecku vítězí ochrana před přepětím a spisovatelský příběh

Úspěch firmy je založen na kombinaci hlubokých odborných znalostí a schopnosti přizpůsobit se rychle měnícím se požadavkům trhu. Přitahuje a vychovává místní talenty, čímž pomáhá zabraňovat odlivu mozků z regionu a podporuje inovace. Inovací, na které aktuálně pracuje, je oblast analýzy obrazu a videa pro monitorování kvality a rekalibrace městských dopravních modelů.

„Je to inovativní segment, který posouvá celou naši společnost technologicky dál. Zjednodušuje procesy ve firmách, což ocení všichni podnikatelé z hlediska nákladů a efektivity provozu,“ okomentoval vítěze za porotu Dušan Klimek ze společnosti Volkswagen.

Stříbro si odváží společnost Easy Homes Soluitions, která se zabývá výstavbou klasických modulových dřevostaveb. Pomyslný bronz bere firma Tegmento věnující se tesařským, pokrývačským a klempířských pracem.

Slavnostní vyhlášení v prosinci 2024

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Volkswagen Firma roku 2024 a MONETA Živnostník roku 2024 se uskuteční 11. prosince na pražském Žofíně.

„Přínos Firmy a Živnostníka roku vidím především ve vytváření příležitostí pro setkávání a sdílení zkušeností inspirativních lidí, zástupců firem malých i velkých z různých podnikatelských oborů, s různým příběhem. Skupina VINCI Construction CS vytváří svými projekty lepší místo nejen pro život, ale i pro podnikání. Staví silnice, dálnice, železnice, mosty i vodohospodářská díla či průmyslové objekty, byty i relaxační a sportovní zóny. U svých projektů klademe čím dál větší roli na péči o životní prostředí, proto jsme se stali letos poprvé partnery nové soutěžní kategorie Udržitelné podnikání roku. Chceme tak vyzdvihnout nápady a řešení živnostníků a firem, které díky přijímání principů udržitelnosti a využívání moderních technologií podporují nové obchodní příležitosti, a hlavně přispívají k lepšímu životnímu prostředí,“ říká Iveta Štočková, tisková mluvčí Skupiny VINCI Construction CS.

Volkswagen Firma roku 2024 Plzeňského kraje:

  1. AMITIA s.r.o. – řešení založená na umělé inteligenci (Plzeň)
  2. EASY HOMES SOLUTION s.r.o. – výstavba klasických i modulových dřevostaveb (Plzeň)
  3. TEGMENTO s.r.o. – tesařské, pokrývačské a klempířské práce (Rokycany)

MONETA Živnostník roku 2024 Plzeňského kraje:

  • Anna Hones – provoz ekologické farmy (Horská Kvilda)
  • Miloslav Oktábec – outdoorové horské aktivity (Konstantinovy Lázně)
  • Zdeněk Bálek – provozování tří muzeí historických motocyklů a jednoho muzea hraček
    (Přeštice)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2024 Plzeňského kraje:

  • Miloslav Oktábec – outdoorové horské aktivity (Konstantinovy Lázně)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2024 Plzeňského kraje:

  • Tegmento s.r.o. – tesařské, pokrývačské a klempířské práce (Rokycany)

Medailonky vítězných firem

AMITIA s.r.o. – Plzeň
řešení založená na umělé inteligenci
www.amitia-ai.com

Společnost je předním partnerem v oblasti umělé inteligence, který se vyznačuje vysokou profesionalitou a odborností. Specializuje se na vývoj pokročilých softwarových řešení založených na umělé inteligenci, zejména na strojovém učení, a nabízí komplexní služby v oblasti výzkumu a vývoje,
které jsou transformovány do praktických aplikací nebo poskytovány jako služby. Mezi klíčové služby patří AI consulting, automatické zpracování dokumentů, AI průmyslová řešení a zakázková AI řešení.

Spolupráce s významnými externími subjekty, jako je Západočeská univerzita v Plzni, katedra AI, umožňuje společnosti neustále inovovat a přinášet na trh technologicky vyspělé produkty, které vyplňují mezery a jsou vysoce konkurenceschopné. Úspěch firmy je založen na kombinaci hlubokých
odborných znalostí a schopnosti přizpůsobit se rychle měnícím se požadavkům trhu. Přitahuje a vychovává místní talenty, čímž pomáhá zabraňovat odlivu mozků z regionu a podporuje inovace. Inovací, na které aktuálně pracuje, je oblast analýzy obrazu a videa pro monitorování kvality a rekalibrace městských dopravních modelů.

EASY HOMES SOLUTIONS s.r.o. – Plzeň
výstavba klasických i modulových dřevostaveb, projekční a realitní kancelář
www.easyhomes.cz

Firma se zabývá již od roku 2014 výstavbou kvalitních dřevostaveb a v současné době dokáže uspokojit zájemce o jakýkoliv rozměr domu. Pro klienty se zájmem o menší stavby nabízí modulové dřevostavby na bázi mobilních domů vhodné pro trvalé i rekreační bydlení. Tyto malometrážní stavby naleznou uplatnění nejen pro bydlení či rekreaci, ale také v podnikatelském sektoru jako kanceláře, studia či kadeřnictví. Pro zájemce o větší rodinné domy má v nabídce dostatek bungalovů i patrových staveb. Pro ty, kteří by si i přesto z nabídky typových domů nevybrali, nabízí individuální řešení. Disponuje i vlastní projekční kanceláří a na přání zařídí vše od studie, přes projekt, výrobní výkresy až po vyřízení stavebního povolení. Milníkem bylo otevření výrobních poboček na bázi franšízy v Kolíně a Olomouci, které pomáhají stavět po celé České republice, a dále pak vstup na rakouský́ trh v roce 2022. Využívají program, který́ převádí vizualizace do virtuální reality a zákazníci se můžou ocitnout uprostřed jejich budoucího domu ještě ve fázi, kdy je dům na papíře, a udělat si tak lepší představu o prostoru a uspořádání nábytku, což je zejména u modulových dřevostaveb velkou výhodou.

TEGMENTO s.r.o. – Rokycany
tesařské, pokrývačské a klempířské práce
www.tegmento.eu

„Pracujeme ve stavebnictví, naším stěžejním oborem jsou tesařské, pokryvačské a klempířské práce. Zabýváme se především kompletními dodávkami a rekonstrukcemi střech, věží nebo zvonic převážně historických a památkově chráněných objektů, jako jsou kostely, kaple, zámky, historické domy či
roubenky,“ sdělují zástupci podniku. Firma dodává a montuje rovněž i nové střechy, pergoly a podobné konstrukce. Vždy se snaží vyhovět všem reálným požadavkům objednatele, nebojí se složitých projektů a výzev. Naopak, hledání jejich řešení a následná konečná realizace ji těší. Zákazníky jsou převážně farnosti, obce, spolky a sdružení, ale i soukromí vlastníci nemovitostí. S každým individuálně řeší jeho požadavky a snaží se vyjít zákazníkům vstříc, vždy v souladu s podmínkami památkové péče, pokud se objektu tykají. Základem je poctivě odvedená práce a nejlepší vizitkou jsou zákazníci, kteří se vracejí a kteří doporučují dál. Do budoucna je cílem dál odvádět poctivou práci, mít spokojené zákazníky i zaměstnance.
spokojené zaměstnance.

Trojice nejlepších živnostníků

Anna Hones – Horská Kvilda
provoz ekologické farmy
www.ekofarmahighland.com

Zabývá se udržováním prostředí v NP Šumava, chovem skotského náhorního skotu, Jersey a anglonubijských koz, koní a drůbeže. Specializuje se na plemenný́ odchov a výrobu mléčných produktů. To vše doplňují vyjížďky na koních a agroturistika. „Naším cílem je soběstačnost, soužití s přírodou a předávání našeho přirozeného života lidem. Naše produkty prodáváme z malého samoobslužného krámku,“ říká Hones. Vše dělá s láskou k přírodě už od roku 1994, kdy farmu založil její děda. Zákazníky jsou lidé, kteří hledají klid, přírodu a poctivé domácí produkty. Nabízí ubytování v maringotkách uprostřed přírody a v blízkosti zvířat. Výborné domácí produkty jako je třeba mléko, sýr, vajíčka, maso. Mohou se projet na koni, nakrmit kůzlata, vyzkoušet si podojit krávu nebo kozu. Stále se snaží vylepšovat a zkrášlovat okolí a nabídnout lidem krásný zážitek v souznění s přírodou.

Miloslav Oktábec – Konstantinovy Lázně
outdoorové horské aktivity
www.partyzan-adventure.cz

Jeho oborem jsou především outdoorové horské aktivity jako přechody hor na lehko a těžko, lezení, ferraty, skialpinismus, sněžnice a kurzy první pomoci. Horám se věnuje od dospívání a průvodcování zhruba od svých 30 let. Dlouhou dobu to bylo jen jako vedlejší činnost k zaměstnání. A dlouhé roky se odhodlával mít vlastní cestovku, opustit jistotu zaměstnání a pustit se do vlastního byznysu. Dnes má za sebou desítky akcí a spoustu spokojených lidí, kteří si s ním dopřávají krásu a drsnost hor. „Klienti si u mě můžou objednat všemožná horská dobrodružství, nebo cestovatelské víkendy či kurzy první pomoci. Vše pro ně připravím, rezervuji zařídím letenky, dopravu itinerář a na samotné akce dbám na bezpečnost, navigaci, řeším všemožné problémy i dobrou náladu v týmu,“ popisuje živnostník. Zákazníky jsou aktivní lidé všech věkových kategorií, kteří mají rádi pohyb, vycházejí z komfortní zóny nebo se rádi něco naučí a poznají nové lidi. Většinu klientů získal přes sociální sítě na outdoorových skupinách.

Zdeněk Bálek – Přeštice
provozování tří muzeí historických motocyklů a jednoho muzea hraček
www.historickemoto.cz

Věnuje se provozování muzea historických motocyklů ve třech městech, Kašperské Hory, Železná Ruda a Bečov nad Teplou a jednoho muzea hraček. V roce 1990 uspořádal první samostatnou výstavu historických motocyklů, pak následovalo několik dalších a po dvou letech si zařídil vlastní první
muzeum v Kašperských Horách. Muzeum bylo úspěšné, sbírka se dále rozrůstala, a tak v roce 1999 otevřel druhé muzeum v Bečově nad Teplou a v roce 2004 koupil objekt zámku v Železné Rudě, původně určený k demolici, a otevřel třetí muzeum. Zámek opravil převážně svépomocí a vlastně tento objekt zachránil z úplných trosek. Všechna muzea fungují do dnešních dnů a jsou plně soběstačná a neustále se rozrůstají o další exponáty. Zákazníkem je široká veřejnost od tří do devadesáti let věku, získává je osobní propagací, dále různými výstupy ve sdělovacích prostředcích a´v tisku. V péči o ně považuje za nejdůležitější ochotu, komunikaci a osobní přístup. „Všechna muzea jsou v historicky zajímavých objektech a v tomto stylu také sladěna. Mají zajímavý́ interiér a každé muzeum je trochu jinak pojaté, skoro až v divadelním prostředí.“

Portál BusinessInfo.cz je partnerem soutěže Firma a Živnostník roku

Doporučujeme