Firmy i pracovníky v IT a podnikových službách láká čtyřdenní pracovní týden

Možnost zhuštění pracovních povinností do pouhých čtyř dnů je v Česku stále oblíbenější. Kratší pracovní týden přináší řadu výhod pro zaměstnance ale v mnoha oborech paradoxně i pro zaměstnavatele.

Zaměstnavatelé ze sektoru podnikových služeb začínají testovat model „komprimovaného pracovního týdne“. Vyplývá to z údajů asociace ABSL, která v ČR sdružuje centra podnikových, IT a zákaznických služeb.

Schůze akcionářů, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

Diskuze o zkrácení pracovního týdne na pouhé čtyři dny nabývají v Česku na intenzitě. O jeho zavádění je zájem právě v oboru podnikových služeb, kde první centra tuto možnost testují. Umožňuje to mimo jiné vysoká míra automatizace a digitalizace, která je pro obor příznačná.

Co patří do podnikových služeb?

Do oboru patří vedle tradičních finančních, personálních a marketingových služeb i stále poptávanější segmenty vývoje a podpory IT, zavádění robotické automatizace či datová analytika.

Hlavní motivací pro kratší pracovní týden je zejména snaha center podnikových služeb zaujmout uchazeče o práci a zvýšit loajalitu stávajících zaměstnanců.

„V sektoru zaznamenáváme rostoucí počet firem, které se o komprimovaný pracovní model zajímají a testují jej. Díky této inovaci si totiž dokáží udržet a dokonce posílit loajalitu a spokojenost svých zaměstnanců, což je zejména dnes, kdy převládá nedostatek kvalitních kandidátů na trhu práce, velmi důležité,“ říká Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL.

Méně stresu, lepší výkon?

To potvrzují i data firem, které komprimovaný pracovní týden zkoušejí. Dvě třetiny zaměstnavatelů uvádějí, že jim zkrácení výrazně pomohlo přilákat a udržet talenty. Jejich zaměstnanci jsou méně vystresovaní a údajně odvádějí lepší práci.

Dle průzkumu pracovního tempa v Česku má o čtyřdenní pracovní týden zájem až 66 % zaměstnanců. Odpočatějším pracovníkům méně hrozí syndrom vyhoření.

O čtyřdenním pracovním týdnu zatím uvažuje jen málo menších firem

Zaměstnavatelé pak prý těží i z toho, že díky kratšímu pracovnímu týdnu mají pracovníci více času na rozvoj nových dovedností, které mohou následně uplatnit.

Průkopníkem komprimovaného pracovního týdne je například společnost Novartis, která jej aktuálně testuje v rámci projektu Reimagine Workplace. Na základě domluvy v rámci týmů a manažerů mohou zaměstnanci pracovat čtyři pracovní dny v týdnu zatím dvakrát měsíčně.

„Při přechodu z šestidenního pracovního týdne na pětidenní v roce 1968 předstihlo tehdejší Československo mnohé západní země, které toto rozhodnutí učinily řadu let později. Již tehdy vládla v Evropě představa, že díky vědě a technickým pokrokům se bude v blízké době pracovat daleko méně, třeba jen tři dny za týden. Mám radost, že nyní, při dalším zkracování, je to náš obor, který je o krok napřed,“ dodává Jonathan Appleton.

Firmy napříč obory se kratšímu týdnu nebrání

Loňský průzkum poradenské společnosti Moore Czech Republic ukázal, že o zavedení čtyřdenního pracovního týdne uvažuje během příštích pěti let pouze 13 procent malých a středních podniků.

Dvě třetiny vedoucích pracovníků těchto firem nicméně myšlenku kratšího pracovního týdne vnímají pozitivně. A zhruba polovina o tom uvažuje do budoucna.

Podle Petra Kymličky, partnera Moore Czech Republic, by se podle téměř dvou třetin vedoucích pracovníků malých a středních podniků zvýšila produktivita a spokojenost zaměstnanců. Jen pětina lidí z managementu firem v průzkumu uvedla, že by tento krok jejich podnikům uškodil. 

S využitím tiskové zprávy ABSL

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme