Firmy se chtějí podílet na obnově Ukrajiny. Podnikatelé a zaměstnavatelé vládě doporučují aktivovat další finanční zdroje v rámci EGAP

Detailní výsledky ankety obnova Ukrajiny: EGAP Plus + limitující faktory zapojení CZ firem

Hospodářská komora ČR (dále jen HK ČR) vedla ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR (dále jen SP) v období od 6. 9. 2023 do 13. 9. 2023 šetření s názvem „Obnova Ukrajiny“. Cílem šetření bylo zjistit zájem podniků o zapojení se do pomoci a následné poválečné obnovy Ukrajiny. Zjistit, jaké mohou firmy nabídnout produkty a služby a jaké faktory je limitují v přímém zapojení se do poválečné obnovy Ukrajiny.

Celkem na anketu odpovědělo 196 respondentů, mezi kterými jsou zástupci mikro, malých, středních, ale i velkých firem působících v různých odvětvích ekonomiky napříč všemi kraji České republiky. Z celkového počtu v šetření zúčastněných firem pochází 156 respondentů z členské základny HK ČR. SP ČR přispěl 40 respondenty.

V šetření HK ČR zjišťovala, co nejvíce trápí firmy, které se chtějí zapojit do poválečné obnovy na Ukrajině. 39,2 % respondentů uvedlo, že hlavním faktorem limitujícím zapojení firmy do realizace zakázek směřujících k obnově Ukrajiny je nedostatek relevantních informací.

Za relevantní se v tomto kontextu nepovažují pouze informace o konkrétních potřebách ukrajinské strany, ale také například informace o formě zapojení a způsobu realizace obnovy poválečné Ukrajiny nebo také informace o tom, jakými konkrétními způsoby se v obnově angažuje česká vláda a jak může být nápomocen při organizaci úsilí jednotlivých firem. Dostatek, ale především dostupnost informací je nutnou podmínkou pro participaci firem na obnově Ukrajiny.

Vzhledem k tomu, že stát díky diplomatickým jednáním s ukrajinskou stranou disponuje množstvím informací pro firmy jinak nedostupných, je žádoucí, aby se stal koordinátorem v této oblasti a věnoval více pozornosti efektivnímu šíření relevantních informací směrem k firmám ochotným se do poválečné obnovy zapojit.

Anketa obnova Ukrajiny, září 2023, 196 respondentů | Zdroj dat: HK ČR + SP

Bezpečnost realizace zkázek

Celkem 31,5 % respondentů se obává o bezpečnost při samotné realizaci zakázek. Více než čtvrtina firem (25,9 %) uvedla, že je pro ně problematické získávání státní záruky nebo státního zajištění. Zapojení 22,4 % firem limituje absence poptávky po jejich produktech nebo službách ze strany Ukrajiny. Konkurenci firem z ostatních států Evropské unie jako překážku uvedlo 21,7 % firem. Pro 18,9 % firem je bariérou problematické získávání pojištění exportu. 16,8 % respondentů si stěžuje na nedostatek vlastních financí k realizaci zakázek a problémy při jejich získávání například skrze bankovní úvěry. Tato odpověď rovněž poukazuje na význam státních záruk při zapojení firem do obnovy Ukrajiny.

Nedostatek relevantních informací uvádí nejčastěji malé firmy. Na tento nedostatek poukazuje 55,9 % z nich. Střední a velké firmy častěji jako problematickou vidí otázku bezpečnosti. Velké firmy také častěji označují za překážku problémy se získáváním státních záruk nebo zajištění. Tuto možnost zvolilo 42,1 % velkých firem. Je to dvakrát častěji než mikro, malé a střední firmy.

Státní záruky

Administrativně náročné získávání státních záruk a přísně nastavené podmínky pro jejich získávání představují překážky, které by se při větší spolupráci státu a zástupců firem daly do budoucna zjednodušit či úplně odstranit. Je třeba zdůraznit, že odstranění těchto bariér je v ekonomickém zájmu firem, a spolupráce na odstranění administrativních překážek proto závisí především na ochotě státu se této problematice věnovat.

Neprojevený zájem o produkty ze strany Ukrajiny uvádějí nejčastěji mikro, malé a střední firmy. Velké firmy nemají oproti firmám ostatních velikostí takové problémy s poptávkou na ukrajinské straně. Tento rozdíl ve výsledku mezi velkými firmami a zbývajícími velikostními kategoriemi může naznačovat, že se nemusí jednat ani tak o problém nedostatečné poptávky, jako spíše o nezprostředkované nebo nedostatečně komunikované možnosti obchodních příležitostí na Ukrajině. Velké firmy jsou nejen díky svým finančním a logistickým možnostem úspěšnější ve své propagaci a pronikání na nové trhy.

Konkurence a pojištění

Konkurenci ze strany ostatních členských států EU nejvíce pociťují velké firmy (34,2 %). Naopak nejméně mikro firmy (8,3 %). Může to být ovšem způsobeno tím, že mezi mikro firmami je velký nedostatek relevantních informací, a tedy i informací o konkurenci z ostatních států EU. Problémy se získáváním pojištění mají nejčastěji velké firmy. Tento problém uvedla více než třetina (34,2 %) velkých firem.

Nejmenší problémy se získáváním pojištění pociťují malé firmy (5,9 %). Nedostatečné finance na realizaci zakázek uváděly všechny velikostní kategorie firem s podobným zastoupením. Složitá pravidla a povinnosti výběrových řízení na veřejné zakázky uváděly ve značné míře pouze mikro podniky (16,7 %). To může být způsobeno složitými pravidly, na které mikro firmy nemají administrativní ani finanční kapacity. Mezi jinými problémy respondenti nejčastěji zmiňovali problémy spojené s již výše uvedenými obtížemi. Nejčastěji se vyskytoval nedostatek zkušeností se spoluprací s ukrajinskou stranou.

Produkty EGAP

V další otázce šetření se HK ČR dotazovala, zda už firmy využily nový produkt pojišťovny EGAP věnovaný projektům na Ukrajině EGAP Plus. Respondenti mohli vybírat ze tří možných odpovědí. 94,4 % respondentů odpovědělo, že nový produkt EGAP Plus doposud nevyužili. 3,5 % respondentů uvedlo, že produkt využili bez jakýchkoliv problémů. Zbylá 2,1 % uvedla, že nový produkt EGAP Plus využili, ale zaznamenali určité komplikace. Tři čtvrtiny z těch respondentů, kteří odpověděli, že využili EGAP Plus úplně bez problému nebo se zaznamenáním určitých komplikací, jsou velké firmy. Mezi mikro, malými a středními podniky využívá nový produkt EGAP Plus jen velmi malé množství firem.

Anketa obnova Ukrajiny, září 2023, 196 respondentů | Zdroj dat: HK ČR + SP

Výsledky této otázky potvrzují předchozí závěry. Firmy se potýkají se zásadním nedostatkem relevantních informací, od kterého se pak odvíjí i další zmíněné obtíže při pomoci obnově Ukrajiny. Velmi nízká míra využívání produktu EGAP Plus může být ve větší nebo menší míře dána právě nedostatečným povědomím o možnosti využít tento produkt.

Vedle nedostatku informací vnímají firmy nedostatky v propojování s partnery na ukrajinské straně. Ze strany české vlády by dle výsledků šetření měla být projevena větší aktivita a podpora českých firem při získávání zakázek na obnovu Ukrajiny.

Finance, administrativa

Firmy také uvádí, že jim chybí zajištění relevantního financování zakázek. Většina firem má obavy z neplacení zakázek ukrajinskou stranou a s tím souvisejícím nedostatečným pojištěním zakázek. Pojištění je podle firem poskytované v nedostatečné míře a jeho získávání je značně problematické.

Pro zajištění bezpečnější podnikání na ukrajinském trhu s cílem pomoci obnově Ukrajiny, bude zapotřebí zjednodušení podmínek při získávání potřebného pojištění zakázek/plateb. V souvislosti s produkty poskytovanými pojišťovnou EGAP si firmy stěžují na omezené možnosti a nepružné podmínky. Na nepružné podmínky firmy poukazují také u odpovídajících produktů České exportní banky.

Část firem zmiňuje obrovské administrativní překážky na ukrajinské straně. Firmy také často trápí nedostatečná, zavádějící a neúplná zadání, která se k nim dostávají z ukrajinské strany. Na ukrajinské straně chybí i přesnější komunikování a vymezení potřeb a požadavků na konkrétní produkty. Problematické, náročné a obsáhlé administrativní požadavky mohou odradit část firem, které by se jinak do obnovy Ukrajiny rády zapojily.

Ke spolupráci na obnově Ukrajiny a zapojení českých firem do její obnovy je nejprve zapotřebí součinnost na státní úrovni. Důsledná a plnohodnotná komunikace mezi členskými státy EU může vhodně spolupráci jednotlivých zemí doplnit a ve výsledku povede k většímu a pro obě strany efektivnějšímu zapojení českých firem

Vybraná vyjádření firem z otevřených otázek:

„Jiné státy mají robustní bilaterální rozpočty na služby technické asistence, kterými prostřednictvím svých národních firem pomáhají ukrajinskému veřejnému sektoru připravit nové projekty, což zvýhodňuje i jejich dodavatele. My se musíme spoléhat na mezinárodní finanční instituce, což je mnohem pomalejší a nevytváří konkurenční výhodu.“

„Deklarace vlády ČR v oblasti podpory českých firem směrem k získávání zakázek na obnovu a podporu Ukrajiny, mimo zbrojní průmysl, je mizivá. Neexistuje žádná mezivládní dohoda, která by otevřela finanční a podnikatelský koridor. To, co bylo schváleno pro EGAP, je krátkodobé a objemově malé. Investice na obnovu je třeba financovat dlouhodobým financováním.“

„Ukrajinská strana neprojevila o naše produkty / služby zájem. Liché a bez reakce bylo i oslovení zmocněnce pro pomoc Ukrajině, kterému jsme nabídli naše možnosti. Naše technologie je schopná detekovat prvkové i látkové složení zkoumaných vzorků, a to i v terénu, včetně toxické či ekologické zátěže půdy, vody, apod.“

„Nemáme informace z ukrajinské strany, že by o naše výrobky byl zájem. Nevíme na koho se obrátit, kdo by mohl pomoci s případnou nabídkou/propagací našich výrobků.“

„Při několika pokusech o státní podporu či pojištění dodávek jsme v minulosti ztroskotali na nepružných podmínkách exportní banky a EGAPu. Doufáme v pozitivní změny.“

Doporučujeme