Firmy vědí o důležitosti ESG, ale nepřipravují se

O tom, že důraz na udržitelnost je cestou k úspěchu, už pochybuje málokterá firma. Moc často ale na ni zatím nevyráží. Paradoxní zjištění přinesl obsáhlý průzkum BDO mezi společnostmi v devíti zemích střední a východní Evropy.

Dohromady firmy z Česka, Slovenska, Polska, Slovinska, Chorvatska, Rumunska, Maďarska, Litvy a Lotyšska odpovídaly na čtyřicet otázek z oblasti motivace firem, investic do udržitelnosti, reportingu ESG a připravenosti na něj. Nejčastěji se do průzkumu zapojily podniky z oboru výroby, velkoobchodu, maloobchodu, vodohospodářství a nakládání s odpadem.

Ilustrační fotografie

Naprostá většina firem, konkrétně 83 %, si uvědomuje, že pro jejich budoucnost je ESG velmi důležité, a tak jen jejich minimum (9 %) nehledá žádná udržitelná řešení. Více než polovina respondentů si nemyslí, že by regulace v oblasti udržitelnosti ohrozily jejich konkurenční pozici, a téměř pětina (17 %) z nich si dokonce pochvaluje, že díky zavádění udržitelných řešení jim stouply zisky. „Z toho jednoznačně vyplývá, že ESG se stane konkurenčním faktorem, a proto se vyplatí hledat řešení udržitelnosti a integrovat je do firemního provozu,“ komentuje zjištění Stanislav Klika, ředitel oddělení Risk Advisory Services v poradenské společnosti BDO Czech Republic.

Kde se vzalo ESG?

Přes čtyřicet procent respondentů pak plánuje zvýšit své výdaje na udržitelnost, zatímco polovina (52 %) z nich odpověděla, že chce vynaložit stejnou částku jako v předchozím roce. Tři čtvrtiny společností (77 %) investují do energetické účinnosti a zelené energie.

Data firmy zatím nesbírají, ale měly by

Ačkoli si firmy jsou vědomy potřeby udržitelného fungování, zatím ho nijak zvlášť nemonitorují. Data využitelná v ESG reportech sbírá jen pětina firem zapojených do průzkumu. Důvodem je, že na to nemají dostatečnou kapacitu, schází jim potřebné informace, a to tím spíše, že metodologie vycházející z evropských standardů jsou složité a časově náročné.

Zdroj: BDO

Je tu ale ještě jeden potenciálně velký problém. Že povinnost podávat ESG reporty se bude vztahovat i na ně, uvedlo 31 %firem. Autoři průzkumu si ale všimli, že ve skutečnosti jich tuto povinnost bude mít 43 %. Z toho vyplývá, že řada firem ani netuší, že budou muset o svém vlivu na životní prostředí a společnost veřejně informovat.

„Firmy by tuto povinnost rozhodně neměly podceňovat a bude dobré si ověřit, zda se nevztahuje i na ně,“ nabádá Stanislav Klika. Určitě také podle něj neuškodí, pokud data začnou sbírat a reporting sestaví už letos. „Firmy si reporting vyzkoušejí nanečisto, zjistí, na co si dát pozor, a vyhnou se tak případným problémům, až ho budou odevzdávat naostro. Štěstí zkrátka přeje připraveným,“ radí.

Nejde totiž o úkol zrovna snadný. „Proto by podniky měly využít služeb poradenských firem, které jim s přípravou ESG reportů pomohou a zároveň zaručí jejich správnost,“ uzavírá šéf oddělení Risk Advisory Services v poradenské společnosti BDO Czech Republic.

Převzato z časopisu Komora. Autor článku: Daniel Mrázek

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme