Firmy z energeticky náročných odvětví podpoří vláda dvěma miliardami

Vláda koncem června rozhodla, že uvolní 2,15 miliardy korun na poskytnutí finančních kompenzací pro energeticky náročná odvětví, kterým hrozí, že kvůli vysokým nákladům na emise skleníkových plynů přesunou výrobu do zahraničí. Žádosti bude možné podávat do 30. září 2024.

„Finanční kompenzace pro energeticky náročná odvětví poskytujeme pravidelně. Jejich cílem je pomoci firmám s důsledky vysokých cen emisních povolenek a zabránit tak potenciálnímu přesunu jejich aktivit do zahraničí,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Ilustrační fotografie

„Věříme, že tyto kompenzace pomohou firmám zvládat vysoké náklady na energie a zároveň podpoří udržitelnost a ekologické standardy v našem průmyslu,“ doplňuje Síkela.

Nařízení navazuje na zákon o obchodování s emisními povolenkami, který stanovuje pravidla pro finanční kompenzaci firmám, které platí vysoké náklady za emise skleníkových plynů, což se odráží v jejich výdajích za elektřinu.

Nyní schválená kompenzace nepřímých nákladů cílí zejména na odvětví, u kterých hrozí možný přesun činnosti firem do zemí s méně přísnými ekologickými standardy. Konkrétně jsou určeny pro firmy s vysokou spotřebou elektřiny, jako je například ocelářský, chemický, nebo papírenský průmysl.

Evropské fondy podpoří výstavbu větrných elektráren. V OP TAK jsou k dispozici tři miliardy

Výše podpory je každý rok jiná

Výše částky se stanovuje každoročně na základě zákona. Vláda při jejím určení vychází z údajů, které firmy posílají ministerstvu životního prostředí. Pro rok 2023 činí výše podpory 2,15 miliardy korun.

Kompenzace se vždy vztahuje na náklady firem za loňský rok a je tvořena součtem kompenzačních částek pro jednotlivá výrobní zařízení žadatele umístěna na území Česka a nemůže být poskytnuta na náklady vzniklé výrobním zařízením mimo území České republiky.

Podpora navazuje na dlouhodobé úsilí vlády pomáhat energeticky náročným firmám s cenami elektřiny a je v souladu s evropskou směrnicí umožňující členským státům poskytovat státní podporu firmám z odvětví, u nichž hrozí přesun do zemí s méně přísnými ekologickými standardy v důsledku promítnutí nákladů spojených s emisemi skleníkových plynů do cen elektřiny.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika
Tématický Newsletter
Zajímá vás téma financování podnikání a dotací? Nepropásněte nové články na BusinessInfo.cz, přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Co vám nabízíme? Informace o podpoře podnikání financované z prostředků státního rozpočtu ČR, z fondů EU i z jiných zdrojů. Aktuální programy podpory, upozornění na důležité výzvy a uzávěrky a další zajímavé informace pro vaše podnikání.

Zpracování osobních údajů
Přihlášením potvrzuji souhlas, že jsem se seznámil(a) se Zásadami zpracování osobních údajů. Tento portál je chráněn technologií reCAPTCHA od společnosti Google a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Doporučujeme