Mexická kuchyně proslulá bohatými surovinami a technikami předků se stává jednou z nejvlivnějších v tomto vývoji. Její kombinace tradice a kreativity z ní činí celosvětovou referenci, která dokáže zaujmout i ty nejnáročnější chuťové buňky.
Globalizace gastronomie umožnila vznik nových kulinářských postupů, které kombinují techniky a chutě z různých regionů. V této souvislosti získává na popularitě „mexicko-středomořský“ trend, který spojuje mexické ingredience a přípravu pokrmů se středomořskou stravou. Pokrmy jako krevetové ceviche (krevety marinované v limetkové šťávě s chilli a koriandrem) s olivovým olejem a středomořskými bylinkami nebo chobotnicové tacos (tortilly plněné pečenou chobotnicí a kořením) s hummusem jsou odrazem této kulinářské inovace.
ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg
Přechod k udržitelnějším stravovacím návykům podpořil spotřebu rostlinných bílkovin a potravin. Ikonické mexické suroviny, jako je nixtamalizovaná kukuřice (kukuřice upravená alkalickým roztokem pro zvýšení její chuti a výživové hodnoty), fazole, nopál (jedlé listy kaktusu bohaté na vlákninu) a amarant (pseudocereálie bohatá na bílkoviny), tomuto trendu dokonale odpovídají. Kromě toho se v mezinárodní kuchyni objevuje jedlý hmyz, jako jsou chapulines (kobylky opékané se solí a chilli) a červi maguey (larvy chované v rostlinách agáve, které se konzumují smažené nebo v omáčkách) jako inovativní a výživná varianta.
Mexická kuchyně vyniká rozmanitostí textur, barev a živých chuťových kombinací. Směs ingrediencí, jako je chilli (ostré a aromatické), čokoláda (získaná z kakaa se sladkými a hořkými tóny), avokádo (krémové a výživné ovoce) a citrusové plody (limetka a tamarind), vytváří jedinečné kulinářské zážitky. Restaurace v Evropě zařazují do svých jídelních lístků moderní moles (husté omáčky z chilli papriček a koření), dezerty s pikantními tóny a tradiční nápoje, jako je mezcal (destilovaná pálenka z agáve s výraznou kouřovou chutí) a pulque (fermentovaný nápoj z mízy maguey, který má hustou strukturu a mírně nasládlou chuť).
Omezování plýtvání potravinami a používání místních surovin jsou základními pilíři moderní gastronomie. Mexická kuchyně se svou tradicí využívání surovin v jejich celistvosti tomuto trendu odpovídá. Produkty, jako je řemeslný mezcal, quelites (divoké jedlé byliny jako pápalo, quintonil nebo huauzontle, které se používají do dušených pokrmů a polévek) a criollo cacao (vysoce kvalitní odrůda kakaa ceněná pro svou jemnou a aromatickou chuť), upoutaly pozornost evropských šéfkuchařů, kteří ve své kulinářské nabídce hledají autentičnost a udržitelnost.
Pro evropské podnikatele představují investice do dovozu mexických výrobků nebo otevření specializovaných restaurací příležitost k inovacím a dobývání nových trhů. S rostoucí poptávkou po autentických a udržitelných kulinářských zážitcích je mexická kuchyně připravena nadále uchvacovat Evropu svými chutěmi, historií a vášní.
Nedávný podpis modernizované dohody o volném obchodu mezi Mexikem a Evropskou unií navíc usnadní výměnu zemědělsko-potravinářských produktů, což podnikatelům a kuchařům umožní snadnější přístup k mexickým surovinám. To představuje klíčovou výhodu pro posílení přítomnosti mexické kuchyně v Evropě a její upevnění jako jednoho z hlavních gastronomických trendů budoucnosti.