Historická stávka zaměstnanců kanadského obchodu s alkoholem v Ontariu

V provincii Ontario funguje státem řízený podnik Liquor Control Board of Ontario (LCBO), který je se svými více než tisíci obchody hegemonem v prodeji alkoholických nápojů.

To se změní začátkem září 2024, kdy alkoholické nápoje budou v této provincii dostupné i na pultech běžných obchodů nebo benzínových stanic.

Ilustrační fotografie

Právě rozvolnění podmínek prodeje alkoholických nápojů vyvolalo vážné obavy u více než 10 tisíců zaměstnanců společnosti LCBO, kteří 5. července zahájili historickou stávku. Stalo se tak poprvé po téměř 100 letech od jejího založení.

ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí

Během několikaměsíčního vyjednávání mezi odbory a vedením společnosti nebyl dosažen požadovaný pokrok v zachování pracovních míst a konkurenceschopnosti LCBO. V tomto ohledu odbory požadovaly například otevření dalších prodejen, prodloužení otevírací doby, zvýšení skladovacích, logistických a e-commerce kapacit nebo vytvoření více stálých pracovních míst.

Očekává se, že všechny pobočky LCBO ve městech, kterých je přibližně 680, zůstanou minimálně do 19. července 2024 zcela uzavřeny. Otevřených zůstane téměř 400 menších poboček na venkově. Zákazníci mohou i nadále využívat online objednávek k vyzvednutí na prodejně, ačkoliv rozsah produktů je poměrně omezený. Na to upozorňují i zástupci sektoru HORECA, kteří se snaží předzásobit na další týdny.

Je otázkou, nakolik bude mít aktuální vývoj dopad na avizované rychlejší rozšíření maloobchodní distribuční sítě v celé provincii, která představuje se svými 16 miliony obyvatel zajímavý trh pro české exportéry piva, vína nebo tvrdého alkoholu.

Autor: Filip Lameš, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Ottawě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod | Potravinářský průmysl

Doporučujeme