HK ČR a Česká podnikatelská rada pro udržitelný rozvoj se dohodly na spolupráci

Obě strany deklarovaly zájem na aktivní informovanosti podnikatelů a firem o významu a důležitosti udržitelného rozvoje podnikání.

Prezident Hospodářské komory České republiky Zdeněk Zajíček a Kateřina Šveřepová, prezidentka České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj (Czech BCSD) podepsaly v sídle Hospodářské komory Memorandum o vzájemném partnerství a spolupráci.

Hospodářská komora ČR a Česká podnikatelská rada pro udržitelný rozvoj podepsaly Memorandum o vzájemném partnerství a spolupráci

Obě strany deklarovaly zájem na aktivní informovanosti podnikatelů a firem o významu a důležitosti udržitelného rozvoje podnikání a také celé České republiky coby silné a vyspělé evropské ekonomiky.

Podpis memoranda vnímají obě strany jako zásadní krok k tomu, aby se udržitelný rozvoj stal klíčovým tématem ve všech aktivitách spojených s podnikatelským a firemním prostředím v České republice.

V memorandu se obě strany zavázaly ke konkrétní spolupráci v řadě oblastí. Jde zejména o společnou informační činnost zaměřenou na udržitelný rozvoj v podnikatelské sféře – a to například prostřednictvím pořádání odborných seminářů, diskusí či kulatých stolů. Obě strany se také podpoří vzájemnou účastí expertů na aktivitách pořádaných jednou ze stran, které se přímo týkají udržitelného rozvoje v podnikání a ve firemním prostředí.

Další oblastí je pak zapojení expertů Czech BCSD do procesu připomínkování legislativních a strategických materiálů ovlivňujících podnikatelské prostředí, stejně jako účast odborníků Czech BCSD v odborných sekcích Hospodářské komory právě při projednávání témat týkajících se udržitelného rozvoje.

Součástí spolupráce je i koordinace a podpora postojů obou stran na mezinárodní úrovni, a to nejen při řešení témat týkajících se udržitelnosti, do kterých je zapojená Česká republika, ale například i v oblasti sdílení mezinárodního know-how Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj (World Business Council for Sustainable Development).

V neposlední řadě pak budou obě strany spolupracovat také při přípravě a vydávání informačních příruček a manuálů pro podnikatele a realizovat další informační aktivity zaměřené na udržitelný rozvoj v rámci firemního prostředí a podnikání.

Udržitelnost řeší stále více malých a středních podniků

„Velmi si vážíme našeho partnerství s Hospodářskou komorou České republiky. Udržitelné podnikání je přístup, který nemá alternativu. Je to cesta, jak dále rozvíjet českou ekonomiku a podnikatelské prostředí tak, aby Česká republika patřila mezi ekonomicky nejvyspělejší země světa,“ říká Kateřina Šveřepová, prezidentka České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj, a dodává: „Právě Hospodářská komora ČR, která je oficiálním zástupcem podnikatelského a firemního sektoru v České republice je pro oblast udržitelnosti v podnikání a témata s ní spojená přirozeným partnerem.“

Zdeněk Zajíček, prezident Hospodářské komory České republiky, k tomu dodává: „Jsme největší a k tomu zákonem zřízenou komunitou podnikatelů v zemi. Sdružujeme více než 16 000 členů v 58 územních komorách a téměř 130 oborových asociacích. Naším posláním je spoluvytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji zodpovědného podnikání v ČR, a tím i k celkové ekonomické stabilitě a síle státu. A právě zde má téma udržitelného rozvoje své nezastupitelné místo. Proto vítáme spolupráci s Českou podnikatelskou radou pro udržitelný rozvoj a možnost spojit své síly při posilování informačních aktivit směrem k českému podnikatelskému prostředí.“

Česká podnikatelská rada pro udržitelný rozvoj byla založena roku 2012 jako 64. národní pobočka Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj (WBCSD). Má 15 řádných členů, 9 přidružených členů a 8 čestných partnerů, mezi které patří klíčové společnosti z řady sektorů v rámci České republiky (ČEZ, Komerční banka, Innogy, Orlen Unipetrol a další).

Czech BCSD je největší národní platformou podnikatelů výlučně se zaměřující na téma udržitelného rozvoje a agendu ESG – sdružuje přední české firmy, které společně pracují na urychlení systémových transformací potřebných k dosažení klimatické neutrality, regeneraci přírodního prostředí, zvýšení konkurenceschopnosti české produkce a dosažení vysoké sociální úrovně obyvatel v Česku.

Doporučujeme