Hospodářská komora ČR spouští iniciativu Women4Health

Významná role žen v péči o zdraví své, svých rodin, zaměstnanců i jejich angažovanost v otázkách veřejného zdraví – na to vše upozorňuje nová iniciativa Hospodářské komory ČR Women4Health.

Za vším hledej ženu! Cílem nové iniciativy Women4Health je nejen osvěta o ženském zdraví, ale také motivace žen k aktivnímu zapojení do péče o vlastní zdraví, zdraví jejich rodiny, pracovního prostředí a komunity. Iniciativa chce také zvýšit povědomí o prevenci, zdravém životním stylu, duševním zdraví a vyvážení pracovního a osobního života. Kromě toho bude podporovat zdravotní gramotnost, a to nejen mezi dospělými, ale také mezi školní mládeží a adolescenty.

Ilustrační fotografie

Jednou z prvních ambasadorek zdraví se stala Barbora Macková, hlavní hygienička ČR a ředitelka Státního zdravotního ústavu. „Chceme zapojit manažerky, ženy ve veřejných funkcích, političky, aby motivovaly a šly příkladem ať už v oblasti prevence a péče o vlastní zdraví nebo zdraví svých kolegů/zaměstnanců či celé společnosti,“ říká předsedkyně Sekce zdravotnictví a sociálních služeb HK ČR Eva Karásková.

Iniciativa Women4Health se nejprve zaměří na nejčastější onkologická onemocnění žen, rakovinu prsu a rakovinu děložního hrdla. V obou případech mají ženy k dispozici plně hrazené screeningové programy, ale účastní se jich jen 60 % z nich, což znamená, že je tu velký prostor pro zlepšení. Zvláštní pozornost bude věnována také „Desateru dobrého zdraví“, které shrnuje základní doporučení pro prevenci a aktivní přístup ke svému zdraví.

Viceprezidentka Hospodářské komory ČR Jana Havrdová upozorňuje i na další přínosy iniciativy: „Vidím přímou souvislost mezi zdravím populace a ekonomickou prosperitou naší země. Zdraví populace, včetně té v produktivním věku, musí patřit mezi strategické priority a investice státu. Proto je oficiální zahájení iniciativy významnou součástí celonárodní kampaně na podporu aktivního životního stylu Aktivní ZÁŘÍ.“

Tematicky dochází k přirozenému propojení dalších iniciativ Hospodářské komory ČR, a to Women4Business sdružující ženy v řídících pozicích ve firmách, a činnosti Nadačního fondu Aktivní ČESKO, v němž je Hospodářská komora ČR jedním ze zakladatelů.

Iniciativu Women4Health rozvíjí Hospodářská komora ČR ve spolupráci s pacientskými organizacemi Hlas onkologických pacientů, Aliance žen s rakovinou prsu a Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu. Petra Adámková, předsedkyně Výboru Hlasu onkologických pacientů upřesňuje: „Pacientské organizace hrají v prevenci a osvětě významnou roli. Iniciativu Women4Health proto vítáme, poskytneme naše odborné know-how, edukační materiály a propojení s našimi dalšími aktivitami.“

Hospodářská komora ČR chce iniciativu využít také k rozšíření povědomí o probíhajících osvětových kampaních. Ty se v září věnují onko-gynekologickým nádorům, v říjnu pak rakovině prsu. Podle Evy Karáskové to je příležitost, jak přizvat co největší počet žen – potencionálních ambasadorek zdraví a samotné iniciativy Women4Health.

„Mám velkou radost, že mezi první ambasadorky zdraví se přihlásily hlavní hygienička ČR a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková, dále také Kateřina Kopečková, zástupkyně přednosty pro vědu a výzkum Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol,“ dodává Karásková.

„Iniciativu Women4Health vítám jako silného spojence v boji za můj dlouhodobý cíl, totiž aby se systematická péče o vlastní zdraví stala samozřejmou součástí života každého z nás. Něčím, co budeme vnímat jako součást našeho životního postoje i denního režimu. Proto jsem se ráda stala ambasadorkou zdraví,“ komentuje své zapojení Barbora Macková.

Hospodářská komora ČR chce propojit iniciativu s dalšími aktivitami na podporu zdraví ve firmách, jako jsou zdravotní zaměstnanecké benefity, Dny zdraví a další. Do budoucna se plánuje zaměřit i na další oblasti ženského a také mužského zdraví.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Zdravotní a sociální služby

Doporučujeme