Hydroenergetika v Německu ožívá, trendem jsou mikroelektrárny

Cílem Německa je stát se do roku 2045 klimaticky neutrální průmyslovou zemí, a proto se země snaží zohlednit všechny alternativní zdroje energie. Jedním z nich jsou i vodní elektrárny.

Hydroelektrárny platí za jeden z nejosvědčenějších zdrojů zelené energie. Namísto klasických akumulačních elektráren však Německo experimentuje s říčními mikroelektrárnami, které jsou šetrné k životnímu prostředí.

Nejběžnějším typem vodních elektráren v Německu jsou takzvané průtokové elektrárny. Celkem jich je přes 7 300 a pokrývají jen asi 4 % celkové poptávky energie. K výrobě elektřiny se často používá akumulace vody pomocí jezů. Velké říční elektrárny, jako jsou přehrady nebo nádrže, jsou sice velmi výkonné, ale také drahé. Zároveň představují velký zásah do životního prostředí, přírody a vodního ekosystému, a proto jsou již léta kritizovány.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Rotory šetrné k rybám

Němci proto začínají přemýšlet o tom, jak sílu vody využít, a přitom zůstat v souladu s přírodou. Inovativním řešením by podle nich mohly být menší elektrárny, umístěné přímo v toku řeky nebo na moři. Takové řešení navrhuje například startup Energyminer z bavorského Mnichova. Rotory těchto mikroelektráren se otáčí tak pomalu, že není překročena nebezpečná rychlost a ryby jsou při dotyku s rotorem pouze odstrčeny stranou. Míra přežití je proto stoprocentní. Každá elektrárna je přibližně tři metry dlouhá a 2,50 metru široká. Myšlenka je, že 50 až 100 takových elektráren by stačilo k trvalému zásobování asi 470 domácností. V Auer Mühlbachu v centru Mnichova byl již první pilotní projekt úspěšně připojen k síti. První velký projekt má následovat koncem letošního roku.

Ve vývoji těchto nových inovativních technologií vodních elektráren vidíme velkou příležitost i pro české firmy působící v tomto oboru. Vodní energie získává v Německu opět na popularitě, o čemž svědčí i nedávný oborový veletrh v Hannoveru. Českým firmám doporučujeme věnovat vývoji inovativních vodních elektráren zvýšenou pozornost, neboť jim v příštích letech může v Německu otevřít zajímavou podnikatelskou příležitost.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Berlíně (Německo). Autorka: Hana Švédová, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme