Index firemních nákladů: Podniky čekají na lepší časy a utrácejí méně než loni

Náklady českých podniků se letos v srpnu meziročně snížily, a to o 13,2 procenta. Navzdory tomu ale firmy nakupovaly o něco častěji než loni, i když srpen bývá jedním z byznysově nejslabších měsíců.

Ukázal to pravidelný Index firemních nákladů, který společnost Fidoo ze skupiny Direct sleduje na vzorku více než tisícovky malých a středních firem.

Ilustrační fotografie

Firmy šetří na nemandatorních provozních výdajích, a to dokonce více než v první polovině léta. Celkový objem firemních nákladů podle dat Fidoo klesl jak meziročně o 13,2 %, tak meziměsíčně o 9,6 procenta. Je to přitom poprvé po dvou letech, kdy pokles objemu nákladů přetrvává i v průběhu srpna – jindy už touto dobou firmy naplno rozjely proces zásobování pro podzimní projekty. Zároveň ale počet transakcí meziročně narostl o 7,1 procenta.

Firmy jsou opatrné a hlídají si náklady

„Srpnová data ukazují, že české malé a střední podniky jsou stále odhodlanější hlídat náklady. K jejich poklesu v obou prázdninových měsících dochází poprvé od odeznění dozvuků pandemie koronaviru v roce 2022,“ říká Petr Herzmann, CEO Fidoo.

„Zároveň ale firmy nakupují častěji než loni v srpnu, což značí, že vyhledávají levnější alternativy vstupů,“ dodává.

Mezi podnikateli stále přetrvává ekonomická nejistota. Ve vzduchu totiž visí mnoho neznámých: rostoucí náklady na energie a investice do inovací, které budou zapotřebí, pokud firmy mají získat ve svém odvětví náskok nebo třeba jen uspokojit regulaci. Koncem října navíc na tisíce českých podniků dopadnou nové bezpečnostní požadavky v rámci nařízení NIS 2.

Podnikům se v létě 2024 daří, přesto jsou opatrné a šetří

Firmy také stále čekají na ekonomické oživení a pokud k němu dojde, potřebují mít naakumulované zdroje k pokrytí vstupů na nové zakázky. V některých případech se očekávání lepších ekonomických zítřků zdá jako oprávněné – ceny průmyslových výrobců rostou už posledních šest měsíců, což značí důvěru v odbyt.

Zároveň se na českém trhu opět vzmáhá kupní síla zájemců o vlastní bydlení – objem hypoték sjednaných v srpnu byl podle Hypoindexu ČBA nejvyšší od ledna 2022, na což v srpnu reagovaly meziměsíčním růstem o 1,7 % ceny ve stavebnictví. Ekonomické oživení si přeje trh i finanční regulátoři včetně ČNB, ECB a amerického Fedu, který analytiky překvapil snížením základní úrokové sazby o půl procentního bodu – dvakrát víc, než se čekalo.

Na černé labutě se nepřipravíte

„České firmy se nemohou připravit na menší či větší ekonomické černé labutě. Díky efektivnímu řízení nákladů si ale dokážou zajistit, že případný neblahý ekonomický vývoj zvládnou a že na něj budou schopny reagovat v reálném čase, ne s měsíčním zpožděním,“ říká Petr Herzmann.

Jiří Tomíček: Firmy by se neměly bát digitalizace, bez ní krok s konkurencí neudrží

„A s tím, jak centrální banky točí kormidlem, přichází pro firmy další příležitost lépe plánovat. Kurzy samozřejmě nikdo předem neodhadne, ale je mimořádně důležité, aby měly firmy partnera, který se nebude přiživovat na volatilitě měn, ale naopak bude garantem férových a transparentních transakcí,“ dodává Herzmann.

Podle jeho slov sleduje index Fidoo náklady s výjimkou nájmů a mezd. Ty si totiž podnik dokáže ohlídat, denní náklady ale spíše ne – přitom jsou nutné pro podnikání a generování zisku. Obecně jde o transakce, které pracovníci potřebují k výkonu své práce. Takže nákup materiálů, pohonných hmot, kancelářského vybavení, produkční náklady a jiné.

„Nejde tedy jen o mandatorní výdaje, ale také výdaje spojené s realizací zakázek a podnikáním, které mají přímou výpovědní hodnotu o ekonomice firmy. Liší se odvětví od odvětví, každopádně jsou to přesně ty náklady, které se ke konci měsíce nasčítají,“ vysvětluje zástupce Fidoo.

Redakčně upravená tisková zpráva Fidoo

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme