Inflace negativně překvapila ekonomy, v září meziročně narostla na 2,6 procenta

Meziroční inflace v Česku v září narostla na 2,6 procenta. Během července a srpna byla o 0,4 procentního bodu nižší. Inflaci významně ovlivnil růst cen potravin, zejména mléčných výrobků.

„Nárůst byl všeobecně očekáván, ale byl vyšší, než počítala naše i tržní prognóza, tedy 2,4 procenta,“ říká analytik Raiffeisen Bank Martin Kron. Podle zástupce Raiffeisen Bank bude rostoucí trend pokračovat do konce roku. V prosinci tak může inflace atakovat tříprocentní hranici, domnívá se Kron.

Ilustrační fotografie

Koruna na tento výsledek reagovala posílením k hranici 25,30 korun za euro. V celoevropském srovnání si Česko v devátém měsíci roku pohoršilo, když mělo z 41 sledovaných zemí 17. nejvyšší inflaci

Co žene nahoru ceny másla?

Ceny potravin přitom v letošním roce klesaly, září bylo prvním měsícem od listopadu 2023, kdy opět narostly. Výrazně zdražily například máslo (+42,5 procenta meziročně), čokoládové výrobky (+22 %) nebo mléko (o 20 procent). Cena kostky másla v září v některých řetězcích atakovala dokonce hranici 70 korun.

Ceny másla aktuálně ovlivňuje několik faktorů. Jedním z nejzásadnějších je podle zástupců obchodních řetězců nedostatek smetany na trhu. „Dále je to momentálně velmi nízká tučnost českého mléka, která se cyklicky mění v průběhu roku tak, že v létě je nejnižší a v zimě naopak nejvyšší,“ vysvětluje předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Mírné ekonomické oživení bude pokračovat, inflace zůstane nízká, predikuje MF

Inflaci naopak v září krotily ceny pohonných hmot, které poklesly v průměru o 11 procent. „Nic se nemění na znatelném zvyšování cen v oblasti bydlení (nájemné, vodné, stočné, elektřina či teplo a teplá voda), v oblasti stravovacích a ubytovacích služeb, kde jsou nárůsty v jednotkách procent. Ceny ve službách stejně jako v srpnu stouply o 5 procent, ale v případě zboží zrychlilo tempo růstu z 0,5 na 1,2 procenta,“ vypočítává Martin Kron.

Došlo ale k poklesu cen dovolených s komplexními službami, a to o výrazných 20,9 procenta. Jedná se o pravidelný sezonní vzorec, kdy dovolené v závěru letní sezóny zlevňují. Letos v září byl ale meziměsíční pád cen výraznější.

Opatrná ČNB. Sazby se budou snižovat ještě dvakrát

Oproti původní prognóze České národní banky (2,3 procenta) byla zářijová inflace o 0,3 procenta vyšší.

Vliv na inflaci má mimo jiné výše úrokových sazeb. Ekonomové přepokládají, že ČNB ještě letos základní úrokovou sazbu sníží dvakrát a pokaždé o 25 bazických bodů (0,25 p.b.). Základní úroková sazba by se tak na konci roku dostala na úroveň 3,75 %. 

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka sice v září meziroční růst inflace zrychlil, situace je ale na rozdíl od loňského roku pod kontrolou. „Je však nutné počítat s tím, že v průběhu 4. čtvrtletí bude inflace v meziročním srovnání zrychlovat až lehce nad tři procenta, to jest nad horní hranici tolerančního pásma ČNB. To platí především pro prosinec. V souhrnu za celý letošní rok se rýsuje meziroční růst inflace v rozmezí 2,4 až 2,5 %,“ doplňuje Novák.

Za rychlejším růstem cen energií stála nízká srovnávací základna, tedy poměrně citelné zlevnění elektřiny a plynu v loňském září.

Patrik Rožumberský, UniCredit Bank

Ceny potravin už výrazně neporostou

Také podle Nováka jsou největším rizikem do budoucna kolísavé ceny potravin a přetrvávající vyšší cenová dynamika ve službách. „Vývoj cen zemědělských výrobců ani vývoj cen v potravinářském průmyslu nicméně nenaznačují, že by měly koncové ceny potravin v nejbližších měsících dále výrazněji růst,“ dodává Novák

K neblahému vývoji inflace v září přispěl i rychlejší růst cen energií. Také v jejich případě byl přerušen klesající trend, který trval nepřetržitě od dubna. „Za rychlejším růstem cen energií stála nízká srovnávací základna, tedy poměrně citelné zlevnění elektřiny a plynu v loňském září,“ přibližuje Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit Bank.

V říjnu se podle něj meziroční inflace zřejmě znovu o něco zvýší. Podobně jako v září by k tomu mohla přispět právě zmíněná nízká srovnávací základna u cen energií.

Opatrný růst české ekonomiky pokračuje, potvrdila zpřesněná čísla ČSÚ

„Proti tomu může znovu působit další zlevnění pohonných hmot, ale pravděpodobně už mnohem méně než v předchozích měsících. O tom, jaká bude situace, však rozhodnou hlavně ceny potravin, jejichž vývoj analytiky letos už několikrát překvapil. Zrychlení inflace čekáme i ve zbývajících dvou měsících roku s tím, že v prosinci se zřejmě dotkne úrovně tří procent,“ souhlasí ekonom s ostatními analytiky.

Část investorů sází podle ekonoma Lukáše Kovandy na to, že Česká národní banka by pod vlivem vyšší inflace mohla pozměnit svůj plán dalšího snižování základních úrokových sazeb a pozdržet jej. „Za celý letošek by inflace v Česku měla vykázat hodnotu 2,4 procenta, v příštím roce pak zrychlí na 2,5 procenta,“ předpokládá Kovanda.

„Kurz koruny vůči euru oslabil od začátku září asi o 30 haléřů, což navyšuje ceny dovážených produktů. Celkově však inflace zůstává zkrocená, takže Česká národní banka má volnou cestu k dalšímu snižování úrokových sazeb,“ dodává ještě hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

jap

• Teritorium: Česká republika | Evropa

Doporučujeme