InnoStars Connect: Čeští inovátoři ve zdravotnictví mají šanci prosadit se v Evropě

Evropský inovační a technologický institut (EIT Health) zahajuje nový program InnoStars Connect na podporu inovací v evropském zdravotnictví. Program podpoří přeshraniční spolupráci a nabídne inovátorům pomoc při vstupu na trh a podporu přizpůsobí jejich potřebám.

Každý vybraný tým obdrží paušální částku 10 000 eur na podporu spolupráce mezi účastníky a vlastníky výzvy. Tři nejlepší získají také zajímavou finanční pobídku.

InnoStars Connect

V úvodním kole soutěže InnoStars klíčoví partneři v Itálii, společnosti Chiesi Group a SYNLAB Italy, hledají průkopnické nápady v oblasti včasné diagnostiky, péče o pacienty, dodávek léčiv a léčby vzácných onemocnění (viz níže). Termín pro podání žádosti je 30. června.

Propojení firem s výzkumem a vědou

EIT Health, který je součástí Evropského inovačního a technologického institutu (EIT), orgánu Evropské unie, zahájil nový program InnoStars Connect. Tento program vznikl ve spolupráci se dvěma předními evropskými farmaceutickými společnostmi Chiesi Group a SYNLAB Italy.

Kdo a jak může podat žádost? Přihlašte se na InnoStars Connect | EIT Health

Cílem této iniciativy, která probíhá formou otevřených inovací, je propojit začínající, malé a střední podniky, výzkumné pracovníky, univerzity a nemocnice v Česku i dalších zemích. Společně budou spolupracovat na vývoji a zavádění inovací, které výrazně ovlivňují lidské životy.

Deset vybraných organizací získá přístup k největší síti pro inovace ve zdravotnictví, finanční prostředky a odborné poradenství od předních odborníků z farmaceutického průmyslu. Toto jim umožní testovat a pilotovat inovativní řešení zaměřená na naléhavé problémy ve zdravotnictví. Tři nejlepší týmy budou mít možnost soutěžit o finanční odměnu ve velkém finále EIT Health InnoStars. Uzávěrka přihlášek je 30. 6.

Co je bonusem pro inovátory?

„InnoStars Connect ukazuje, že nikdo nemůže inovovat sám. Tento nový program dává inovátorům z České republiky přístup ke zdrojům, znalostem a kontaktům v naší síti, aby mohli řešit důležité problémy ve zdravotnictví,“ říká Sarah Haddadin, vedoucí inovací EIT Health InnoStars RIS a manažerka programu.

„Díky odborným znalostem špičkových odborníků a institucí je InnoStars Connect více než jen program – je to platforma, která má posunout inovace ve zdravotnictví na vyšší úroveň a podpořit spolupráci pro trvalé výsledky,“ dodává Haddadin.

S exoskeletem pro ochrnuté pacienty vyhráli Češi prestižní soutěž start-upů

Do programu bude vybráno deset týmů, každý z nich obdrží paušální částku 10 000 eur na podporu a tři nejlepší získají další zajímavou finanční pobídku.

První výzva – Chiesi Group

Chiesi Group, je globální biofarmaceutická skupina zaměřená na výzkum, která se snaží zvyšovat kvalitu života pacientů, jejich rodin a komunit prostřednictvím inovativních produktů a služeb.

Ve spolupráci s EIT Health InnoStars hledá převratná řešení v oblastech produktů a služeb podporujících dýchání, od novorozenců až po dospělou populaci (AIR), léčby pacientů se vzácnými a velmi vzácnými onemocněními (RARE) a produktů a služeb, které podporují speciální péči poskytovanou zdravotnickými pracovníky a péči o sebe samé ze strany spotřebitelů (CARE).

A to zejména v souvislosti s:

1. Inovativními terapeutickými přístupy/řešeními

    • Biomarkery (včetně digitálních pro včasnou diagnostiku a monitorování)
    • Lékařské nástroje a řešení schopné zlepšit léčbu pacienta a dodržování léčebných postupů.
    • Inovativní řešení a pokročilá zařízení pro zlepšení inhalačního podávání léků, jakož i komplexní podávání makromolekul a pro CGT.
    • Pokročilá biotechnologická řešení pro výrobu a dodávání udržitelnějších léčiv a pro terapii vzácných onemocnění.

    2. Inovativními digitálními zdravotnickými řešeními

    • Zlepšit péči o pacienty a jejich zkušenosti s léčbou
    • Zlepšit klinické studie (od identifikace pacientů až po řízení a případné sledování).
    • Vytvořit koordinovaný sběr, analýzu a využití dat z reálného světa.
    • Zlepšit výsledky léčby a rehabilitace

        „Jsme nadšeni, že můžeme objevovat skryté talenty mezi začínajícími podniky, malými a středními podniky, nemocnicemi, univerzitami a výzkumnými institucemi. Věříme, že převratná řešení existují a čekají na objevení a rozvoj. Spojením s inovátory prostřednictvím InnoStars Connect si představujeme průkopnická řešení, která budou řešit aktuální potřeby pacientů a zdravotnických systémů a podpoří zdravější budoucnost pro všechny,“ shrnuje Fabrizio Conicella, Head of Center of Open Innovation & Competence, Chiesi Group.

        Síť EIT Health nabízí akcelerační programy a další podpory pro české inovátory na poli zdravotnictví

        Druhá výzva – SYNLAB Italy

        SYNLAB Italy je přední evropská diagnostická společnost, která přináší nový „integrovaný“ přístup k lékařským inovacím, prevenci a zdravotní péči. Tento přístup splňuje nejvyšší evropské standardy kvality.

        Cílem podpory na této platformě je navrhovat a vyvíjet nejmodernější diagnostické biomarkery a technologie pro zlepšení služeb společnosti SYNLAB Italy, včetně pokroku v metodikách testování. 

        „Vidíme obrovský potenciál v inovativních diagnostických biomarkerech a technologiích, které mohou revolučně změnit zdravotní péči. Prostřednictvím InnoStars Connect chceme spolupracovat s inovátory z celé Evropy a hledat kreativní řešení, která by zlepšila naše služby a výsledky pro pacienty. Spoluprací s námi mohou inovátoři pomoci odhalit nové způsoby poskytování špičkové diagnostiky, která bude utvářet budoucnost zdravotní péče pro miliony evropských občanů,“ sděluje Maurizio Ferrari, CMO (Chief Medical Officer) SYNLAB Italy.

        Největší setkání inovátorů v Česku: Letošní Týden inovací bude opět lámat rekordy

        Kdo se může přihlásit?

        Do programu InnoStars Connect se mohou přihlásit začínající podniky, malé a střední podniky, nemocnice, univerzity a výzkumné instituce, které nabízejí inovativní řešení relevantní pro výzvy programu.

        Způsobilí žadatelé by měli mít technologie s úrovní vyspělosti mezi TRL 5 (technologie ověřená v relevantním prostředí) a TRL 7 (prototyp systému demonstrovaný v provozním prostředí) a měli by být připraveni spolupracovat v rámci otevřených inovací. Organizace, které nejsou partnery EIT Health, se musí stát partnery EIT Health InnoStars.

        Vstupem do programu získají přístup k rozsáhlé síti a zdrojům, což jim umožní spolupracovat s předními inovátory v oblasti zdravotní péče.

        Redakčně upravená tisková zpráva InnoStars Connect

        • Teritorium: Česká republika | Evropa | Itálie
        • Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

        Doporučujeme