Inovace hýbou brazilským zemědělstvím

Hlavními obchodními partnery pro brazilské zemědělství jsou USA (inspirace a technologie) a Čína, která je sice aktuálně především odbytištěm brazilského exportu zemědělských komodit.

Čína je ale také stále více zdrojem inspirace pro inovace. Kromě toho je aktuální čínská politika soběstačnosti jednou z hlavních hrozeb pro brazilské producenty v blízké budoucnosti (Čína má v aktuální pětiletce končící v roce 2026 za cíl dosáhnout soběstačnosti ve výrobě kukuřice, další komodity pak budou rychle následovat).

Ilustrační fotografie

Proto brazilští zemědělci velmi dobře akceptují inovace, které jim pomohou zvýšit produktivitu a udržitelnost. Mezi hlavní trendy patří použití technologií – drony (aktuální použití je nízké – jen 8 % u plochy cukrové třtiny, u které je použití dronů nejvyšší), chytrá logistika – použití dat, digitalizace, optimalizace, konektivita, sběr dat a jejich použití v reálném čase, řešení just-in-time, přesné hodnocení složení půdy a aplikací, autonomní stroje, senzory, automatizace, machine learning, AI.

ExportMag.cz: Ve světě vznikne síť ekologických učeben Archimedes s českými technologiemi

Stejně důležité je vzdělávání – zemědělství zaměstnává 25 % brazilské populace, vznikl obrovský problém s kvalifikovanou pracovní silou – příležitost pro řešení vzdělávání, digitalizace, SaaS, AI (především pro zpracování dat) a v neposlední řadě také udržitelné zemědělství zahrnující biologickou ochranu – biologické insekticidy a boostery na bázi bakterií, virů, jejich metabolitů.

Dále také výroba zeleného etanolu a energie představuje obrovský potenciál pro export i mimo Brazílii a další možnosti. Brazílie má ambici stát se lídrem v obnovitelných zdrojích energie.

Autor: Martin Lošťák, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Brasílii. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme