Inovační centrum Ústeckého kraje v USA domluvilo nové příležitosti pro spolupráci

V rámci programu ICUK Global hledali zástupci Inovačního centra Ústeckého kraje (ICUK), na východním pobřeží USA příležitosti pro spolupráci s americkými institucemi a partnery, popř. zástupci českých institucí v USA.

Během necelých dvou týdnů stihli ředitel ICUK Martin Mata, manažer projektu RIS3 Smart City a New European Bauhaus Lukáš Eršil a expert projektu RIS3 Urban Planning & New European Bauhaus Walbert Schmirler navštívit čtyři americká města (New York, Boston, Washington, Chicago), účastnit se 10 schůzek se zástupci amerických společností, rozvojových a akademických institucí, navázat spojení a domluvit spolupráci se 17 novými kontakty podporující podnikání, rozvoj a vzdělání v Ústeckém kraji.

Ilustrační fotografie

Síky setkáním s The World Bank, TEDCO, mHUB a VIPC | Virginia Innovation Partnership Corporation si potvrdili, že je založení Venture kapitálového fondu Ústeckého kraje nutnou potřebou k podpoře startupů v pre-seed fázi. Ředitel ICUK Martin Mata se nebrání ani myšlence založení univerzitního kapitálového fondu podporujícího transfer technologií formou spin-off. 

V New Yorku se zástupci ICUK setkali s Dr. Pavlicovou, profesorkou biostatistiky na Columbia University Mailman School of Public Health, která na univerzitě vede klinické studie v psychiatrii a medicíně zkoumající například nové přístupy k léčbě závislostí. Setkání vedlo k dohodě o spolupráci mezi Columbijskou univerzitou a ICUK v rámci EDP skupiny a sdílení informací o programech pro studenty nabízených Columbijskou univerzitou v New Yorku a dále Matějem Zahradníkem, ředitelem East Coast Operations agentury CzechInvest, který přislíbil informování o programech a akcích v USA, kterých se mohou účastnit české společnosti, a předání kontaktů na podporu českých podniků v USA.

Ve Washingtonu navštívili Jana Hladíka z Ministerstva zahraničních věcí České republiky (Velvyslanectví ČR ve Washingtonu), jemuž představili vize ústeckého regionu a domluvili s ním možnou účast na akcích, na kterých budou moci čeští podnikatelé prezentovat své produkty a řešení americkému publiku. Setkali se také s Bertou Jarošovou z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (Cyber Attachée ve Washingtonu), se kterou probrali potenciál cybersecurity a umělé inteligence.

Ústecký tým RobUL skvěle reprezentoval Evropu na mezinárodní soutěži First v Chicagu. Obsadil 35. místo

V Bostonu se setkali s Vasilem Kostinem, doktorem a zároveň studentem Harvard Medical School, se kterým řešili příležitosti týkající se zdravotnictví, umělé inteligence a potenciální spolupráce mezi univerzitami UJEP a Harvard.

Svou cestu zakončili v Chicagu podporou ústeckého RobUL týmu na soutěži FIRST Robotics a návštěvou mHUBu, které je centrem spolupráce pro začínající podniky, podnikatele, výrobce, investory a vedoucí představitele v oboru HardTech. Toto přední inovační centrum je zasazeno do nejrozmanitější výrobní ekonomiky v USA s více než 12 000 místními výrobci, kteří ročně vygenerují 103 miliard dolarů a zaměstnávají přes 565 000 lidí, a je obklopeno ekosystémem více než 2 000 HardTech a digitálních startupů.

Úspěšná mise tak umožnila Inovačnímu centru Ústeckého kraje připojit se do sítě amerických programů, které aktivně podporují české podnikatele, podpořit potenciální spolupráci amerických univerzit (Columbia University Mailman School of Public Health, a Harvard Medical School,) s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně a ICUK a zároveň nahlédnout pod pokličku inovačnímu centru věhlasného formátu.

Doporučujeme