Inovativní česko-americká spolupráce: Mask4masses

V době koronavirové krize řada firem mění svůj výrobní program a snaží se na trh přijít s produkty, které pomáhají v prevenci proti onemocnění covid-19. Díky zkušenostem v oblasti inovací pomohlo podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň, člen sítě Enterprise Europe Network, navázat spolupráci mezi americkou společností Dukane IAS a plzeňskou firmou EURO NOVA & PARTNER’S. 

Firma Dukane IAS přišla na způsob, jak svařit polypropylenovou látku z netkaného materiálu typu SMS tak, aby vznikl kontinuální dvouvrstvý pás – tubus, který lze následně nařezat na kusy o délce 20 cm. V kombinaci s pruženkou vznikne rouška pro nelékařské použití. Výhody tohoto typu roušky jsou nízké výrobní náklady a možnost opětovného použití pruženky. Dukane IAS do konce března vyrobila desítky tisíc kusů roušek, kterými zdarma zásobila centra pro seniory, hasičské sbory a nemocnice. Svářecí stroj navíc poskytovala firma Dukane IAS zdarma.

Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň se zapojilo do koordinace výroby a propojilo americkou firmu Dukane IAS s plzeňskou společností EURO NOVA & PARTNER’S. Pracovníci plzeňské firmy původní systém výroby zdokonalili tím, že vymysleli automatický způsob ohýbání látky a do výroby zapojili „výsek“, který pravidelně perforoval pás materiálu tak, že konečným produktem byl návin, ze kterého se odtrhávají jednotlivé kusy roušek (jak tomu je u papírových ručníků).

Projekt Mask4masses byl veřejně představen u příležitosti otevření nových coworkingových prostor BIC Port v centru Plzně v červnu. Americký velvyslanec v České republice Stephen B. King tam osobně předal sadu roušek Mask4masses do rukou plzeňského zástupce, prvního náměstka primátora města Plzně, Romana Zarzyckého.

Plzeň bude roušky nabízet zdarma svým občanům, výroba stovek tisíc kusů bude zahájena v prosinci. V říjnu a listopadu byly desetitisíce kusů roušek k dispozici již na Krajském úřadu Plzeňského kraje a na Západočeské univerzitě v Plzni.

Plzeňská společnost EURO NOVA & PARTNER’S dále navrhla a vyrobila bezkontaktní dezinfekční stojan s dávkovačem na roušky zdarma pro širokou veřejnost, který je k dispozici na Krajském úřadu v Plzni. Ke každé roušce obdrží návštěvník této instituce individuálně zabalenou pruženku na vrátnici.

„Myslím, že je to dobrá věc,“ dodává JUDr. Marcela Krejsová, radní pro oblast cestovního ruchu, partnerských regionů, vnějších vztahů a podpory podnikání Plzeňského kraje. „Velmi oceňuji, jak firma BIC Plzeň přistoupila k boji proti koronaviru v Plzni,“ říká Mgr. Roman Zarzycký, první náměstek primátora města Plzně.

Zdroj: Enterprise Europe Network

• Témata: Koronavirus
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme