Zdroj: CzechTrade

Investiční příležitosti v Chile

Investování v Chile

Lokální výroba alternativou k exportu

Existuje několik důvodů, proč by české podniky měly zvážit investování do místní výroby v Chile jako alternativu k exportu. Lokální výroba může přinést mnoho výhod:

  • Kontrola dodavatelského řetězce: Investování do místní výroby v Chile umožňuje české firmě přímou kontrolu nad dodavatelským řetězcem. To poskytuje větší transparentnost, kontrolu kvality a sledovatelnost v celém procesu výroby a prodeje. Navíc umožňuje lépe zajistit bezpečnost dodavatelského řetězce a minimalizovat rizika a náklady spojená s přepravou a skladováním zboží.
    V pandemické době byla v Chile zranitelnost dodavatelských řetězců velmi patrná a zboží z dovozu bylo často nedostatek. V takovéto situaci uspěli obchodníci, kteří byli připraveni zboží dodat včas, i když za vyšší cenu. Český podnikatel má dále pod kontrolou marži a zná své cílové zákazníky.
  • Bezcelní dovoz na latinskoamerické a světové trhy: Chile má sjednanou dohody o volném obchodu s 65 zeměmi, které poskytují bezcelní vstup na různé trhy v Latinské Americe i po celém světě, včetně zemí, které takovéto smlouvy s Českou republikou nemají. Výroba na místě v Chile umožňuje české firmě získat bezcelní přístup na tyto nové trhy. To zvyšuje konkurenceschopnost a ziskovost a umožňuje rozšíření do dalších latinskoamerických zemí a světových trhů.
    Příkladem takovéhoto využití bezcelního vstupu na latinskoamerický trh může být Brazílie. Chile má s Brazílií uzavřenou obchodní dohodu, která poskytuje bezcelní podmínky pro vzájemný obchod. Pokud česká firma investuje do místní výroby v Chile a využívá ji pro vývoz do Brazílie, může vstoupit na brazilský trh bez celních bariér, které stále jsou mezi Brazílií a Českou republikou. Výroba v Chile se tak může stát základnou, ze které výrobky putují do okolních států.
  • Snížení přepravních a výrobních nákladů: Lodní doprava do Chile se může prodražit, zvláště pak pokud se jedná o objemné výrobky. Lokální výroba může tento problém zcela odstranit. Ačkoliv je Chile jednou z nejbohatších zemí Latinské Ameriky, náklady na pracovní sílu jsou v Chile stále nižší než v ČR, což může znamenat další úspory.
  • Nedostatek zahraničního kapitálu v netradičních oborech: Obory jako těžařství a těžký průmysl vyžadují vysoké kapitálové výdaje a jsou kontrolovány zahraničními investory, kteří těmito možnostmi disponují. Na druhou stranu, méně tradiční obory jsou otevřené českým investorům, a to i těm s menšími kapitálovými možnostmi. Zvláště by se čeští investoři měli zaměřit na střednědobé investice v hodnotě do 10 milionů USD.
  • Přechod z výrobní na kapitálovou ekonomiku: Česká republika je stále příjemcem zahraničních investic, výdělky z českých firem vlastněných zahraničními společnostmi ovšem často putují zpět do země majitele. I české firmy by měly v budoucnu volit tuto cestu a Chile je vhodným místem pro směřování takovýchto investic.
  • Orientace na export a takřka neexistující domácí výroba: Ekonomika Chile je výrazně orientována na těžařství, zvláště na těžbu mědi a dalších kovů. Vlastních výrobků vyrábí Chile jen velice málo a výrobky, které se nevyrábí, je třeba dovážet. Na druhou stranu Chilané výrobky vyrobené ve své zemi podporují a cení si jich. Česká firma do země může přinést vlastní know-how a postupy a odlišit se tak od ne příliš silné domácí konkurence.
Ilustrační fotografie

Bezcelní zóny centrem rozvoje

Chile disponuje dvěma speciálními bezcelními ekonomickými zónami (Zona Franca): Zona Franca de Iquique (ZOFRI) na severu země a Zona Franca de Punta Arenas na jihu. Právě tyto ekonomické zóny si zaslouží zvláštní pozornost investorů, protože je skrze ně možné snížit náklady na výrobu prostřednictvím různých daňových výhod. Chile má dohody o volném obchodu s 65 zeměmi (včetně 27 zemí EU): pokud zahraniční firma vyrobí své výrobky v bezcelní zóně, může je bezcelně poslat do jakékoliv z těchto zemí.

Iquique má strategickou polohu blízko peruánské a bolivijské hranice a představuje vstupní bod do okolní zóny s více než 200 miliony obyvatel zahrnující Peru, Bolívii, Paraguay, severní Argentinu a západ Brazílie. Je vybaveno mezinárodním letištěm, přístavem a mezinárodní dálnicí, která usnadňuje spojení s okolními státy a umožňuje rychlejší a méně nákladnou přepravu. ZOFRI je podstatně větší, s rozlohou 357 hektarů, a s objemem obchodu 2,2 miliardy USD (El Definido, 2022) jím také proudí daleko více zboží, které pak putuje především do okolního regionu Chile a dále do Bolívie, Paraguaye a Peru.

Punta Arenas se nachází na opačném konci Chile v ústí Magellanova průlivu. S rozlohou 14 hektarů a objemem obchodu 157 milionů USD /La Prensa Austral, 2022/) značně zaostává za svým severním protějškem.

Následující tabulka nabízí přehled dovozních poplatků v ZOFRI. Pokud český výrobce zboží přepraví do ZOFRI a to dále putuje do Chile, neplatí žádné dovozní ani celní poplatky, pouze 19% DPH. Pokud zboží končí v ZOFRI, kde se např. dále zpracovává, neplatí se celní poplatky ani DPH, pouze tzv. dovozní poplatek z ceny CIF. A pokud zboží putuje dále do zahraničí, neplatí se poplatky žádné.

Destinace zbožíDovozní poplatekCelní poplatkyDPH
ZOFRI0,46 % z ceny CIFNevztahuje seNevztahuje se
Chile (mimo ZOFRI)Nevztahuje seZemě se smlouvou o volném obchodu – 0 %
Země bez smlouvy – 6 %
19 % z prodejní ceny + cla
ZahraničíNevztahuje seNevztahuje seNevztahuje se

Zelené úvěry pro environmentální projekty

„Credito Verde“ v Chile označuje typ půjčky nebo úvěru nabízeného finančními institucemi, který je speciálně určen k financování ekologicky udržitelných projektů nebo činností. Cílem těchto úvěrů je povzbudit jednotlivce a podniky, aby přijali postupy šetrnější k životnímu prostředí a snížili svůj dopad na životní prostředí.

Program „Credito Verde“ zahájila chilská vláda v roce 2017 v rámci svého úsilí o podporu udržitelného rozvoje a řešení klimatických změn. Vláda má dohodu se třemi bankovními institucemi, které půjčky poskytují za zvýhodněných podmínek.

Mezi typy projektů, které lze financovat prostřednictvím „Credito Verde“, patří obnovitelné zdroje energie (například větrné nebo fotovoltaické elektrárny), zlepšení energetické efektivity, zařízení na úsporu vody, udržitelné zemědělské postupy a systémy recyklace odpadů. Aby se žadatelé o půjčku „Credito Verde“ kvalifikovali, musí doložit, že jejich projekt splňuje určitá environmentální kritéria a bude mít pozitivní dopad na životní prostředí. Půjčka již byla schválena několika chilským, ale i evropským firmám, včetně jedné české.

Za program „Credito Verde“ zodpovídá organizace CORFO. CORFO je vládní agentura v Chile odpovědná za podporu ekonomického rozvoje v zemi. Hraje klíčovou roli při implementaci různých programů a iniciativ na podporu inovací, podnikání a ekonomického růstu. CORFO poskytuje financování, granty a podporu podnikům a projektům v různých sektorech, včetně udržitelného rozvoje. Půjčky poskytují partnerské banky.

Ilustrační fotografie

Další státní pobídky

Zákon o extrémních oblastech

Zákon o extrémních oblastech (Zákon č. 20.655, upraven v roce 2013) má za cíl podpořit rychlejší rozvoj určitých regionů země prostřednictvím poskytování speciálních pobídek pro tyto oblasti, prodloužení platnosti určitých výhod a zlepšení stávajících výhod. Tento zákon se vztahuje na následující území:

  • regiony Arica-Parinacota a Tarapacá, nacházející se na severu Chile (zde se nachází i ZOFRI),
  • provincie Chiloé a Palena v regionu Los Lagos na jihu Chile,
  • regiony Aysén a Magallanes, také na jihu země.

Mezi výhody obsažené v zákoně o extrémních oblastech patří:

a) Daňový kredit pro investice: Tato výhoda spočívá v tom, že určité procento částky investované do nemovitostí a nehmotných aktiv v daném regionu (budovy, stroje a zařízení přímo spojené s výrobou zboží nebo poskytováním služeb atd.) je považováno za daňový kredit, který se odečítá z celkové částky daně z první kategorie, kterou společnost musí zaplatit. Procento daňového kreditu se pohybuje mezi 10 % a 40 % v závislosti na konkrétní lokalitě investice, částce a druhu podnikatelské činnosti.

b) Dotace na pracovní sílu: Jedná se o platbu zaměstnavateli ve výši 17 % zdaňovatelného platu zaměstnanců s trvalým bydlištěm a pracovištěm ve jmenovaných oblastech.

Dotace pro investice

Tato norma stanovuje dotaci pro produktivní investice malých a středních investorů (D.F.L. č. 15/1981), jejichž roční tržby nepřesahují 40 000 UF (asi 40 milionů korun), která odpovídá 20 % z částky investice. O dotaci lze zažádat na pobočkách Corfo nebo příslušné provinciální úřadovně guvernéra.

Výzkum a vývoj (V+V)

Zákon č. 20.241/2008 stanovuje daňovou výhodu pro investice do výzkumu a vývoje (V+V). Tato výhoda spočívá v tom, že společnosti, které investují do aktivit V+V prováděných přímo nebo s podporou třetích stran, a také společnosti, které uzavřou smlouvu se specializovaným centrem, které je zapsáno v registru CORFO, mají právo na daňový kredit.

Tento daňový kredit umožní snížit až o 35 % zdrojů určených pro aktivity V+V z celkové částky daně z první kategorie, kterou platí. Kromě toho zbylá část investice, která není daňovým kreditem (65 % certifikované hodnoty), může být společností odečtena jako náklad nutný k vytvoření příjmů, bez ohledu na její odvětví.

Ilustrační fotografie

Osvobození od DPH z kapitálového zboží

Podle zákona o investicích z roku 2016 (č. 20.848) jsou investice v hodnotě nejméně 5 milionů USD osvobozeny od DPH na dovoz kapitálového zboží v hodnotě prvních 5 milionů USD v případě investice do následujících odvětví: těžba, průmysl, lesnictví, energetika, infrastruktura, telekomunikace a výzkum a vývoj.

Perspektivní odvětví

Těžařství, energetika, zemědělství (především vinařství), stavební průmysl jsou v Chile považovány za klíčové ekonomické sektory. Tyto sektory ovšem často vyžadují nákladné investice s dlouhými dobami návratnosti.

Investice do jaderné energie, obrany, námořní dopravy, nemovitostí, těžařství a do určité míry telekomunikací jsou regulovány státem.

Za sektory s vysokým potenciálem jsou považovány obnovitelné energie, recyklace, elektřina, biotechnologie, zdraví, turismus, telekomunikace a e-shopy (Santander Trade Markets, 2023).

Chile několik posledních let dominovalo žebříčku Climatescope, který publikuje Bloomberg New Energy Finance. Tento žebříček řadí rozvojové země na základě jejich atraktivity pro investice do obnovitelných energií a Chile v něm v letech 2021, 2022, 2023 obsadilo nejvyšší příčku. Tohoto úspěchu dosáhlo Chile na základě svých ambiciózních cílů v souvislosti s přechodem na obnovitelné energie, svého termoenergetického potenciálu a možností výroby energie z vodíku, který by mohlo vyrábět za velmi nízké ceny. (Climatescope 2022, Invest Chile)

• Teritorium: Amerika | Chile | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme