Video + podcast

Investování pro začátečníky: Kam a proč (ne)investovat a nejčastější investorské chyby

Když jde o finance, jako by se v posledních letech nemluvilo o ničem jiném než o investování. Co je tedy lepší? Zlato, burza, kryptoměny, latifundie?

Do čeho má smysl investovat peníze? A je investování skutečně tak snadné a bez rizika? Následující článek shrnuje sedm základních pravidel pro úspěšné investování.

Ilustrační fotografie

Disclaimer: Obsah následujícího článku není investičním poradenstvím ani investičním doporučením. Berte ho jako obecnou startovní sadu informací a všeobecných pravidel. Následné rozhodování už je čistě vaší osobní odpovědností.

První pravidlo: Definujte si, proč chcete investovat

S vyjasněním základní otázky Proč vůbec začít investovat úzce souvisí konkrétní plánování investic – kam a kolik nakonec promyšleně investujete.

Někdo investuje proto, že touží být finančně nezávislý. Jsou dokonce tací, kteří chtějí být třeba do čtyřiceti rentiérem či rentiérkou. Naprostá většina lidí ale v investování vidí způsob, jak si vytvořit finanční a materiální polštář pro případ nečekaných krizí, respektive pro své stáří. (Proto by určitě mělo zajímat všechny drobné živnostníky.) Mimo to je i mnoho takových, kteří nečekají žádný velký investiční zisk. Nechtějí prostě koukat na to, jak jim jejich úspory v bance pomalu rozežírá inflace.

Pro naše rodiče, a hlavně prarodiče bylo nejběžnějším formou ukládání peněz spoření. Nevýhodou je, že z takového ukládání úspor žádný zvláštní zisk očekávat nelze. Můžete dokonce čekat opak: Běžné spořicí účty totiž nabízejí tak nízké zhodnocení vkladů, že to mnohdy nepokryje ani inflaci. – Tisícovka před rokem už dnes nemá hodnotu tisícovky.

Přesto je mezi mnoha lidmi stále oblíbené např. stavební spoření, což je taková vylepšená verze spoření. O „stavebko“ se nemusíte téměř nijak starat, je s ním spojen i drobný příspěvek od státu a spoření je pojištěné. S nějakým zhodnocením vesměs počítat můžete. Jde však o investici ukotvenou k určitému datu. Při předčasném výběru hrozí sankce, které mohou celou investici devalvovat. 

Pokud ale na otázku Proč začít investovat odpovíte Protože toužím po vlastním bytě, může být stavební spoření jednou z investičních cest. Jsou s ním spojena malá rizika a tomu odpovídající zisk.

Zpět na začátek

Druhé pravidlo: Upřesněte si finanční horizont své investice

Investiční horizont je doba, během které jsou vaše peníze investovány. Někam vložíte finance a předpokládáte, že jejich hodnota v následujícím čase poroste. Rozlišujeme: 

  • horizont krátkodobý (několik měsíců až rok), 
  • střednědobý (1 až 5 let) nebo 
  • dlouhodobý (více než 5 let). 

Správně zvolený investiční horizont je zásadní pro dosažení finančních cílů a minimalizací rizik.

Pro krátkodobý horizont lidé často využívají například termínované vklady v rámci své banky. Pro střednědobý horizont třeba státní dluhopisy. Zisk asi nebude nijak závratný, ale tomu také odpovídá minimální riziko. Navíc jsou tyto investiční produkty do určité výše většinou ze zákona pojištěny u Garančního systému finančního trhu, což není k zahození.

Jestliže jste nikdy do ničeho neinvestovali a peníze vám doposud chřadnou na běžném bankovním účtu, možná můžete zkusit zauvažovat právě o nějaké takové konzervativní investici. Ve vaší bance vám určitě rádi poradí. Klidně se ale poraďte na více místech. Finanční konzultanti a makléři jsou taky jenom lidé a někdy mohou prosazovat spíš svoje vlastní zájmy.

Zpět na začátek

Třetí pravidlo: Investujte pouze peníze, které momentálně nepotřebujete

Pro jakýkoliv investiční horizont samozřejmě zohledňujte třetí pravidlo. Pro střednědobý a dlouhodobý horizont dokonce platí, investujte pouze peníze, které nebudete potřebovat v řádu několika let. 

Třeba investice na akciových trzích jsou totiž většinou smysluplné pouze v řádu let, nikoli několika měsíců. Pokud byste do nich investovali peníze, které vám někde jinde budou chybět, budete při pohledu na akciový index dvojnásob neklidní a své tituly na burze důsledkem nervozity nakonec prodáte v nejhorším možném okamžiku.

Zpět na začátek

Čtvrté pravidlo: Investujte jen tolik, o kolik jste ochotni přijít

Riziko 100% ztráty totiž nikdy nepodceňujte. Kdo investuje, zvláště do akcií, kryptoměn apod., nejenže nemusí vydělat vůbec nic, ale může taky přijít o veškeré své vklady. Úspěšné investice z minulosti nikdy neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna. 

Nikdy, a to z mnoha důvodů. Dnes možná všechno vypadá slibně, ale za rok, za dva, za pět let mohou vaše investice ovlivnit nečekané politické události, výkyvy na finančních trzích, změny v technologiích atd. Naprostou většinu těchto moderních forem investování navíc samozřejmě nelze nijak pojistit.

Investování rozhodně není exaktní věda. Není to fyzika, kdy můžete vypočítat, že se v daný okamžik stane to či ono. I profesionální investor o některé své vklady a investice průběžně přichází. Co potom laik, který se na plný úvazek věnuje úplně něčemu jinému a investování má jen jako bokovku.

Hodnoty investic průběžně kolísají. Chvíli jsou nahoře, chvíli dole, chvíli uprostřed… Tím ostatně vznikají i výnosy, když správně odhadnete, kdy koupit a kdy prodat. Zároveň ale musíte počítat i s nečekaně velkými propady, zvláště na akciových trzích. Obecně platí, že čím větší je slibovaný údajný výnos, tím je investice rizikovější.

Proto platí, že jakmile vám někdo bude nabízet investici, o které tvrdí, že nemá žádné riziko, vezměte nohy na ramena, utíkejte a vůbec se nezastavujte. Žádný investiční finanční produkt bez rizika prostě neexistuje. – Ať už vám ho doporučuje nějaká známá postava v reklamě nebe váš starý a dobrý známý. 

Zpět na začátek

Páté pravidlo: Diverzifikace

Rozložte si náklady, jako byste to měli dělat i v běžném životě nebo v podnikání. Část finančních prostředků si držte u sebe, respektive v bance, část investujte, a navíc je rozložte do různých investičních produktů. Tím snížíte riziko svých ztrát. O část svých investic totiž přijdete. Jde jen o to kdy. Diverzifikace vám pomůže vyvážit propad jedné investice ziskem jiné. Čím širší investiční portfolio si proto zvolíte, tím lépe. 

Uvažujete třeba o nákupu bytu nebo jiné nemovitosti? Proč ne, pokud na to máte. Z toho, co jsme si řekli už ale víte, že investor, který má souhrnné prostředky na dvě nemovitosti, si pořídí jen jednu. Část prostředků si nechá pro operativní potřeby a část investuje ještě někam jinam. Ale jinak je investice do nemovitosti určitě dobrá volba. Co dál? Někteří investoři své portfolio rozšíří třeba o investici do akciových produktů, drahých kovů atd. Ano, drahé kovy – například zlato, stříbro, ale také diamanty a jiné podobné komodity… 

Pokud chcete jít i tímhle směrem, pečlivě si prověřte spolehlivost a legitimitu prodejce. Na trhu se objevuje překvapivě velký počet obtížně odhalitelných padělků. Vypadá to jako zlato, uvnitř jsou ale zataveny bezcenné ocelové pláty. Vypadá to jako diamanty, a přitom je to bižu. Jinak samozřejmě platí, že držet část investic v drahých kovech a drahých kamenech může být pro někoho dobrý nápad.

Vedle toho jsou populární investice do takových finančních produktů, jako jsou ETF a podílové fondy. Obě varianty umožňují zajímavě diverzifikovat investiční portfolio. Zmiňme alespoň některé rozdíly:

  • ETF, tedy Exchange-Traded Funds, jsou složeny z cenných papírů co nejvíc identických s aktuálním cenovým indexem. Investor je spravuje pasivně, čímž jsou s ETF spojeny nižší náklady a obvykle jsou levnější než podílové fondy.
  • Podílové fondy jsou totiž obvykle spravovány profesionálním správcem. Ten se snaží dosáhnout jejich nadprůměrného zhodnocení tím, že jednotlivé cenné papíry v portfoliu fondu aktivně vybírá a prodává. Vzhledem k této aktivní správě a dalším službám jsou s podílovými fondy obvykle spojeny vyšší náklady ve formě správních poplatků a nespokojení bývalí investoři vám budou zdůrazňovat, že rizikem mohou být i lidé, kteří vám portfolio spravují.

ETF jsou vhodné pro investory, kteří preferují nižší náklady, vyšší likviditu a jsou ochotni přijmout průměrné tržní zhodnocení. Podílové fondy jsou nákladnější, podle někoho prý i rizikovější, zisky mohou být potenciálně vyšší, ale – a teď opakujte spolu se mnou: Nikdo vám nic nezaručí.

Likvidita je předpoklad, jak rychle lze investici v případě nutnosti proměnit bez větších ztrát na peníze

Nezapomínejte ani na výše zmíněnou likviditu. – Likvidita je schopnost různých aktiv přeměnit se rychle a bez větších ztrát v peníze. Třeba likvidita ETF je založena na obchodování na burze podobně jako akcie. To znamená, že ETF můžete koupit nebo prodat kdykoliv během obchodního dne za aktuální tržní cenu. Tohle ale nelze u jednotlivých podílů do podílového fondu. Ty se obvykle se obchodují jen jednou denně na základě ceny vypočtené na konci obchodního dne.

Pro lepší srozumitelnost si pojem likvidita převeďme do světa nemovitostí. Pokud jde o hodnotu takové investice je vcelku pravděpodobné, že nemovitost bude mít postupně vyšší cenu, než jakou měla v okamžiku nákupu. Ceny pozemků, domů a jiných nemovitostí v zásadě porostou. Výborně!

Co ale v případě, když budete nečekaně potřebovat hotovost? Jak rychle se vám podaří vaši nemovitost prodat se ziskem? Tak právě tímhle faktorem se měří likvidita.

Zpět na začátek

Šesté pravidlo: Počítejte ve svých plánech s druhotnými náklady

Mohl by vzniknout mylný dojem, že někam vložíte svůj kapitál, léta se o něj nemusíte starat a pak – za mnoho let – přijdete a bude na vás čekat poklad. Takhle to ale ve většině případů nefunguje. S investicemi přichází i přirozený zájem o stav vašeho kapitálu, vznikají druhotné náklady a mohou se objevovat i nečekané starosti. A s tím je potřeba počítat.

Když si třeba pořídíte investiční nemovitost, můžete ji dlouhodobě držet, bydlet v ní a postupem času se vám zhodnocuje. Nebo ji můžete pronajímat, takže máte každý měsíc příjmy z pronájmu. To je přesně to, co od ní čekáte. Čím můžete být nemile zaskočeni? Co třeba s průběžnými výdaji na opravy, někdy poměrně vysokými a pravidelnými. Nezapomínejte na pojištění a nejrůznější platby. Připravte se na starosti s některými problematickými nájemníky. Připravte se na to, že v pronajímané nemovitosti najednou praskne voda nebo začne unikat plyn a vy to budete muset řešit, ať už budete kdekoli. Může se dokonce stát, že se původní představa vysoké rentability postupně rozplyne.

Podobně, když držíte část investic ve zlatých kovech. Tak si koupíte kilo zlata a co s ním? Budete ho mít doma ve skříni? Asi těžko. Musíte mít nedobytný sejf, případně využijete služeb některé ze specializovaných firem, u kterých si můžete nakoupené drahé kovy za úplatu uskladnit.

Některé investice vám taky zaberou značnou mentální kapacitu. To platí především pro různé akciové trhy nebo kryptoměny, u kterých mnozí investoři každý den sledují vývoj trhu a burzovních indexů, což samozřejmě výrazně ovlivňuje kvalitu a obsah jejich každodenního života.

Další věcí je technologické zabezpečení, což je mimořádně důležité pro kryptoměny – Ztráta digitálních aktiv v důsledku špatného zabezpečení, to je většinou gamer over. – Ovšem nejen pro krypto. Mnohé finanční investice se dnes dají spravovat přes mobilní aplikace, což opět znamená investice bezpečnostní, časové i mentální.

Zpět na začátek

Sedmé pravidlo: Nepodceňujte zdánlivě drobné formy investování

Co to znamená? Určitě vás ale od úvah k investování nechceme odradit. Někdy dokonce můžete začít s málem.

Třeba byste s investováním rádi začali, ale nemáte dostatečně velký kapitál. Nebo se domníváte, že žádný kapitál nemáte. Možná je to jen pocit. 

Vezměme si za příklad investice do nemovitostí. Nemusíte přeci kupovat celý činžovní dům, dokonce ani byt! Někdy může být zajímavé koupit jako investici cenově dostupnější garáž, zdánlivě nezajímavý výsek chodníku uprostřed města nebo malou a nenápadnou část domu. 

Zajímavé a cenově dostupné mohou být také investice do uměleckých a sběratelských předmětů.

Z počátku si můžete investování třeba jen osahat. Investovat přes nějaký spolehlivý bankovní systém s vědomím ztráty 500 nebo 2 × 500 korun, abyste viděli, jak to celé funguje.

Nebo to můžete celé obrátit a hledat úspory ve svých stávajících výdajích. Jsou lidé, kteří každý měsíc prohospodaří několik tisíc. Přitom, kdyby je měli i na tom nejběžnějším bankovním účtu, tak mají za každý rok našetřeno několik desítek tisíc. 

Je to tak. V dnešní době není problém utratit jakýkoli příjem, takže naučit se výdajové disciplíně a nerozházet všechno, co každý měsíc vyděláte, je jedna z nejlepších investic pro celý život. Snížit svůj konzumní standard, aniž byste nutně museli žít jako asketičtí poustevníci.

Nemusíte mít omračující příjem, abyste se naučili žít trochu skromněji a stranou vám zůstávalo více prostředků na horší časy. Můžete taky využívat různých slevových aplikací, slevových akcí a úsporných programů.

A nezapomeňte, že nejlepší investice není ta do financí a hmotných statků, ale do vašich dovedností a zdravého vnitřního nastavení.

Zdeněk Bauer, Eliška Baklová

Zpět na začátek

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Poradna podnikatele
• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme