Jak jednoduše, rychle a také správně zadat „povodňové“ zakázky. ÚOHS nabízí podporu zadavatelům

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal v souvislosti s aktuální rozsáhlou přírodní katastrofou v řadě oblastí České republiky materiál, v němž poskytuje veřejným zadavatelům základní informace a návod, jak postupovat v této krizové situaci v souladu s pravidly zadávání veřejných zakázek. 

Je nadmíru jasné, že zvládání současných povodní a bezodkladná likvidace jejich bezprostředních následků vyžaduje ze strany orgánů státu a samospráv uzavírání mnoha úplatných smluv (zprovozňování důležitých komunikací, telekomunikačních zařízení, čištění komunikací a vodních zdrojů, demolice, obnova zdrojů pitné a užitkové vody, nákup základních potravin, dezinfekčních a čisticích prostředků a mnohé další), které naplňují definici veřejné zakázky.

Ilustrační fotografie

I přes tuto nelehkou situaci jsou zadavatelé vázáni při zajišťování svých potřeb zákonem č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek. Nastalé mimořádné okolnosti však mnohdy znemožňují provedení standardního zadávacího řízení, které je jinak s uzavíráním smluv na veřejné zakázky nezbytně spjato. Pro řešení takových situací zákon nabízí operativní řešení a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na ně nyní upozorňuje, aby alespoň touto cestou pomohl starostům měst a obcí i dalším zadavatelům ze zasažených oblastí složitou situaci zvládnout. 

Úřad současně zřídil pro zadavatele postižené povodněmi speciální e-mailovou adresu vz.povodne@uohs.gov.cz , na niž mohou posílat své dotazy související se zadáváním „povodňových“ zakázek. Na obdržené dotazy je připraven rychle odpovídat tým odborníků na veřejné zadávání. 

Celý materiál najdete na webu ÚOHS: Možnosti operativních postupů zadavatelů podle zákona o zadávání veřejných zakázek při zvládání současné živelní pohromy 

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme