Video + podcast

Jak s pomocí AI řešit pracovní úkoly, nabourávat stereotypy v myšlení nebo vybírat hodinky?

Věděli jste, že vám umělá inteligence může posloužit třeba jako konzultant, s jehož pomocí si nasimulujete obtížné obchodní vyjednávání? Že vám umožní rozbít vaše stereotypy v myšlení, vytvoří tabulky či poradí, jaké si koupit hodinky?

Nejen o tom jsme si povídali v prakticky zaměřeném rozhovoru s Annou Bohoněk, která o využití AI v praxi přednáší v rámci institutu ELAI. A také jsme si na konkrétních příkladech ukázali, jak správně sestavit zadání, tzv. prompt, aby vám umělá inteligence připravila co nejkvalitnější výstup.

Obsah videa

Odkaz se otevře v novém okně na příslušném místě.

Zpět na začátek

To nejdůležitější, co v rozhovoru zaznělo

V rozhovoru o umělé inteligenci se Anna Bohoněk nejvíce věnovala jazykovému modelu ChatGPT. Mnoho z nás zná a používá volně dostupný ChatGPT 3, který ale využívá pouze data do roku 2021 a nemá přístup na internet. Kvůli tomu se někdy stává, že si tento model takříkajíc vymýšlí. Pokročilejší placená verze ChatGPT 4 oproti tomu již přístup k reálným informacím na internetu má, a tak jsou její výstupy na lepší úrovni.

Přestože je tato novější verze placená, Anna Bohoněk zmiňuje možnost, jak si ji můžete vyzkoušet. Ve vyhledávači Bing od Microsoftu naleznete ikonku Copilot, jejímž prostřednictvím můžete chatovat s modelem ChatGPT 4.

Anna Bohoněk na Týdnu inovací | ELAI

Největší rozdíly mezi placenou a neplacenou verzí vidí Anna Bohoněk v možnostech zadávání kontextu v zadání, množství vkládaného textu do příkazového řádku a nastavení vlastního profilu. Tyto instrukce udávají chatu kontext o tom, kdo jste, co děláte za práci, k čemu jej používáte… Právě tyto informace ovlivňují kvalitu požadovaného výsledku.

Práci s chatem připodobňuje Anna Bohoněk k zaškolování nového juniorního kolegy. Spolu s úkolem mu musíte předat také kontext o firmě, hodnoty toho, jak se v ní pracuje, smysl zadaného úkolu a pro koho je. Stejně tak radí Anna Bohoněk přistupovat k jazykovému modelu.

Jak správně zadat prompt?

Součástí rozhovoru byla také praktická ukázka toho, jak správně vytvořit zadaní, tzv. prompt. Anna Bohoněk zdůraznila, že je klíčové vkládat zadání strukturovaně a v kontextu. Vliv na výsledek má také tón použitého jazyka a emoce.

Jako příklad si vybrala marketing, podstata je však dle jejích slov univerzální. Ve svém příkladu ukázala, že umělé inteligenci zprvu zadává roli, čímž její výstup ohraničuje a specifikuje: „Říkám mu, chovej se teď jako expert na marketingovou komunikaci.“ K tomu slouží funkcionalita ChatGPT tzv. custom instructions, které jsou dostupné i ve volně dostupné ChatGPT 3. Tuto funkcionalitu naleznete ve svém profilu v levém dolním rohu. „Já tam mám popsané, jak se jmenuji, co dělám, co dělá moje firma, co mě zajímá a tak,“ uvádí jako příklad Anna Bohoněk

Celé příkladové zadání na provnání hodinek a vytvoření postu na sociální síť LinkedIn najdete ve videu.

Následně je potřeba zadat konkrétní úkol, který často začíná slovesem: napiš, brainstormuj, vysvětli, vytvoř tabulku. Součástí úkolu je uvedení pro koho daný výstup je: „Je to nějaké oznámení pro moje kolegy, nebo je to něco pro mé potenciální zákazníky?“

Následně zbývá uvést, jaký je cíl zadání: „Když si takhle pomáhám psát post na sociální sítě, tak chci, aby na to lidé reagovali, aby je to nějak vyprovokovalo,“ říká Anna Bohoněk. Do promptu je možné zadat třeba i počet slov, podle toho, jak má být výstup dlouhý.

Pokud se nám výsledný výstup od umělé inteligence zcela nelíbí, je podle Anny Bohoněk důležité se nevzdat, ale zkusit najít místo, kde se dá prompt ještě vylepšit. Sama Anna Bohoněk upřesňuje, že si od ChatGPT nenechává brainstormovat celý obsah, ale pouze nějakou originální myšlenku.

Jak správně promptovat? | Anna Bohoněk, ELAI

Důležité podle Anny Bohoněk je uvědomit si, že cílem používání ChatGPT není získat perfektní výstupy. Zmiňuje, že nikdy nepřebírá doslovně výstup, ale vždy jej ještě upravuje tak, aby s ním byla spokojená.

V cestě za co nejlepším výsledkem může pomoci také vložit do promptu příklad požadovaného výstupu. Pokud například na sociální síti máte post, na který jste pyšní, nebo vás jako inspirace zaujal post někoho jiného, můžete jej vložit jako referenci.

Anna Bohoněk uvádí, že to funguje také obráceně. Do chatu můžete vložit příklad a nechat si od něj popsat například tón postu, to co je zdůrazněné tak, abyste jej mohli zreplikovat s vlastní originalitou.

Aplikace, které usnadňují život

Během rozhovoru popsala i benefity, které jí používání umělé inteligence přináší: „Pomáhá mi usnadnit práci, která mě třeba tolik nebaví, abych měla víc času na práci, která mě baví.“ Velký přínos pro ni ChatGPT přináší v tom, že posouvá její myšlenky ještě o kus dál a rozbíjí její stereotypní myšlení.

Riziko ale spatřuje v tom, že, podobně jako Google, i chat funguje tak, aby výsledky odpovídaly tomu, co se vám líbí. Výsledek tak sice bude splňovat váš požadavek, ale neumožní chtěný progres.

Vedle psaného textu umí ChatGPT rozpoznat objekty na obrázku, údaje z dokumentů v PDF nebo přečíst ručně psaný text: „Znám příklady toho, že si lidé fotí obsah svojí lednice a nechávají si rozpoznat, co tam mají a co by si tak mohli uvařit, což je taková kreativní, hravá věc.“

Ukázka vytvoření obrázku v ChatGPT 4 (z videa)

Pro práci s obrázky používá aplikace jako Midjourney nebo DALL-E, hlavně pro generování vizuálního materiálu do ilustrací nebo tzv. moodboardů.

Používá taky například AI asistenta Fireflies.ai, který zapisuje, co kdo říká během videohovorů i fyzických schůzek a obstojně používá i češtinu. Z transkriptu očištěného od výplňkových slov a pauz pak můžete snáz vytáhnout informace o probíraných tématech. Anna Bohoněk však upozorňuje: „Čím strukturovanější máte schůzky, tím lepší budou i výstupy z takového AI asistenta.“

Dalším pomocníkem, kterého používá, je Audiopen. Ten umožňuje strukturovat diktované myšlenky. Mnoho lidí dnes ve spěchu nahrává hlasové zprávy, které má ale málokdo promyšlené předem. Často tak dochází k tomu, že z několikaminutové hlasové zprávy obsahuje opravdu zásadní informace jen malá část. Tato vychytávka tudíž umožňuje být ohleduplnější k času druhých lidí.

Kde hledat inspiraci?

Inspirací, kde hledat možnosti umělé inteligence, je čím dál tím více. Vedle mnoha praktických videí na YouTube či tematických newsletterů se podle Anny Bohoněk vyplatí sledovat i rozšiřování funkcionalit těch programů umělé inteligence, o kterých již člověk má povědomí a používá je. Ona sama vnímá zkoušení nástrojů AI jako hru, díky které pak dokáže komplexnějši využít tyto nástroje při práci.

Nejprve si zkouší tyto nástroje na věcech, které ji baví. V rozhovoru příblížila okolnosti vytvoření vlastního chatbota zaměřeného na díla Marka Twaina. Toto téma si vybrala proto, že o něm již má určité znalosti, o které se mohla opřít. Při vytváření si z projektu Gutenberg, který zveřejňuje díla po expiraci autorských práv, stáhla deset děl Marka Twaina. Chat tak získal informace o jazku, který autor v dílech používal a díky tomu ho dokáže imitovat.

Ilustrační fotografie

Cílem bylo zjistit, jak lze vytvářet vlastní chatboty. Anna Bohoněk upřesňuje, že se chat nastavuje formou konverzace. Na jedné straně obrazovky zadáváte instrukce a na druhé vidíte, jak bude chatbot vypadat: „S každou instrukcí se updatuje konfigurace toho chatbota. Pak je možné jít i manuálně do jeho konfigurace a podívat se na popis toho, jak se chová.“

Takoví chatboti se dají využívat na vše, co vás napadne. Anna Bohoněk v rozhovoru říká, že ChatGPT Open AI spustil marketplace, na kterém najdete celou řadu chatbotů, od jiných tvůrců. Jako příklady uvedla chatboty, kteří se zabývá plánováním cest, vyhledáváním letenek, hotelů, vyhledáváním v akademických databázích nebo vytvářením loga. Dále tam najdete kouče na psaní textů i chatbota na vyjednávání.

Ke konci rozhovoru Anna Bohoněk zmínila, že se připravuje verze ChatGPT 5. Uvidíme tedy, zda přinese nějaký další zásadní posun.

Zpět na začátek

Přepis rozhovoru Martina Ziky s Annou Bohoněk

Martin Zika: Anno ahoj, děkuji, že jsi přijala naše pozvání.

Anna Bohoněk: Ahoj Martine, děkuji, že jste mě pozvali.


MZ: Jenom řeknu na úvod, že se známe z Institutu ELAI, známe se z Týdne inovací, takže si s dovolením budeme tykat. Možná by bylo fajn si na úvod udělat takový lehký přehled o tzv. velkých jazykových modelech, které používáme v podobě ChatGPT a dalších. Teď po tobě nechci, abys je vyjmenovávala, ale spíš, jestli si to můžeme říct z hlediska přístupnosti.

Když třeba budu chtít některý z nich využívat a budu ho chtít využívat zdarma, tak co zhruba asi za to dostanu? Co můžu očekávat? Jaký třeba můžu využít? A naopak v případě, kdy si budu chtít připlatit, tak jaký typ třeba můžu využít a co za to zase můžu očekávat? Jestli to můžeme takhle trošičku shrnout.

AB: Určitě. Těch možností je celá řada. Asi nejznámější možností, kterou už jste snad všichni slyšeli, je několikrát skloňovaný ChatGPT. Je možné ho využívat ve volné verzi, to je takzvaně model ChatGPT 3, který nemá přístup na internet a umí si také trochu vymýšlet. Nicméně je to model, se kterým se dá volně pracovat. Případně si můžete vyzkoušet tu pokročilejší verzi, ChatGPT 4.


MZ: Za příplatek tedy…

AB: No, to se dá trochu obejít. Samozřejmě ChatGPT 4 funguje v placené verzi ChatGPT. V předplatném, které se jmenuje ChatGPT+, máte dostupnou ChatGPT 4. Ale pokud ještě nejste rozhodnuti pro zaplacený ChatGPT 4, tak je možnost si ho vyzkoušet. V tenhle moment existuje pár cest, které jsou docela jednoduché.

První z nich je, když půjdete na bing.com, na vyhledávač od Microsoftu, tak v levém horním rohu uvidíte modrou ikonku, takového chatu. Na tu, když kliknete, tak se vám otevře něco, co se teď prezentuje jako Copilot a tam si můžete zkusit chatovat s ChatGPT 4.

To, čím je to omezené, i díky tomu, že to je volná verze, je relativně malá paměť. Ten chat si bude pamatovat jenom čtyři poslední zprávy, které jste spolu řešili. Jsou i nástroje, které umožňují chatovat s dalšími modely, včetně ChatGPT, ale i s modely třeba Claude 2 od Anthropic, který jinak v Čechách není dostupný, protože je jenom ve Velké Británii a v Americe. To se jmenuje poe.com a tam je možnost si vyzkoušet jednorázově, jak různé chaty používat.


MZ: Dá se obecně říct, jaký je rozdíl mezi volně dostupnými verzemi a těmi placenými? Ty jsi naznačovala, že tam je třeba to, že si ten volně dostupný pamatuje jenom nějaké čtyři poslední kroky. Co tedy navíc umějí ty placené verze?

AB: Ten největší rozdíl je kontext. A kontext je strašně důležitá věc u každého jazykového modelu. Ten kontext, který mu jste schopni předat. V placených verzích jsou rozšířené možnosti toho, jak tam ten kontext vkládat, jaké množství textů vkládat do toho příkazového řádku, paměť chatbota. To znamená nějaká diskuse, kterou s ním můžete vést.

Nějaké tzv. předpromptování chatbota formou instrukcí, které si přednastavíte ve svém profilu. Ty už udávají nějaký kontext o tom, kdo jste, co děláte za práci, k čemu ten chat používáte, a který mu pomáhá vám dávat lepší výsledky.


MZ: To znamená, že ten kontext je asi mimořádně důležitý pro to, jak přesný výsledek bude. Jestli se dá říct přesný…

AB: Jak kvalitní. Je to velmi podobné tomu, když máte nového juniorního kolegu, který zrovna přišel po škole. Pokud mu zadáváte nějaký úkol, tak mu musíte dát velké množství kontextu, protože nezná firmu, potřebuje chápat hodnoty toho, jak se tam pracuje, co vůbec po něm je chtěno za práci, takže definice úkolu, jeho formát, proč je to důležité, pro koho to je. To jsou hrozně podobné parametry, které používáte s takovým kolegou, anebo právě s tím jazykovým modelem.


MZ: Co to konkrétně znamená při práci s tím chatbotem? To znamená, že do volně přístupné verze tam nemůžeš vložit nějaký větší obsah textu, který by popisoval kontext, nebo v čem je rozdíl?

AB: Jsi omezený počtem znaků, kolik jich tam můžeš vložit. Pořád tam toho můžeš vložit docela dost. Je to pak i o umu to dobře a strukturovaně sepsat. Jednak to dobře sepsat, ale musí být i nějaká míra sebereflexe. Všechno, co je důležité, mít připravené pro ten úkol. To, co často vidím, jednak na workshopech přes ELAI, nebo když se přede mnou někdo vzteká, že mu to moc nefunguje, ty chaty, tak že zadávají velmi útržkovité příkazy a pak se diví, že to, co dostávají, je i podprůměrné kvality.


MZ: My jsme se domlouvali, že si potom ukážeme, jak by asi bylo dobré postupovat při vytváření toho tzv. promptu. Mimochodem, proč se používá výraz „prompt“? Je to do češtiny smysluplně nepřeložitelné?

AB: Já mám pocit, že je to už i trošku počeštěné. Slýchám slovo promptovat, jako používáme googlit. Některé jazyky už to přejaly, ale když vysvětluji, co znamená slovo prompt, tak je to nějaká instrukce nebo zadání.


MZ: Jasně. Mě by zajímalo, jak umělou inteligenci používáš ty ke své práci. K čemu všemu to využíváš a samozřejmě, jaké konkrétní nástroje používáš?

AB: Já od začátku používám ChatGPT. Jednak proto, že to bylo to první, s čím jsme si mohli hrát, a zároveň mám pocit, že jsou vždycky o krok napřed. Takže využívám ChatGPT, myslím si, do velké míry jeho funkcionality, tedy toho, co nabízí placená licence. Zároveň ve Workplace Design Institutu…


MZ: Uváděj konkrétní příklady, v jaké konkrétní práci, k jakým konkrétním činnostem ho používáš.

AB: Hodně používám ChatGPT pro vytváření marketingového obsahu: blogové posty, linkedinové posty, emailová komunikace, marketingové sekvence, ale také brainstorming. Pak také využívám jeden z jeho chatbotů na přípravu na vyjednávání. Pokud negociujeme třeba už cenu u projektu, tak si tam simuluji, kam ta druhá strana může zajít, a na jaké argumenty bych měla být připravena.


MZ: Děláš to jednání nanečisto?

AB: Je to taková hra rolí. Když jsem si zkoušela vytvořit vlastního chatbota, což je něco, co můžeš právě v rámci placené licence ChatGPT, tak protože mám ráda literaturu, tak jsem si vytvořila chatbota, který imitoval Marka Twaina, takovou jakoby diskusi nad jeho knihami.


MZ: To je strašně zajímavé, chtěl jsem se k tomu také později dostat. To znamená, že ten ChatGPT opravdu používáš jako parťáka do diskuse nebo i k nějakému tříbení pohledu na věc atd. Je to tak?

AB: Používám ho i proto, aby mi rozbíjel nějaké moje stereotypní smýšlení. To se snažím z toho chatu vytřískat, což je něco, k čemu ho ale musíte trochu instruovat. Mám pocit, že podobně jako Google, tak i ten chat vám pak chce dávat výsledky, které se vám líbí, padnout vám do noty. A to není vždycky to, co vede k nějakému progresu.


MZ: Pokud vím, tak ty ale nepoužíváš umělou inteligenci jenom pro práci s textem, ale i pro práci s obrázky atd. Jak tohle u tebe funguje?

AB: Já používám generativní umělou inteligenci, nástroje jako Midjourney a DALL-E pro generování vizuálního materiálu, který je primárně komplementární do našich nabídek, do moodboardů, do ilustrací a případně pro zdůrazňování, jako tady máme ten obrázek na obrazovce, pro zdůrazňování problémů, které třeba nejsou na fotce tak viditelné, ale díky tomu, že ta generativní umělá inteligence umožňuje dělat opravdu i surrealistická zobrazení, tak k amplifikaci nebo zdůraznění nějakého problému.


MZ: Kdybys měla shrnout, za tu dobu, co už umělou inteligenci využíváš ve své práci, ty hlavní důvody, proč to děláš a v čem ti to pomáhá, tak co hlavně by to bylo?

AB: Já si často pomáhám s ChatGPT nebo i dalšími nástroji. Mám ještě takového asistenta do schůzek, což je za mě dost velký game changer. Já si pomáhám usnadnit práci, která mě třeba tolik nebaví, abych měla víc času na práci, která mě baví. Přistihla jsem se u toho, že jsem začala trávit víc času s tužkou a papírem, než jsem trávila před tím, než přišel ChatGPT, protože si věci nejdřív rozmýšlím, rozkreslím a pak teprve jdu instruovat svoje AI nástroje.


MZ: To znamená, že máš díky tomu víc času na takové ty tvořivější nebo strategické fáze té práce? Je to tak?

AB: Ano, je to tak. Usnadňuji si některé drobné věci. Například, když jsem zmiňovala toho asistenta do schůzek, což je AI asistent, který se vám připojí do videohovoru, nebo si ho můžete, mají i mobilní aplikaci, zapnout na fyzické schůzce, tak si zapisuje, co kdo říká. Dělá si pěkný transkript, zároveň už takový očištěný transkript.

Některé nástroje na transkript v historii si uměly zapisovat všechno, ale se všemi příšernými výplňkovými slovy a pauzami, tak tohle je už vlastně hezký, očištěný transkript, který má strukturu: tečky, čárky, velká písmena a dobře se v něm orientuje. Ale zároveň nad tím už probíhá nějaká analýza pomocí právě generativní umělé inteligence a z toho transkriptu si umí vytáhnout, co jsme tam probírali, jaké věci si z toho bereme, jaké jsou další kroky.

Jenom podotknu, že čím strukturovanější máte schůzky, tím lepší budou i výstupy z takového AI asistenta. Pokud vaše schůzky stojí za starou belu, tak za to bude stát i ten výstup.


MZ: Ten asistent, to je nějaká speciální aplikace?

AB: Já používám aplikaci, která se jmenuje Fireflies.ai, což je aplikace, která hezky zvládá češtinu. Když jsem dělala ještě v americkém startupu, tak jsem používala Otter.ai. Tam jsme komunikovali jenom v angličtině, takže jsem nemusela řešit náš malý český jazyk a kdo ho umí zpracovat. Fireflies.ai umí hezky zpracovávat češtinu, takže jsem se rozhodla pro něj.

Jeho výhoda je pro mě konkrétně to, že má nativní integrace s dalšími nástroji, které používáme, jako naše CRM, náš Customer Relationship Management System, což je HubSpot. To znamená, že všechny moje obchodní schůzky jsou zaznamenané zároveň v tom CRM a také v naší knowledge bázi. Na řízení naší firmy používáme Notion.


MZ: Já jsem se ještě v té předchozí části, když jsme se bavili o těch konkrétních nástrojích, chtěl zeptat, jak je to, pokud jde o jejich přesnost? Ty jsi sama zmiňovala, že některá ta verze si tak trošku ještě vymýšlí a vím, že ještě loni to bylo tak, že ChatGPT byla verze, která byla trénovaná na datech někdy do roku 2021. Jak to je teď?

Četl jsem, a to je asi nepřekvapující, že se lidé na ChatGPT často obracejí s dotazy typu, jak mají zhubnout, nebo jak si mají domluvit rande, ale vyhledávají tam i faktické věci. Do jaké míry je to spolehlivé?

AB: Zejména tedy u předešlé verze ChatGPT 3, jsme se hodně bavili o halucinacích. To, že si ten model prostě umí vymýšlet. Je tam prostor, jak s tímhle pracovat, protože ten jazykový model má něco, čemu se říká teplota. Teplota je takový index od 0 do 1 a vy jste si v některých modelech schopni s tou teplotou hrát tím, že si vyloženě nastavujete hodnotu toho indexu. Takže buď si index nastavíte na 0,8, nebo případně 1 a máte ho úplně šíleně kreativní, anebo si teplotu stáhnete na 0 nebo na 0,2, a to je teplota vhodná k tomu, aby se řešily více faktické věci.

Případně já to řeším v ChatGPT 4, který má přístup na internet. To znamená, že má přístup k reálným informacím, které se objevují na internetu, takže mu vždycky zadávám, že chci zdrojové odkazy toho, odkud si tu informaci vytáhl.

Tyto rozhovory vznikají ve spolupráci portálu BusinessInfo.cz a pražského institutu ELAI. ELAI je inovativní vzdělávací platforma, v jejímž rámci působí jako lektoři a lektorky významné osobnosti s velkými zkušenostmi, často z mezinárodních projektů, jako je například zakladatelka a ředitelka Zásilkovny Simona Kijonková, filozof a spisovatel Tomáš Sedláček nebo právě Anna Bohoněk, jejíž workshop na téma Využití AI v praxi proběhne 10. dubna 2024. ELAI je také organizátorem jedné z největších byznysových událostí v tuzemsku nazvané Týden inovací České republiky.

MZ: My jsme to už hodně zmiňovali, ale kdybych se zeptal na zajímavé aplikace z tvého pohledu, jak říkám, už jsi řadu zmiňovala, které jsi vyzkoušela, tak jaké bys uvedla, pokud jde o ty jednotlivé typy práce?

AB: Jasně. Já už jsem tedy zmiňovala Fireflies.ai, za mě je vhodný pro jakýkoliv tým nejenom do obchodu nebo do salesu. Dalších aplikací je celá řada. Existuje webová stránka, která se jmenuje thereisanaiforthat.com – na všechno je tady nějaký nástroj umělé inteligence. Ještě docela ráda používám AudioPen. AudioPen je nástroj, který používám na to, abych si pomáhala strukturovat svoje myšlenky za chodu.


MZ: To znamená, že si diktuješ nějaké poznámky a strukturuješ si to?

AB: Já si diktuji takový ten tok myšlenek, který mám v hlavě, a ještě jsem si ho nesrovnala do nějaké struktury. Řekla bych, že nahlas brainstormuji, nahrávám si to s AudioPen a ten nástroj je pak schopný mi tu myšlenku strukturovat.

Často to používám i proto, abych poslala zprávu někomu přes WhatsApp, kde občas bojuji s tím, že je hrozně snadné nahrávat hlasové zprávy, ale ne každý, včetně mě, to má vždycky promyšlené před tím, než tu hlasovou zprávu nahraje. A pak se to táhne na čtyři minuty. Ještě, že se to dá zrychlit, ale je to takové, řekla bych, nerespektující k času toho druhého.

Já jsem si tohle implementovala pro sebe, tu zprávu si nechám strukturovat, i když ji musím namlouvat za chodu a pak už posílám tu strukturovanou verzi. Takže ze mě je AudioPen zajímavý nástroj, který si můžete vyzkoušet i ve volné verzi, kde je limit na tu nahrávku tři minuty, případně mají pak i placenou verzi.

Ale chtěla bych k tomu ještě říct, že spíš než jednotlivé nástroje, tak se dívejte i na to, co přichází do nástrojů, které už používáte. Protože je asi nevyhnutelné, že v průběhu tohoto roku, a už to vidíme, budou AI asistenti integrováni do prostor, které už používáme.

To znamená, pokud používáte Canvu, tak tam už jsou funkcionality poháněné umělou inteligencí. Pokud používáte Grammarly na opravu své anglické gramatiky, tak také už má funkcionality AI. Pomůže vám přefrázovat texty do nějaké jiné tonality s nějakým jiným účelem.

A zároveň teď vidíme Microsoft Copilot, který je puštěný do prostředí byznys licencí, který firmy teď testují. To už je nějaký asistent, který se bude pohybovat ve vašem Outlooku, v kalendáři, v prezentaci. A to je teprve zajímavé, protože je už nemusíte překlikávat mezi záložkami v browseru.


MZ: Když se bavíme tady o tom, chystá se třeba něco, o čem víš a co ti připadá, že by mohlo být zajímavé a ráda bys to vyzkoušela? Je něco takového na obzoru?

AB: Chystá se ChatGPT 5. Tak to se těším, co to znamená. Jestli to znamená nějaký další zásadní posun. Spíše ale koukám na ty kratší horizonty. Sleduji, co se chystá v nástrojích, které používám. Takže třeba právě v tom našem CRM toolu je už AI asistent formou nějakého chatbota, který je teď v beta verzi, ještě takový přiblblý, bych řekla, ale ty náznaky toho, co bude umět v následujících měsících, jsou skvělé.

Místo toho, abych si tam pak stavěla dashboardy na to, jak nám funguje sales, tak vím, že se budu moct přímo doptávat a nechávat si od něj dělat nějakou datovou analýzu.


MZ: Pojďme tedy k tomu, co jsme avizovali, že bychom se pokusili ukázat nějaký příklad, jak vytvořit konkrétní zadání nebo prompt. Možná nějaký obecnější úvod k tomu, na co je potřeba myslet? Co tam je z tvého pohledu třeba naprosto zásadní?

AB: Podle mě je naprosto zásadní, a já to tady dám na obrazovku, když už tady stejně máme nějakou moji prezentaci, podle mě je naprosto zásadní dávat instrukci nebo zadání tomu jazykovému modelu generativní umělé inteligenci strukturovaně a v kontextu. Mám na to takovou pyramidu a zadávám ten kontext i formou toho, že mu říkám, že se budeme bavit o marketingu, o obchodu.

Kontext mu zadávám formou, aby přijal nějakou roli a říkám mu, chovej se teď jako expert na marketingovou komunikaci. Tím trošku osekávám ten tréninkový dataset, který on viděl. Viděl biologii, matematiku, všechno, tak ví, že tohle může zahodit a že se budeme soustředit na byznys, na marketing.

Já to ukážu na příkladu marketingu, ale ta paralela bude asi na jakýkoliv jiný obor. Zadávám mu jednak, co je ten úkol. Úkol často začíná slovesem: napiš, brainstormuj, vysvětli, vytvoř tabulku. Pak mu zadávám, pro koho to je.

Kdo je tedy cílová skupina. Je to nějaké oznámení pro moje kolegy, nebo je to něco, co jde mým potenciálním zákazníkům? Tím pádem definice skupiny, jakým jazykem mluví, co s nimi rezonuje. A pak co je cílem zadání, co chci, aby se stalo. Když si takhle pomáhám psát post na sociální sítě, tak chci, aby na to lidé reagovali, aby je to nějak vyprovokovalo.


MZ: To jsem se chtěl právě zeptat. Když pomocí ChatGPT třeba vytváříš post na sociální sítě, jestli ti pomůže, nebo ho napadne něco, co by tebe nenapadlo? Je to zároveň i rychlejší? Je to i to, že použije nějakou kombinaci slov nebo nápad, kde je velká šance, že to lidi opravdu zaujme?

AB: Já ho nenechávám brainstormovat celý můj obsah. To je jedna z těch dalších věcí, kterou jsem chtěla říct, že mu zadávám nějakou originální myšlenku. Tu myšlenku ho nechávám rozpracovat a v 80 procentech případů jsem s tím opravdu spokojená.

Někdy mi to nevyjde a pak jdu zpátky a hledám, kde jsem mu dala prostor, aby si tam vymyslel nějakou blbost, kterou tam vidím. Takže spíš iteruju svůj prompt, a to svoje zadání, což je ale pro mě hezké zrcadlo toho, že třeba něco mám opravdu nedomyšlené.


MZ: Já jsem tě přerušil v popisu toho, jak stavíš ten prompt, tak jestli můžeme navázat? Nevím, kde jsme přesně skončili.

AB: Myslím si, že už tam chybí jenom pár věcí. Zmiňovala jsem, co je cílem toho zadání. S tím souvisí i nějaký formát. Pokud píšu linkedinový post, tak chci, aby to bylo krátké, textové a zadám třeba 200 slov. Ale s jazykovými modely si můžete vytvářet i tabulky. Dají se tam vytvářet i myšlenkové mapy a další věci. To může být součástí instrukce toho formátu. Pak mám pár tipů, které tu instrukci zlepšují, a to je příklad.

Pokud je nějaký pěkný příklad, který mu chci dát jako referenční, tak ho dám a pak podobně jako s tím juniorním kolegou mu říkám: „Pokud ti chybí nějaká informace k dosažení toho cíle, tak se zeptej.“ Někdy se zeptá třeba na pět věcí a je zdlouhavé a nepříjemné na to odpovědět, ale je to feedback toho, že to není dobře zadané nebo promyšlené. Pak zejména když si pomáhám s psaním, tak je tam vždycky nějaká moje originální myšlenka.


MZ: Když jsem četl nějaký článek, myslím, že to byl portál Business Insider a byly to tipy na to, jak vytvářet prompt, tak oni tam kromě jiného doporučovali mluvit s ChatGPT pomocí emocionálního jazyka. Co to znamená? Dává to smysl?

AB: Prý se tím dá trošku vydírat ten chat. Dá se tím dotlačit i do nějakých poloh, které tam jsou na začátku definované jako neprůchozí. Emoce je nějaký kontext, který dokresluje. Pamatuji si na Týdnu inovací v panelové diskusi s Abranem Maldonado, Abran popisoval, že skvělí prompt inženýři, skvělí lidé, co umí skvěle promptovat, jsou často umělci, spisovatelé, právě někdo, kdo umí tím jazykem nejen fakticky opsat to, co chce, ale dá tomu ten kontext nálady, představy, jak to má vyznít. Co to s tím člověkem má udělat a podobně. Takže emoce jsou důležité i pro umělou inteligenci.


MZ: Mimochodem, když o tom mluvíš, je to tedy pravda, že skutečně dnes firmy najímají lidi na pozici, která se jmenuje prompt inženýr?

AB: Je to tak. Je to pravda a těch pozic začíná vznikat docela velké množství, aspoň z toho, jak to monitoruji. Takže si myslím, že teď je i docela dobrý čas se do toho dostat. Je tam několik specifik. Některé pozice na prompt inženýry chtějí vzdělání v počítačových vědách, v Computer Science. Ale jsou i nabídky na prompt inženýry v zaměstnání, které tohle nevyžadují a které naopak vyžadují nějakou větší míru kreativity a vzdělání třeba ve filozofii nebo v umění.

Tyhle práce jsou často dostupné na bázi home officů, takže hodně flexibilní a velmi dobře placené. Pohybuje se to od nějakých 80 tisíc USD ročně do třeba 300 tisíc USD ročně. Jenom pro představu 110 tisíc USD ročně je 180 tisíc Kč měsíčně.


MZ: Pojďme zpátky k tomu promptu. Můžeme si tedy ukázat nějaký konkrétní příklad?

AB: Jasně. Já jsem si tady připravila příklad v rozhraní ChatGPT, pro jistotu s tím, že si nejsem jistá, jak mi teď funguje internet. Tak si to ukážeme na mé přípravě, kterou jsem podnikla. Ten příklad je takový, že přemýšlím nad tím, že bych si koupila chytré hodinky Apple Watch.

Zejména proto, že mě zajímají metriky, které se zabývají zdravím a aktivitou, nějaké fitness. Chci, aby mi porovnal modely od firmy, kterou používáme jako dodavatele hardwaru. Udělala jsem si screenshot z jejich nabídky normálně z webu a nahrála jsem ho do toho chatu.


MZ: Takže se tam dá vložit i obrázek?

AB: Ano, dá se tam vložit i obrázek. Tomu se říká Computer Vision a ten chat dokáže naprosto bez problémů přečíst, co na tom obrázku je za objekty nebo co je tam napsaného. Pro ilustraci: pokud nepíšete jako průměrný český doktor, umí to přečíst i ručně psaný text. Znám příklady toho, že si lidé fotí obsah svojí lednice a nechávají si rozpoznat, co tam mají a co by si tak mohli uvařit, což je taková kreativní, hravá věc.

Ale já jsem si v tomhle příkladě udělala screenshot nabídky, kde jsou Apple Watch z poslední série 9. Jelikož jsem se doteď o tuhle problematiku vůbec nezajímala, tak jsem si prostě na rozstřel řekla, že se podívám skrz ChatGPT. Já tady přečtu ten prompt a ukážeme si na něm strukturu, která je aplikovaná z té abstraktní pyramidy, kterou jsem ukazovala.

A to sice, já mu tady říkám: „Chovej se jako expert na chytré hodinky od značky Apple.“ Říkám prosím, to není nutné, ale mně to tak je přirozené, takže já stejně píšu prosím, i tady umělému chatu.


MZ: A to je ten emocionální jazyk.

AB: Ano, ano. Říkám: „Prosím, porovnej funkcionalitu hodinek, které vidíš na obrázku.“ A říkám mu, že chci, aby se ještě podíval dál do toho internetu: „Prohledej internet a najdi informace, které jednotlivé hodinky od sebe odlišují (takže to je ten úkol) a také srovnej metriky, které se týkají zdraví.“ Zadala jsem mu ten prompt naschvál v češtině, abychom si to tady mohli ukázat.

Odpověď ChatGPT byla v angličtině, kde se nakonec, a vlastně správně, rozhodl porovnat dva modely. Tady sice jsou v nabídce čtyři, ale jsou to dva stejné typy, jenom se liší velikostí displeje. Takže si správně vydedukoval, že se jedná o dva kusy hardwaru a mám tady v odkazech i ozdrojované odkud čerpal informace.

Ale moc se mi nelíbilo, že mi to dal takhle v tom textu, protože mi došlo, že jsem chtěla tabulku. Takže jsem si tohle sice proskrolovala, ale napsala jsem mu tedy už anglicky, že to porovnání chci formou tabulky.


MZ: Teď už jsi ho nepoprosila ale…

AB: Teď už jsem nepoprosila, protože jsem ho poprosila na začátku.


MZ: Jednou stačí.

AB: Ale ano, dá se prosit i v průběhu. Nicméně v ten moment přestrukturoval informace o těch hodinkách do tabulky, což už je pro mě přehlednější. Vidím, že ta funkcionalita je v zásadě hodně podobná v těch hodinkách, které umožňují ještě eSIMku, tak využívají i lepší materiál, dají se tam pořídit titanové.

Tohle srovnání pro mě bylo zajímavé. Vidím, že je to vlastně hodně podobné, a že tím největším rozdílem je to, že se s těmi druhými dá telefonovat, a že se do nich dá dát eSIMka. A pro mě to sloužilo jako nějaký dobrý rozstřel toho, jak se nad těmi hodinkami budu zamýšlet. Tak to je struktura pro vás.


MZ: Zvládl by to v češtině nebo jenom v angličtině?

AB: Tak mu to řekneme, zkusíme.

Píšu mu: „Prosím, přelož tabulku do češtiny.“ Někdy, když třeba zpracovává velké množství dat, tak on říká: „analyzuji“ nebo „čtu si“, „klikám na odkazy“, což mi přijde dost zábavné. Dají se do něj třeba skrz ten příkazový řádek a tady tu sponku nahrávat dokumenty, a to tedy nejenom obrázky, jako jsem ukazovala na příkladu toho screenshotu, ale i třeba velká PDF, to znamená výroční zprávy. Já se takhle připravuji občas na některé naše klienty.

Nebo když vás čeká nějaký větší akademický článek, a ještě si nejste jistí, že v něm najdete to, co potřebujete, tak to slouží k takovému dobrému proskenování toho článku. A říkám tomu, že takové ctrl F, ale na steroidech, protože nemusíte znát to klíčové slovo, ale bere si to kontext.


MZ: Evidentně to zvládá v pohodě, takže to funguje. Ty sis pro nás připravila ještě jeden příklad. Tentokrát je zaměřený víc do praxe. O co jde konkrétně?

AB: Já jsem si připravila příklad promptu na linkedinový post. Ukazuji to běžně na svých workshopech nebo i přednáškách. Přijde mi, že konkrétně pro tu byznysovou komunitu je to docela relevantní. Většina z nás se snaží nějakým způsobem o sobě čas od času dávat vědět na LinkedIn kvůli nějakému povědomí.

Zároveň není to, třeba konkrétně u mě moje nejoblíbenější disciplína, a proto si pomáhám takhle s ChatGPT tímto promptem. Je to už docela nějaký kus textu, ale je v tom ta struktura, ta černá pyramida, kterou jsem ukazovala, která je tady ale rozpracovaná už do toho kontextu a do té důležitosti kontextu, o které jsme se bavili. Klidně to můžeme krok po kroku projít.


MZ: Prima, pojďme na to.

AB: Super. Tak já vezmu ten prompt kousek po kousku a budu tedy podbarovat nebo zvýrazňovat ty části, o kterých se budeme bavit.


MZ: Možná si jenom úvodem řekněme, ten post má jaký cíl?

AB: Cíl je jeden z parametrů dobrého promptu. Součástí toho promptu je uvedeno, co je cílem toho linkedinového postu. Připravila jsem příklad o tom, když bych dávala vědět, že jsem byla v tomhle podcastu. Cílem toho linkedinového postu, který bude pojednávat o tom, že jsem byla s Martinem Zikou v BusinessInfo.cz podcastu, bude zaujmout profesní síť na LinkedIn. Pokud je zajímá z praktického a zároveň i laického pohledu umělá inteligence, tak si mají poslechnout tenhle podcast.

To je cílem toho postu, nicméně k tomu se musím ještě trochu vrátit. Na začátku tomu chatu říkám, aby se choval jako expert na sociální sítě. Trochu ho připravuji na to, že se budeme zabývat sociální sítí a že chci, aby to vyhovovalo algoritmům, konkrétně LinkedIn. Tím mu trošku sesekávám množství informací, na kterých byl natrénovaný. Případně bych to mohla doplnit, aby se choval jako expert, marketér, na social media strategies a podobně. To je asi na každém, tady to je pro účely toho příkladu.

Pak mu tady říkám ještě jednu věc, kdy mu dávám nějakou roli. Říkám mu: „Chovej se, prosím, jako já, tedy někdo, kdo příležitostně mluví o praktickém využití umělé inteligence, marketingu, sales a byznys developmentu.“ Trochu to tady vysvětluji, ale využívám jednu z funkcionalit, kterou ChatGPT má. To jsou tzv. custom instructions, to je tzv. předpromptování, bych to nazvala, toho chatu.

Vy mu můžete dát kontext sami za sebe nebo třeba kontext firmy, kterou budujete nebo pro kterou pracujete. Custom instructions jsou dostupné v placené verzi, ale koukala jsem, že jsou teď dostupné i ve volné verzi. Pokud máte otevřený ChatGPT, který teď rychle ukážu, tak tady v levém dolním rohu máte svůj profil a můžete si tady nastavit svoje custom instructions. Já tam mám popsané, jak se jmenuji, co dělám, co dělá moje firma, co mě zajímá a tak.


MZ: Čili to slouží k tomu, že když tam potom napíšeš: „Chovej se jako já“, tak on přesně z těchto informací vychází.

AB: Ano, je to tak. Zároveň mám takový trik a viděla jsem, že to používají i ostatní lidé, že tam mám definovaných několik rolí. Mám roli člověka, který založil Workplace Design Institut, mám roli člověka, co mluví příležitostně o umělé inteligenci, a mám roli člověka, který založil Book Club. To je část mojí, bych řekla, identity. To, že ráda čtu a obecně se zajímám o literaturu. Takže tím, že já mu tady říkám: „Chovej se, prosím, jako já. Tedy někdo, kdo mluví o praktickém využití umělé inteligence,“ mu dávám referenci té konkrétní role.

Teď se dostáváme k části promptu, kde přichází úkol. Ten úkol je: „Napiš LinkedIn příspěvek.“ Tím pádem je tam definován ten kanál, ta sociální síť a to, že se bude jednat o příspěvek, což taky udává nějakou informaci o tom, že to asi nebude třístránková esej. Ale i délku toho příspěvku si pak v promptu definujeme.

Tady na to navazuji tak, že mu říkám, jaké je to téma. Takže mu říkám: „Napiš LinkedIn příspěvek, jehož téma je…“ A v uvozovkách jsem tady napsala pro účel toho příkladu: „Byla jsem pozvána do podcastu BusinessInfo.cz s moderátorem Martinem Zikou. Bavili jsme se o využití jazykových modelů, jako je třeba ChatGPT, anebo jiných nástrojů poháněných umělou inteligencí, jako je třeba můj oblíbený asistent do videohovorů nástroj Fireflies.ai.“ Takže já tady svojí téměř mluvenou češtinou jsem dvakrát použila slovo „třeba“, což je něco, co očekávám, že on pak vyčistí.

A jak ses ptal na začátku, já mu tady říkám: „Cílem toho LinkedIn postu je zaujmout tématem profesionály na síti LinkedIn.“ A teď mu tady definuji cílovou skupinu, také jeden z parametrů pyramidy. „Napiš post pro české podnikatele, ale i pro lidi, které prostě jen zajímá umělá inteligence na laické úrovni a pro praktické využití.“

Pak mu tady definuji jeden z těch dalších parametrů, a to je ta tonalita. Říkám mu: „Napiš to, prosím“, a znovu teda říkám „prosím“, „Napiš to, prosím, přátelským, profesionálním a laskavým tónem.“

Vy nemusíte ten ChatGPT prosit nebo mu říkat děkuji a prosím, to není určitě podmínkou využívání toho modelu. Zároveň pro mě je to takové intuitivní. Jednak já se takhle snažím přirozeně chovat, ale i s tím, že ten chat se teď učí na vaší historii, tak možná to je nějaký standard komunikace, který od vás bude přebírat. Takže od něj očekávám, že se ke mně bude chovat slušně a zároveň já sama se chci chovat slušně, nejen tedy k lidem, ale i k věcem, co se mnou komunikují jako lidi.


MZ: Já jsem také někde slyšel, že on na to reaguje, a že i potom podle toho komunikuje s tím člověkem, který mu zadává ty úkoly. Tak uvidíme.

AB: Nikdy nevíš, no. Možná je lepší se trochu pojistit. Jak se to říká, se slušností nejdál dojdeš. Takže tomu definuji tu tonalitu. Chci, aby komunikoval profesionálně, ale přátelsky a laskavě. A pak mu tady definuji délku toho příspěvku, což je sto slov. Ono to asi nebude přesně sto slov, ale bude to plus minus ta délka.

Zdůrazňuji mu tady, aby psal českým jazykem. Občas se mi děje, že i když s ním komunikuji česky, tak mi odepíše anglicky. Tady je to součást toho psaného textu, takže mu to rovnou sděluji, kdyby náhodou si chtěl ještě se mnou psát anglicky.

Na závěr mu říkám, ať to zkusí napsat vtipně, odvážně a s lehkostí, a pokud je to relevantní, tak aby přidal nějaké emotikony, smajlíky. Po tom, co jsme si to tady takhle hezky rozebrali, to reálně strčíme do toho příkazového řádku.


MZ: Uvidíme, co nám z toho vypadne.

AB: Uvidíme, co z toho vypadne. Tak zavřu svoje custom instructions a sem jsem jenom zkopírovala ctrl C, ctrl V ten text. Teď ho to nechám schroustat.

Můžeme vidět, že tvoří nějaký linkedinový post, ve kterém říká: „Přátelé, měla jsem tu čest být pozvána do podcastu BusinessInfo.cz s Martinem Zikou. Pobavili jsme se o revoluci v marketingu, salesu a díky jazykovým modelům, jako je ChatGPT, a o mých zkušenostech s asistentem Fireflies.ai pro videohovory, nejen pro tech nadšence, ale i pro ty, kteří chtějí vědět, jak AI může usnadnit každodenní pracovní život. Zjistěte, jak umělá inteligence mění hru v byznysu a nezůstaňte pozadu. Poslechněte si nás a připojte se k diskusi.“


MZ: Jak hodnotíš ten výsledek?

AB: Já tam občas vidím v tom chatbotu, a moje zkušenost z doby, kdy jsem žila v Americe, tak na mě to občas působí jako takový americký startup. Je to hodně nadšené a takové „fabulous“ a „awesome“, americká superlativa, takže já mu občas i říkám…


MZ: Takže se dá nějakým způsobem zkorigovat?

AB: Ano, řeknu mu: „Trochu to, prosím, uklidni a napiš to pro českou cílovou skupinu, která je trochu konzervativní,“ a třeba i, bych řekla, trochu sarkastická, ale on ten sarkasmus chápe víc v tom americkém kontextu, a to si myslím, že nevystihuje český vtip. Tak já mu tohle pošlu a uvidíme, jak moc to pozmění.

Tak takhle bych je asi také neoslovila. Důležité je, já nikdy nedělám ctrl C, ctrl V toho, co mi ten chat napíše. Buď si s ním ještě hraju a nechám ho to iterovat se mnou. Nebo si vezmu tu část, co se mi líbí, a třeba si to doladím tak, abych s tím byla spokojená. Tady si myslím, že to je trošku uklidněné: „Nedávno jsem měla tu čest být hostem podcastu BusinessInfo.cz, kde jsem s moderátorem Martinem Zikou diskutovala o potenciálu jazykových modelů, jako je ChatGPT a o dalších nástrojích AI, například o asistentovi Fireflies.ai pro videohovory.“

Vidíme, že jak jsem mu řekla, by to uklidnil, tak úplně vyhodil smajlíky, emotikony. „Hovořili jsme o tom, jak tyto technologie mohou pozitivně ovlivnit oblasti jako marketing, sales, development. Tento rozhovor může být zajímavý jak pro ty, kdo se v AI již orientují, tak i pro ty, kdo hledají praktické využití těchto nástrojů ve své profesní praxi.“ Tady bych třeba dala ve své praxi, místo profesní praxi, což je takové duplicitní. Můžeme říct, že tohle je docela OK.


MZ: Je to nepochybně střízlivější.

AB: Je to střízlivější.


MZ: Ještě jsem tě chtěl poprosit, my jsme o tom před rozhovorem bavili, že ty si můžeš pomocí ChatGPT nechat vygenerovat i nějaký obrázek, který se k tomu postu dá přidat. Můžeme to vyzkoušet?

AB: Můžeme to vyzkoušet. Tak já mu napíšu: „Vytvoř, prosím, obrázek, který bude doprovázet tento linkedinový post a bude zobrazovat veselou umělou inteligenci, jak si hraje s člověkem.“ Tak schválně.


MZ: Máme tam jenom jeden překlep, obrázek.

AB: Je zajímavé, že občas zvládá i překlepy, a i takovou tu „čengliš“ nebo tu „čechoangličtinu“, tak i s tím se umí poprat. Někdy s ním komunikuji hodně rychle a kombinuji. Tak teď se nám stal error, to se může stát, tak to zkusíme vygenerovat znovu.


MZ: Děláš to pravidelně, že když vytváříš pomocí AI posty na sítě, tak si rovnou necháváš generovat obrázky?

AB: To záleží na tom tématu, ale občas si nechávám dogenerovat obrázky jako komplementární vizuální materiál. Ne tak často ho dělám s ChatGPT, jako ho dělám s Midjourney. To je jenom jiný generátor na obrázky, který podle mě umí dělat víc takové realistické a syrovější věci. Mám pocit, že s DALL-E, což je tedy generátor v rámci ChatGPT, tak třeba postavy jsou, i když jsou fotorealistické, tak jsou takové hodně stylizované. Mám pocit, že se do toho promítají velký oči, hyper hladké tváře a podobně.

Takže tady k tomu máme vytvořený nějaký obrázek, který je ilustrační. Myslím si, že je na něm i dost poznat, že to není fotka. A zároveň to nevnímám tak, že by to mělo být něco tajného, že si ty obrázky generujeme jako komplementární materiál. Většinou to mám vždycky uvedené v ALT textu toho obrázku. Nebo občas sdílím, i pokud je prompt na obrázek nějak komplexní, tak ho tam třeba nakonec i dám.


MZ: ALT text bychom si mohli vysvětlit.

AB: Pokud jste marketér, tak asi ALT texty znáte a pokud jenom občas dáváte něco na síť LinkedIn, tak víte, nebo možná jste si všimli, a možná ne, že když dáváte obrázek jako součást vašeho linkedinového postu, tak máte možnost tomu obrázku napsat ALT text. To je deskriptivní popis toho, co je na tom obrázku vidět.

Jednak to slouží pro účely vyhledávání těch obrázků a pak jsou vlastně i způsoby pro lidi, kteří mají nějaké oční vady a třeba nejsou schopni vidět všechno na těch obrazovkách, aby jim ten asi umělý hlas popsal, co tam je. Takže já si takhle občas nechávám popsat, co na těch obrázcích je. Takže bych mu tady řekla.


MZ: Čili vygenerovat ten ALT text.

AB: Vygenerovat ten ALT text. Takže mu říkám: „Chovej se jako expert na SEO, klíčová slova a ALT texty. Napiš mi ALT text, který popisuje tento obrázek.“

Ještě bych tam mohla doplnit: pro účely toho, aby byl dobře vyhledávatelný, dobře popsaný a tak. To asi teď tady není tak důležité to ladit, ale ten vygenerovaný ALT text je celkem slušný. Opravdu to jenom popisuje. Je to v zásadě ten prompt na obrázek, rozpracovaný.


MZ: Možná ještě jenom, kdyby někdo nevěděl, kam se ten ALT text dává, když publikuješ post?

AB: Když jsem na svém LinkedInu a jdu vytvořit linkedinový post, tak mám možnost do něj nahrát obrázek. Tohle je součástí editoru na linkedInový post. Tady dole je možnost jednak ten obrázek nějak editovat, označit někoho konkrétního nebo nějakou firmu, a pak je tady právě ALT text, ten alternativní text. Takže sem by se to vkládalo jako součástí deskripce toho obrázku. To je také vygenerovaná fotka.


MZ: Možná ještě poslední dotaz tady k tomu. Je vhodné, aby součástí toho promptu byl nějaký příklad? Třeba ve chvíli, kdy chceš, aby ti vygeneroval post na LinkedIn, tak třeba mu tam dát nějaký post, který se ti líbil, zaujal tě a byl třeba úspěšný?

AB: Ano, určitě. Tady jsem to nevyužila, ale pokud máte nějaký post, na který jste pyšní, tak ho můžete dát jako referenci. I čistě jenom tím, že ho vykopírujete a vložíte tomu chatbotovi jako příklad. Nebo pokud se vám líbil post někoho jiného, můžete si nechat třeba popsat i tím chatbotem takový reverzní inženýring, jak třeba čte tón toho postu, jak mu zní, co mu přijde zdůrazněné, abyste byli schopni to třeba trochu zreplikovat s nějakou svojí originalitou.


MZ: Jakým způsobem se učíš pracovat s umělou inteligencí? Je to nějaký pokus omyl? Nebo je to hra?

AB: Je to hra. Já si s těmi nástroji na začátku hodně hraji. Jednak takhle se asi obecně jako lidé učíme a pro mě, abych si pak dokázala představit třeba i komplexnější využití těch nástrojů v tom mém řemesle, v tom obchodu byznys developmentu, tak se nejdřív učím na věcech, které mě baví. Dělám si chatboty na Marka Twaina a zkouším si s tím nejdřív vytvořit nějakou zábavu, něco, o čem mám trošku představu, jak to má fungovat, mám v tom nějakou znalost, o kterou se můžu opřít, takže to pak můžu ladit. A hraji si s těmi nástroji.


MZ: Hledáš si někde třeba, jak to dělá někdo jiný?

AB: Ano, jasně. Spousta inspirace pramení zvenčí a já si jí pak nějak spojuji a sama syntetizuji. Každý týden mám zahlcený e-mail různými newslettery, na které jsem se upsala a které jsou reálně hodně zajímavé a kvalitní. A upsala jsem se na hodně z nich.

Velkým zdrojem pro mě je i YouTube, i tím, že spousta těch věcí je fajn, když je ukázaných názorně. Stejně jako si to tady ukazujeme dneska my, tak i já se ráda učím audiovizuálně.

Spousta těch kanálů, které sleduji, je samozřejmě v angličtině. Moje výhoda je, že ještě mluvím španělsky, takže sleduji i některé španělské kanály a pro mě ten region Latinské Ameriky, kde jsem i rok žila, tak je spjatý s neotřelou kreativitou. Mám pocit, že tam ty informace jsou podávané jinak.


MZ: Já jsem se na to chtěl také zeptat, protože tvůj osobní vzdělávací model mi přijde hodně výjimečný a inspirativní, protože ty jsi studovala nejen angličtinu, politologii, mezinárodní management, ale také třeba ČVUT. Dokonce jsi to všechno studovala v několika různých zemích. Zmiňovala jsi tu Kostariku, o které jsi mluvila jako o zásadním zážitku. Můžeš přiblížit, v čem to pro tebe bylo tak důležité?

AB: Určitě. Bylo to důležité na hrozně moc úrovních. Jednak ještě před Kostarikou jsem už několikrát byla na studijních i pracovních výjezdech a každý výjezd, který trvá minimálně pár měsíců, je najednou takovou redefinicí sebe sama. Tam není to okolí, které tě tlačí nazpátek do té role, ve které tě znají, ale můžeš tam být někým novým, kým chceš být, což je hrozně zajímavé.

Zároveň máš dost času, jak tam odpadnou závazky typu potřebuji být s rodinou a s kamarády, tak najednou je i dost času na tu sebereflexi. Takže máš mnohem víc času přemýšlet. To, co myslím, je těžké si dopřát normálně v téhle době.

Kostarika je úplně jiný kulturní kontext. Je to rozvojová země. Je to latinskoamerická země na úplně druhé straně zeměkoule, tropická země, která je ovlivněná i tím, že tam jsou zemětřesení a různá další specifika, včetně toho, že je tam i dost chudoby. Na té škole byl takový americký styl výuky.


MZ: To znamená co?

AB: Takový hodně projektový, praktický. Co mě tam fascinovalo bylo, jak ti studenti přemýšlí úplně „out of the box“, mimo nějaké hranice. My Evropané nebo to, jak jsem to vnímala, když jsem studovala v Americe, máme hrozně velkou výhodu toho, jak jsme nabušení tím, že všechno jsme si memorovali během hodin historie, v češtině a v dalších oborech, takže máme ohromný přehled, ale jsme tím taky trochu uzavření.

A ti kostaričtí studenti, když jsme tam šli do jedné takové jako startupové soutěže, tak měli opravdu nápady, u kterých jsem jim říkala: „ale to nejde teďka“. A oni mi říkali: „No, teďka, ale to třeba za dva roky půjde, ta technologie třeba bude.“ A to pro mě bylo na několika úrovních hodně transformativní.


MZ: Podařilo se ti to nějak přenést do běžného profesního života? A teď já nevím, jestli to vůbec nějak může fungovat, že si člověk někam napíše: „Snaž se o tom přemýšlet jinak.“ Jak se tohle dá zapracovat do života?

AB: Mně se občas lidé ptají, ve kterých z těch zemí, ve kterých jsem byla, bych žila. A odpověď je, že dost ráda žiji tady, ale z každé té země jsem si vzala nějaký kousek. Výhoda toho, že tuhle připomínku přemýšlet nad věcmi kreativně…

Kreativita je to, co mě doprovází naštěstí celý můj život, ale tohle bylo nějaké rozšíření za ty mentální hranice, které jsem měla. Nesu si to s sebou ve svém životě i díky tomu, že nadále používám tu španělštinu. Každý ten jazyk je nějaký mentální framework, ve kterém přemýšlíme. Takže já si udržuji tu připomínku asi i tím, že doteď se snažím tu španělštinu používat.


MZ: Pojďme k tomu, co jsi už asi dvakrát nebo třikrát zmiňovala. To je ten chatbot alá Mark Twain. Jak to funguje? Jak to používáš? Jak to vzniklo?

AB: Účel, proč jsem ho vytvořila, bylo primárně zjistit moment, kdy vyšla tzv. malá GPT od ChatGPT, tedy možnost vytvářet si vlastní chatboty. Tak, jak to funguje? Protože já si s těmi věcmi nejdřív hraji, než je začnu aplikovat do svého pracovního života.

Funguje to tak, že ten chat můžete nastavovat formou konverzace. To znamená, že už tam neladíte tolik to promptování, ale jako to teď je možné vidět na té obrazovce, tak na pravé straně máte to, jak ten chat může vypadat nebo jak ten chatbot bude vypadat, a na levé straně mu dáváte instrukce. S každou instrukcí se updatuje konfigurace toho chatbota. Takže pak je možné jít i manuálně do té jeho konfigurace a podívat se na popis toho, jak se chová.

To, co bylo důležité u tohoto chatbota bylo, že jsem mu tam nasypala deset děl Marka Twaina, která jsem stáhla z projektu Gutenberg. To je platforma, která zveřejňuje díla po expiraci autorských práv, díla těchto umělců. Ta díla jsem si stáhla a prostě jsem mu je tam nasypala. Tím pádem on může referencovat ten jazyk, který Mark Twain používal v těch dílech, a díky tomu ho imitovat.


MZ: Je to tak, že on se na těch datech naučí, můžeme říct, ten způsob toho přemýšlení?

AB: Je to nějaký kontext. On si samozřejmě sahá i do internetu. O Marku Twainovi toho bylo strašně moc napsáno, takže to, z jakých informací může čerpat, co viděl v tom svém tréninkovém datasetu, je pěkný materiál. S tím se dá už dobře pracovat. A tady to bylo i pro referenci konkrétních děl, na která jsem se chtěla doptávat.


MZ: K čemu všemu se dají využít ti malí chatboti?

AB: Ke všemu, na co si vzpomeneš. ChatGPT Open AI spustili takový market place chatbotů, takže v tenhle moment začínají poskytovat lidem, kteří chatboty vytvářejí, možnost časem vydělávat i peníze.

Těch chatbotů je tam opravdu celá řada. Je tady třeba chatbot od Kayaku, což je firma, která se zabývá plánováním cest a je tady chatbot, kterému můžeš říct, v jakých datech plánuješ někam jet, přibližně třeba tu lokaci, kolik na to máš peněz, jaké jsou tvoje cestovatelský preference. Pomáhá ti to najít letenky, hotely, případně nějaké jiné ubytování.

Je tady chatbot, který miluje moje kolegyně Johana, na vyhledávání v akademických databázích. Je tady chat, který ti pomáhá vytvářet loga, ten pracuje s dalším generativním modelem od Open AI, to se jmenuje DALL-E.

Je tady kouč na psaní textů, někdo, kdo ti bude dávat feedback, bude se k tobě chovat v roli mentora. Tady je ten negociační, vyjednávací chatbot, kterého používám. A těch chatbotů je opravdu celá řada. Nedávno jsme se i bavili tím, že jsme si hledali nějaké obskurní, takže jsou tam třeba chatboty na tarotové, astrologické výklady a další. Opravdu celá řada, což je docela zajímavé.

Ta ezoterická komunita ty AI nástroje dost adoptuje. Jak používám Mitjourney na generování obrázků, tak ono má veřejné kanály, ve kterých můžete vidět, kdo a jak si generuje jaké obrázky. To je pro mě i občas takový newsfeed toho, co se v tom ezo světě děje. Je nějaký rok zajíce nebo se blíží nějaký hustý úplněk, tak tam skáčou v generátoru takové obrázky.


MZ: Jaké máš plány na tento rok? Myslím profesní, samozřejmě, co tě čeká, na co se těšíš?

AB: Těším se, že rozjíždíme další designové projekty s Johankou, s mojí spoluzakladatelkou.


MZ: Čili v oblasti Workplace Design.

AB: Partnerkou v oblasti Workplace Designu. Na to se těším, protože tam máme našlápnuto na hezké spolupráce. To je pro mě strašně zajímavý obor, do kterého jsem vstoupila s Johanou teprve nedávno. Johana už se v něm pohybuje několik let. Strašně mě na tom baví, jak je to komplexní. Ty velmi neotřelé a inovativní přístupy, které Johana používá. Já tam zase do toho vnáším automatizace, nějaké pomoci s nástroji umělé inteligence.

Doufám, že budu mít zase nějaké pěkné nebo mám už nasmlouvané, ale těším se na další týmy a workshopy, které budu dělat, protože to je pro mě zajímavý způsob, jak sbírat další inspiraci. Každý má jiné záliby a mě hrozně baví na těch workshopech, které dělám skrz European Leadership Academic Institut, jak poznávám nová témata. Pro mě je to i způsob, jak se učím od ostatních.

Pojedeme na konferenci do Londýna o Workplace Designu. Takže v tomhle duchu se asi ponese můj rok. Těším se, co uvidím v těch svých nástrojích za další výpomoc poháněnou umělou inteligencí.


MZ: Tak ať se daří. Děkuji za rozhovor.

AB: Děkuji, Martine.

Zpět na začátek

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme