Jakub Weimann: Český a ukrajinský byznys nacházejí společnou řeč

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Weimannem, generálním ředitelem Bonatrans Group a předsedou pracovní skupiny Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) pro Ukrajinu, který za SP ČR vedl letošní podnikatelskou misi do Dněpropetrovské oblasti.

Na Ukrajině jste absolvovali desítky jednání na několika lokalitách. Jaká místa, na kterých by se mohly zapojit české firmy, na vás udělala největší dojem?

Velice zajímavé bylo se blíž seznámit s Dněpropetrovským regionem, kde již působí 20 společností z ČR a existuje zde velký potenciál pro další spolupráci. Nachází se tam 16 % veškeré ukrajinské průmyslové produkce a 50 % ukrajinské metalurgie. Dále bylo přínosné jednání v Krivém Rohu, ležícím u největšího ložiska železné rudy v Evropě, kam jsme přijeli jako vůbec první podnikatelská delegace od začátku války.

Řeší zde nyní hlavně výstavbu bydlení pro návrat přesídlených obyvatel a pro válečné veterány, energetickou efektivitu a obnovu infrastruktury (voda, centrální městské vytápění). Dobrý potenciál ale nabízí především zdejší průmyslová zóna Kryvbas s celou řadou investičních pobídek.

Co vás na Ukrajině překvapilo?

Jako první bezchybně fungující a kvalitní vlaková spojení jezdící na čas. Dále mládí, jazyková vybavenost a diskuze bez frází jak u ministrů a náměstků, se kterými jsme se setkali, tak u jejich týmů. A samozřejmě lidé – lidé, kteří jsou obrovsky hrdí na to, že jsou Ukrajinci a že bojují proti ruské agresi. Při slovech Slava Ukraini, kterými končili své projevy na fórech, mi běhal mráz po zádech a byl jsem dojatý. Je to naprosto jiná situace, ale podobné pocity jsem prožíval v listopadu 1989 u nás.

Čeští strojaři navštvíli Ukrajinu

Jaká doporučení byste dal českým firmám, které mají zájem zapojit se do obnovy Ukrajiny?

Potřeby a situace jednotlivých firem se pochopitelně různí, ale sjednocená komunikace s českou vládou, se zástupci ukrajinského byznysu, vlády a municipalit a vzájemné sdílení některých zkušeností mohou podle mě napomoci tomu, aby se české firmy efektivněji zapojily do obnovy Ukrajiny. Proto bych zájemcům doporučil aktivně se zapojit do činnosti skvěle fungující pracovní skupiny SP ČR pro Ukrajinu (PS), která je otevřená všem členským firmám SP ČR.

Jsou podle vašeho názoru stávající pojišťovací a garanční nástroje nabízené českou vládou pro české projekty na Ukrajině dostatečné?

Vítáme nedávné navýšení limitů na jednoho zákazníka u EGAPu, ale celkový objem je nedostatečný. Pomalé čerpání prostředků nelze brát jako relevantní argument, protože kritéria vylučují velké projekty, o které by jinak české firmy měly zájem. Apeluji proto i na firmy, aby o svých požadavcích otevřeně mluvily, a ty pak bylo možné konsolidovat na platformě pracovní skupiny SP ČR.

Vláda ČR by také měla sledovat, jak podporují své firmy na Ukrajině další státy EU. Pokud bude jejich podpora větší, může to snížit konkurenceschopnost českých podniků. Odkazovat se v našem případě pouze na historicky silné a pozitivní vazby obou zemí nebude českým firmám při zapojení do obnovy Ukrajiny stačit.

Převzato ze speciální přílohy časopisu Svazu průmyslu a dopravy České republiky Spektrum (01/2024). Autorka: Olga Rozsívalová, manažerka pro EU a mezinárodní organizace

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Průmysl

Doporučujeme