Zdroj: CzechTrade

Japonsko ve velkém exportuje zařízení pro výrobu polovodičů do Číny

Navzdory vládním restrikcím, které omezují vývoz nejpokročilejších technologií, více než polovina japonských zařízení sloužících k výrobě polovodičů míří do Číny.

Nejnovější výsledky japonského zahraničního obchodu ukázaly, že v období mezi lednem až březnem 2024 z celkového objemu vyvezených zařízení pro výrobu polovodičů v hodnotě 6,5 mld. dolarů zamířilo do sousední Číny zboží za 3,32 mld. dolarů.

Ilustrační fotografie

Jedná se o 82% nárůst oproti stejnému období v loňském roce a největší hodnotu od roku 2007. Jak ukazují data od čínské strany, vysoký zájem není pouze o japonská zařízení, měsíční objem čínského importu v této kategorii se totiž během posledního půlroku stabilně pohybuje okolo 4 mld. dolarů.

Dle analytiků tak čínští výrobci reagují na loňská omezení obchodu s počítačovými čipy. Omezení iniciovaly USA a Nizozemsko, k nim se připojilo Japonsko, kde je nově nutné pro vývoz 14nm výrobních technologií a jiných pokročilých zařízení mimo spřátelené státy získat speciální vládní povolení. Se ztížením přístupu k nejmodernějším technologiím tak byla s největší pravděpodobní řada čínských podniků nucena přeorientovat se na výrobu čipů starší generace, na které se žádné restrikce nevztahují.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko
Zdroj: Nikkei

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí

Doporučujeme