Jedenáct českých startupů se umístilo v prestižním žebříčku Sifted30: Central Europe

Nejnovější vydání Sifted Leaderboard s názvem Sifted 30: Central Europe, který hodnotí nejrychleji rostoucí startupy ve Švýcarsku, Rakousku, Polsku, Česku, na Slovensku, ve Slovinsku, Maďarsku a Lichtenštejnsku podle růstu tržeb, přinesl aktuální žebříček. A Česko si vede nejlépe z celé střední Evropy.

Tři desítky evropských startupů získalo financování ve výši 850 milionů EUR a vygenerovalo tržby za 792 milionů EUR během posledních tří finančních let, přičemž dohromady zaměstnávají více než 2 500 lidí. Dostat se do tohoto výběru mohly startupy, které prošly konkrétními kritérii.

Ilustrační fotografie

Jedenáct startupů, téměř každý třetí umístěný startup, má centrálu v Česku a jeho příjmy generoval hlavně vlastní technologií. Seznamte se s Resistant AI, Woltair, 4Trans, Daytrip, Choice, wflow, Oddin.gg, Whalebone, Vocalls, Varistar a Apify.

„Mít největší počet startupů v tomto žebříčku je dobrá vizitka nejen pro český ekosystém, ale i pro agenturu CzechInvest, protože se třemi startupy jsme pracovali a jsme rádi, že se jim daří. Jedná se o startupy Varistar, Whalebone a Oddin.gg,” říká Petr Kopeček, ředitel Odboru akcelerace startupů z CzechInvestu.

A doplňuje: „Na druhou stranu víme, že české startupy mají v evropské měřítku i v rámci růstu stále co dohánět. Proto je potřeba nadále komplexně podporovat a rozvíjet celý ekosystém. Například i díky našemu novému programu Akcelerace startupů na podporu akcelerace technologických firem na zajímavé zahraniční trhy, který je právě otevřen.”

Přehled všech 30 startupů včetně jejich pořadí, zaměření, lokace a celkových investic je k dispozici přímo na stránkách Sifted.eu.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme