Jihomoravský kraj se zařadil mezi silné evropské inovátory. Za úspěchem kraje stojí i VUT

Nejnovější datová zpráva inovačního ekosystému, která mapuje výzkumný a technologický pokrok, ukázala, že Jihomoravský kraj patří mezi silné evropské inovátory. Po Praze je druhým nejprogresivnějším regionem v České republice.

O rozvoji regionu svědčí také fakt, že jako první v republice získal ocenění za dlouhodobou strategii podpory podnikání a inovací. Podíl na tomto úspěchu má i Vysoké učení technické v Brně, které svými projekty významně přispívá k rozvoji kraje.

Na FEKT VUT pracují na vytvoření nízkotlakého zdroje plazmatu pro pohon satelitů | Jakub Rozboud, VUT

Jednou ze strategických oblastí univerzity je elektronová mikroskopie. Výzkumné centrum CEITEC VUT dlouhodobě spolupracuje s dalšími brněnskými institucemi a firmami na vývoji elektronových mikroskopů, nových metod a aplikací. Díky tomu každý třetí elektronový mikroskop na světě pochází z Brna.

Brno je mimo jiné i významným centrem kosmického průmyslu. Univerzitní odborníci nezahálí ani v této oblasti a podílí se na několika vesmírných misích či projektech. První z nich je vědecká mise planetární obrany HERA, která letos odstartuje do vesmíru. Další projekt, na kterém spolupracují vědci z VUT, se zaměřuje na složení meteoritů a možnosti těžby na asteroidech. Studentský spolek YSpace z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT (FEKT) vytváří první český studentský satelit, jehož cílem je zkoumat buňky ve vesmíru. A na stejné fakultě pracují výzkumníci na vytvoření nízkotlakého zdroje plazmatu pro pohon satelitů.

Kromě toho spolupracuje univerzita se společností Brno Space Cluster. Ta se mimo byznysové záležitosti soustředí na popularizaci kosmického průmyslu a vzdělávání v oboru, které brněnská technika nabízí. Jedná se například o magisterský obor Space Applications, jenž se na VUT otevřel před dvěma lety.

Dny elektronové mikroskopie na CEITEC VUT | CEITEC VUT

Jihomoravský kraj je také jediným regionem v Česku, který se stal členem nově založené Aliance polovodičových regionů. Celkem devatenáct institucí z jižní Moravy, včetně VUT a CEITEC, je součástí polovodičového hodnotového řetězce, a to hlavně v oblasti designu, instrumentace a výzkumu materiálů.

Úspěch zaznamenává jižní region také v sekci studujících, jejich počet neustále mírně roste. Více než polovina vysokoškolských studentů a studentek v kraji preferuje technické, přírodovědné nebo zdravotnické obory. Zvyšuje se ale i poptávka po studiu informačních a komunikačních technologií (ICT). Celkem bylo v roce 2023 v JMK 6 310 studentů ICT, což přesahuje čtvrtinu všech studujících ICT v ČR. Nejvíce jihomoravských studentů se v oboru informačních a komunikačních technologií vzdělává na Vysokém učení technickém v Brně (3318). Pokud jde o doktorské studující a absolventy oboru ICT, představují studenti brněnských vysokých škol třetinu celorepublikového počtu.

Přečtěte si celou Datovou zprávu #brnoregion 2024.

Doporučujeme