Rozhovor

Jiří Tomíček: Firmy by se neměly bát digitalizace, bez ní krok s konkurencí neudrží

„Firmy si uvědomují, že bez digitalizace a inovací v boji s konkurencí neuspějí. Zároveň ale často váhají s investicemi do nových technologií,“ říká ředitel výzkumného a inovačního centra Intemac Solutions Jiří Tomíček.

Kudy vede cesta z tohoto začarovaného kruhu, si přečtěte v následujícím rozhovoru pro portál BusinessInfo.cz. „Podniky brzdí často zbytečné obavy. My jim ale umíme pomoci,“ dodává Jiří Tomíček.

Jiří Tomíček, ředitel společnosti INTEMAC Solutions | JIC

Zejména pro malé a střední podniky je digitalizace klíčem k udržení či zvýšení konkurenceschopnosti. Mnoho z nich si ale stěžuje, že jde o složitý, nákladný a časově náročný proces. Co byste jim poradil?

Aby určitě přišly do INTEMACu (smích). Ale vážně: Obavy zástupců firem jsou přirozené a vždy tu budou. Nicméně, jak jste správně uvedl – digitalizace a inovace jsou klíčem k dlouhodobé konkurenceschopnosti. Bez nich je těžké držet krok. Naším cílem v INTEMACu je pomoci firmám projít touto transformací co nejbezpečněji, s minimálními komplikacemi.

Co si pod tím máme představit?

Pro klíčové pracovníky firem nabízíme například Akademii Digitální transformace, což je dlouhodobý vzdělávací program realizovaný s naším partnerem Effectivity, který jim pomůže zmírnit zmíněné obavy a dobře se na změnu – digitalizaci podniku – připravit. Abychom eliminovali strach ze špatných investic, umožňujeme firmám technologie předem u nás v INTEMACu otestovat a vše simulovat. Firmy si tak mohou být jisté, že jejich investice bude dobře připravená a ověřená. Navíc jsme technologicky neutrální. To znamená, že podnikům pomáháme vybrat nejlepší řešení bez tlaku na konkrétní značku či výrobce.

Registrujete nějaký posun v myšlení firem ohledně ochoty digitalizovat respektive automatizovat své postupy?

Aktuálně pracujeme na poměrně detailním marketingovém výzkumu, který zkoumá míru digitalizace a ochotu malých a středních výrobních firem digitalizovat, automatizovat či robotizovat. Již z prvních dat vidíme, že většina firem považuje digitalizaci za přirozený evoluční vývoj, bez kterého neuspějí v souboji s konkurencí. Bohužel mnoho firem má stále mylnou představu, že digitalizace znamená jen pořídit si robota. Digitalizace je však mnohem širší proces, zahrnující celý ekosystém řízení a rozhodování na základě dat.

INTEMAC je kompetenční a inovační centrum založené pro podporu výrobních a technologických firem. Vzniklo v roce 2013 jako dceřiná společnost jihomoravského inovačního centra (JIC)

Mluvil jste také o obavách podniků. Přetrvávají i nadále?

Obavy stále přetrvávají hlavně kvůli nejistému ekonomickému výhledu Evropy, a také kvůli tlaku levných produktů z Číny a Indie, které snižují konkurenceschopnost evropských firem či výrobků. Firmy často váhají investovat do nových technologií, protože se obávají, zda budou jejich produkty stále aktuální. Právě tady však vidíme velkou příležitost. Dnešní technologie nejsou určeny pouze pro velkovýrobu. Moderní adaptabilní výrobní technologie umožňují vyrábět menší série nebo dokonce kusové produkty s rychlou změnou výrobního procesu, aniž by bylo potřeba složitého přenastavování a zbytečných nákladů.

Tuzemské (zejména technologické) firmy si tedy už uvědomují, že je digitalizace nutností… Je podle vás potřebná jejich další edukace?

Jak jsem odpověděl před chvílí, to uvědomění zde určitě je. Pochopitelně jsou firmy, které jsou otevřenější a ochotnější a poté ty, kterým tento mindset chybí. Ty se pochopitelně budou muset změnit, pokud chtějí být úspěšné a pokud chtějí dále existovat.

Expert: Malé firmy by měly vsadit na digitalizaci, nemusí je stát miliony a rok času

Určitě máte možnost srovnání. Jak jsou na tom české a moravské firmy s digitalizací v porovnání se světem v roce 2024?

Myslím si, že mnohé malé a střední firmy jsou i na lepší úrovni než ty západní. Ty ostatní mají chuť, a hlavně potřebu zvyšovat svoji konkurenceschopnost. Češi jsou strašně šikovní a inteligentní. Vážně. Jen potřebují někdy dodat odvahu a ty správné informace. A to my umíme…

Globální excelence průmyslových podniků

Do funkce ředitele společnosti INTEMAC (dceřiné firmy inovační agentury JIC) jste nastoupil před patnácti měsíci. Vaším cílem bylo mimo jiné i větší propojení se zahraničím, aby české firmy mohly čerpat know-how od těch nejlepších. Podařilo se Vám to?

Rozhodně ano. V oblasti mezinárodního networkingu jsme udělali velký pokrok a nadále na jeho rozvoji intenzivně pracujeme. Navázali jsme spolupráci s EDIH centry v Rakousku, Polsku a na Slovensku. Pravidelně se setkáváme, a to jak osobně na společných jednáních, tak i virtuálně prostřednictvím odborných webinářů. Zároveň jsme si vytipovali organizace, které považujeme za vzory pro naše centrum. Systematicky s nimi spolupracujeme, prohlubujeme naše vztahy a stále hledáme nové příležitosti ke spolupráci. Mezi tyto vzory patří pro mě srdcový Brainport Industries z Eidhovenu v Nizozemsku, a také vysoce efektivní komunita Silicon Saxony V Drážďanech.

Kde jsou největší překážky?

Ekonomická nejistota a nedostatek technicky zdatných a odvážných „změnám otevřeným“ pracovníků. „Z dat trhu víme, že mnohé změnové procesy přijdou až se změnou vedení daných firem,“ popisuje Jiří Tomíček.

Tato dvě evropská centra zaměřená na špičkové high-tech technologie a dodavatelské řetězce v oblasti polovodičů jsou pro nás klíčová. Strategicky se chceme rozvíjet právě v tomto směru a nabídnout našim klientům v regionu přístup k inovacím s vysokou přidanou hodnotou, čímž přispějeme k jejich dalšímu růstu.

Daří se vám tedy naplňovat vize, se kterými jste do inovačního centra přicházel? 

Připomenu, že ještě před svým příchodem do INTEMACu jsem jako externí konzultant pomáhal vizi centra spoluvytvářet. Po mém nástupu do funkce jsme tuto vizi přetavili do konkrétních změnových projektů, které postupně transformují INTEMAC a přibližují ho k dosažení našich ambiciózních cílů. Kromě toho jsme vizi mírně aktualizovali a zjednodušili, aby byla srozumitelnější a lépe odrážela naše současné směřování. Nyní zní: „Globální excelence průmyslových firem“. Našim cílem je vytvářet prostředí, kde budeme nejen součástí komunit s globální excelencí, ale také budeme přispívat k jejich růstu a inovacím.

Třetina českých firem má téměř nulovou míru digitalizace

Mimo jiné jste chtěli mladým začínajícím firmám nabídnout možnost otestovat nejlepší hardwarové technologie…

Za poslední rok jsme skutečně poskytli mladým firmám příležitost využít naši technologickou infrastrukturu (TESTBED) k testování špičkových technologií. Například startupy jako Avaltar, Agiception a další, měly možnost u nás realizovat experimenty, které jim pomohly ověřit jejich produktové hypotézy, následně u nás měly možnost tyto vyvíjené produkty představit´a prezentovat potenciálním klientům. Díky tomu získali cenou zpětnou vazbu, která jim umožnila přizpůsobit své výrobky a technologie potřebám trhu ještě před tím, než se začali sériově vyrábět.

Jak jinak konkrétně dokážete firmám v regionu pomoci?

Naším prvním krokem je osvěta a vzdělávání firem o tom, jaké technologie jsou aktuálně dostupné, a jaké mají konkrétní využití. Poté firmám nabízíme možnost si tyto technologie prakticky vyzkoušet na našich workshopech. Dalším bodem je expertní poradenství, při kterém provádíme analýzu aktuálních potřeb a procesů firmy. Na základě toho navrhujeme nejvhodnější automatizační a digitální řešení tak, aby byla firma konkurenceschopnější, tedy úspěšnější, jak na českém, tak i světovém trhu. Tato řešení/koncepty pak můžeme ověřit v naší technické infrastruktuře, abychom zjistili, zda jsou opravdu optimální, a konkrétní technologie testujeme v rámci experimentů.

Co podpora v oblasti firemního výzkumu a vývoje?

Výrobní firmy skutečně mohou využít naši podporu také v podobě výzkumu a vývoje. Zejména menší společnosti většinou nemají vlastní R&D oddělení. My jim nabízíme externí R&D právě v INTEMACu.

Testbed výzkumného a inovačního centra INTEMAC | JIC

Na jaké firmy z hlediska velikosti se zaměřujete? A jste nějak omezeni oborem jejich činnosti?

Naším hlavním cílem jsou malé a středně velké společnosti, které jsou páteří průmyslového sektoru. Nicméně naše technologická komunita zahrnuje i velké „hráče“ jako jsou Siemens, B&R, Honeywell. Tito významní partneři nám pomáhají rozvíjet otevřenou inovační platformu INTEMACu. Jsme si vědomi toho, že INTEMAC nemůže sám o sobě pokrýt všechny potřeby průmyslových firem, proto je pro nás klíčové propojovat všechny, kdo jsou ochotni se zapojit sdílet své zkušenosti, know-how a tím přispět k rozvoji průmyslu v našem regionu. Tímto chci pochopitelně vyzvat všechny technologické společnosti, které s INTEMACem ještě nespolupracují, aby nás navštívili a pomohli nám z Jihomoravského kraje vytvářet „super“ region globálně úspěšných podniků.

Kromě toho, že firmám nabízíte konzultace, pořádáte pro zástupce podnikatelské veřejnosti také každoroční akce. Co chystáte na letošní podzim?

Za zmínku určitě stojí naše akce 16. října zaměřená na obecné využití umělé inteligence v oblasti průmyslu. Zde vám ukážeme konkrétní aplikace a přínosy umělé inteligence (AI), které můžete aplikovat ve vaší výrobě. Firmy většinou znají pojem AI, ale už hůře si dokáží představit praktické využití u nich v podniku. Právě tuto praktičnost jim ukážeme.

Blíží se také další ze série TESTBED Open Day na téma Jak monitorovat a optimalizovat spotřebu energií, což je pro podniky dnes jedno z klíčových témat. V čem by pro ně měla být tato akce přínosem?

Ano, rád bych tímto všechny pozval 24. září na TESTBED Open Day, který je zaměřený na energomanagement. Rostoucí náklady na energie jsou stále něco, co zejména výrobní firmy trápí a snižuje to jejich konkurenceschopnost. Na této akci firmám ukážeme, jak energie monitorovat, vizualizovat a díky chytrým technologiím, třeba i s AI optimalizovat tak, aby mohly vyrábět levněji. Účastníci také zjistí, jaké povinnosti a příležitosti přicházejí s ESG reportingem, a to, že vyrábět udržitelně může být v současnosti stále unikátní prodejní hodnotou – do budoucna je to nevyhnutelností.

Jaká je další budoucnost INTEMACu? V čem vidíte jeho největší přínos v následujících letech?

Budoucnost je v otevřené inovační platformě. INTEMAC nemůže vše vymyslet, realizovat a zajistit. Jeho role je však v koordinaci potřeb firem směrem k našim technologickým partnerům, expertům, spolupracujícím institucím, ať již to jsou univerzity či jiná technologická centra v tuzemsku či v zahraničí. Sami se chceme zaměřovat jen na určité kompetence, díky kterým budeme zvyšovat nejen konkurenceschopnost firem, ale i úroveň evropské vědy.

Máte za sebou bohatou profesní kariéru. Začínal jste v Tatře Kopřivnice, byl jste ředitelem české pobočky Honeywellu. Jak byste popsal své působení v INTEMACu? Co Vám tato zkušenost dala?

Jsem nyní opět v transformaci. Určitě je to změna přejít z velkého korporátu typu Honeywell do malé organizace, jakou je INTEMAC, kde všichni dělají všechno. Krásné na tom je, že si říkáme, jak to dělat lépe a cítím kolem se energii super chytrých lidí, kteří jsou zapáleni dělat něco hodnotově. To je pro mě velmi potěšující. Co je pro mě poměrně negativním zjištěním je obrovská dávka administrativy spojená jak s tuzemskými, tak i s evropskými grantovými/dotačními projekty. To je pro mě asi největší překvapení – ta šílená agenda ohledně projektů tohoto typu.

Jakub Procházka

Doporučujeme