Zákon s názvem California Food Safety Act, zakazuje použití několika přídatných látek doposud běžně používaných ve zpracovaných potravinách ve Spojených státech amerických.
Zákon bude plně prováděn od ledna 2027 a lze předpokládat, že Kalifornie již poněkolikáté způsobí tímto změny i v dalších státech USA. Jednotlivé státy i výrobci potravin napříč zemí budou nuceni reagovat z důvodů obchodních nebo pro přesvědčení spotřebitelů.
Ve státu Kalifornie od ledna roku 2027 nebude možné prodávat potraviny s použitím následujících aditiv: betanin (E162), bromičnan draselný (E924a), bromovaný rostlinný olej (E443) a propylparaben. Pátou chemickou látkou na tomto seznamu měl původně být také oxid titaničitý, jeho zákaz byl však zvrácen mj. také proto, že podle stanoviska Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv FDA je v současné regulaci bezpečný. Tři z uvedených aditiv byly v EU zakázány v roce 2008, pouze betanin (E162) je doposud možné používat na produkty s výjimkou.
ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě
California Food Safety Act je dalším krokem k přiblížení potravinářství Spojených států prostředí v EU. V současné době se v USA mohou tyto látky v potravinách používat na základě součásti federálního zákona o potravinách, lécích a kosmetických přípravcích FDA, která je známá jako pravidlo GRAS (Generally Recognized as Safe – Obecně uznávané jako bezpečné), umožňující výrobcům používat látky a ingredience způsobem nebo v množství, které FDA dříve určil jako bezpečné.
Vzhledem k velikosti trhu Kalifornie i pravděpodobnosti přijetí podobných regulací v dalších státech se očekává, že výrobci potravin zvolí cestu bez výroby ve více variantách složení. Přestože zákon vstoupí v platnost až v roce 2027, očekává se, že spotřebitelé ve Spojených státech budou k produktům, které obsahují tyto látky, přistupovat s opatrností. Dalším faktorem ovlivňujícím přístup výrobců potravin je také zkušenost s plněním regulací pro trh EU a pro většinu z nich tedy i poměrně rychle dostupné technologie a alternativních přísad pro výrobu.
K zákonu se aktuálně vyjadřuje řada potravinářských asociací, např. Národní asociace cukrářů (NCA) ve své reakci zdůrazňuje, že zákon zasahuje do stávajícího celonárodního regulačního systému a uvádí, že „nahrazuje jednotný národní systém bezpečnosti potravin směsicí nekonzistentních státních požadavků vytvořených legislativním rozhodnutím, které zvýší náklady na potraviny“. Nejen NCA také požaduje zásah FDA, který přistoupil k této situaci s opatrností a v současné době zvažuje další postup a možné změny v přístupu.
Podobný návrh zákona je projednáván také v New Yorku, kdy tento vedle uvedených čtyř aditiv navrhuje zakázat potravinářské použití také pro oxid titaničitý (E171). Vývoj v regulacích potravinářských aditiv a s nimi spojených soudních sporů je sledován také zahraničními dodavateli potravin do USA, kteří pro vstup nebo setrvání na trhu Kalifornie (a v kontextu dalšího vývoje Spojených států obecně) musí začít realizovat změny obchodních plánů a výrobních procesů.