Ve své společné zprávě konstatují, že veřejné prostředky směřují zejména na podporu pěstování rentabilních polních plodin určených k vývozu do třetích zemí nebo krmných plodin pro chov hospodářských zvířat. Negativně hodnotí také i nadále vysoké investice pro produkci potravin s vysokým obsahem nasycených tuků.
To vše je podle nich obzvláště znepokojující vzhledem k nárůstu nemocí souvisejících s výživou a životním stylem v Kanadě, jako jsou cukrovka, obezita nebo srdeční choroby. Zatímco kanadská federální vláda vynakládá velkou část svého zemědělského rozpočtu na řešení negativních důsledků zemědělského hospodaření, existuje podle těchto univerzit větší možnost investovat do preventivních opatření, která podporují zdravější a udržitelnější potravinový systém.
ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg
Za nezbytné považují předložení nové vize kanadského zemědělství a potravinářství, která propojí cíle v oblasti lidského zdraví a životního prostředí s udržitelným stravováním a prosperujícím rodinným zemědělstvím. V této souvislosti připomínají koncept nazvaný Resetting the Table: A People’s Food Policy for Canada, který předložila kanadská nevládní organizace Food Secure Canada v roce 2011. Mezi klíčové prvky patřila podpora regionálních potravin, ekologického zemědělství nebo vytvoření programů školního stravování.
Zásadním faktorem při diskuzi o novém kanadském zemědělství je podle nich zapojení federálních úřadů, nevládních organizací nebo zájmových svazů a asociací, a to nejenom ze zemědělského a potravinářského sektoru, ale i z odvětví životního prostředí a lidského zdraví.