Kanadské zemědělství se obává dopadů cla na elektromobily z Číny

Kanadská federální vláda vyhlásila 2. července 2024 třicetidenní konzultační období, během kterého prozkoumá možná obchodní opatření, která budou reagovat na nekalé obchodní praktiky Číny při výrobě elektromobilů.

Jedním z opatření může být zejména dodatečné clo na dovoz elektromobilů, podobně jako to již například učinily Spojené státy americké.

Ilustrační fotografie

Aktuální vývoj s napětím sleduje kanadský zemědělský sektor, který se obává odvetných kroků ze strany Číny. Právě rostlinná a živočišná výroba může patřit mezi hlavní cíle odvetných opatření, i s ohledem na to, že Čína patří mezi hlavní cílové destinace kanadského vývozu obilí a olejnin.

V minulosti již byla vzájemná obchodní relace negativně postižena, a to zejména v sektorech vepřového a hovězího masa nebo řepky. V případě řepky zákaz dovozu do Číny trval tři roky a skončil až v roce 2022, přičemž kanadští pěstitelé stále pociťují dopady tohoto opatření. Směrem k případné další obchodní eskalaci tak zaznívají hlasy, že by kanadská vláda měla při svém rozhodnutí zohlednit možné dopady na zemědělský sektor, a současně zdvojnásobit úsilí o diverzifikaci trhů, aby zmírnila budoucí rizika.

Autor: Filip Lameš, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Ottawě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí

Doporučujeme