Kde hledat obchodní příležitosti a jak na export? Firmám radí zástupci CzechTrade a CzechInvest

Zástupci 300 českých firem debatují s řediteli zahraničních kanceláří agentur CzechTrade a CzechInvest a ekonomickými diplomaty z celého světa v PVA Letňany. Téměř 200 zahraničních pracovníků různých institucí poskytuje konzultace o aktuálních exportních příležitostech, možnostech vstupu na trh a současném vývoji na světových trzích.

Do pražských Letňan se sjeli ekonomičtí diplomaté a zástupci zahraničních kanceláří CzechTrade a CzechInvest, kteří působí celkem na 90 světových trzích. Největší zájem exportéři projevili o konzultace k vývozu do zemí jako je Ukrajina, Německo, USA či Brazílie.

Konzultace se zástupci CzechTrade a CzechInvest

Konzultovat své byznysové aktivity v zahraničí přijeli do Prahy zástupci téměř tří stovek českých firem. Odborné konzultace poskytuje celkem 184 zahraničních pracovníků různých institucí, kteří působí přímo na zahraničních trzích a přivážejí tak nejaktuálnější obchodní informace z různých destinací.

Kvalitní podpora posune exportéry dál

„Pravidelně se potvrzuje, že české firmy mají díky svým vynikajícím schopnostem na to úspěšně se prosazovat na zahraničních trzích. Kvalitní podpora ze strany ekonomických diplomatů a pracovníků zahraničních kanceláří CzechTrade a CzechInvest je ale může posunout ještě dál. Proto jejich služby vnímám jako klíčový nástroj pro pomoc českým podnikatelům při jejich byznysových aktivitách v zahraničí. Pravidelné konzultace s ekonomickými diplomaty nabízí podnikatelům jedinečnou možnost získat komplexní přehled o nových trzích a exportních příležitostech, aniž by museli opustit území České republiky,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Akci pravidelně zaštiťuje Ministerstvo zahraničních věcí. „Každoroční konzultace českých firem s ekonomickými diplomaty a pracovníky zahraničních kanceláří CzechTrade a CzechInvest představují jedinečnou příležitost k dojednání konkrétní spolupráce, která firmám pomáhá proniknout na zahraniční trhy. Tato spolupráce zahrnuje například hledání partnerů, navazování kontaktů, organizaci různých projektů ekonomické diplomacie PROPED, podporu ekonomických aktivit prostřednictvím projektů PROPEA a v neposlední řadě také mapování příležitostí a poptávky a zprostředkování nabídky výzkumu a vývoje českých institucí v zahraničí,“ doplňuje náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Kozák.

CzechTrade podpoří konkurenceschopnost firem. Přispěje jim na účast na veletrzích

Podle Kozáka je Česko na akci propagováno jako země se špičkovým výzkumem a inovativními firmami: Co toto setkání dělá skutečně výjimečným, je přítomnost ekonomických diplomatů a zástupců agentur z celého světa se zástupci firem takříkajíc u jednoho stolu. Jsem přesvědčen, že společnými silami naše úsilí úspěšně naplníme.“ 

Akci přijelo podpořit celkem 51 ředitelů zahraničních kanceláří agentury CzechTrade. „Zásadní zefektivnění podpory exportérů vychází z naší střednědobé strategie CzechTrade, kdy sektorové příležitosti v jednotlivých zemích propojujeme s unikátními kompetencemi českých firem. Pro tento účel systematického budování pozice našich exportérů vyhledáváme národní šampiony, klíčové akce a důležité zahraniční partnery. Naši odborníci využijí dnešních konzultací k postupnému naplnění první vlny pilotních projektů efektivního propojování sektorů s vhodnými regiony, skvělým příkladem je podpora AI řešení v Mnichově, technologickém hubu Evropy, nebo spojení progresivního Singapuru k získání pevné pozice pro firmy z oblasti finančních technologií, Severní Ameriku pak pro oblast advanced manufacturing,“  sděluje Radomil Doležal, generální ředitel agentury CzechTrade.

Ekonomičtí diplomaté debatují o postavení Česka v zahraničí

Na konzultacích participuje také agentura CzechInvest. Ta je na akci reprezentována svými zahraničními zástupci, kteří pomáhají firmám získat přehled o investičních trendech v daných teritoriích. Zároveň předávají své osobní zkušenosti z teritorií, jelikož ty jsou obvykle firmami velice ceněny.

Konzultace poskytuje i zástupce nově otevřené kanceláře na Tchaj-wanu, která představuje skvělou příležitost pro technologické firmy, či představení nové aktivity agentury CzechInvest na podporu expanze startupů. Nový program agentury je jedním z klíčových nástrojů, jak pomoci získat zkušenosti ze zahraničního trhu pro nově vzniklé společnosti. 

Co dalšího exportérům nabízíme?

Stávající nebo budoucí exportéři mají možnost radit se v oblasti exportního financování u České exportní banky, pojišťování exportu u společnosti EGAP, možnosti úvěrů a záruk u Národní rozvojové banky a ochrany práv průmyslového vlastnictví u Úřadu průmyslového vlastnictví. Speciální konzultační místa jsou připravena rovněž pro firmy, které se už podílí, nebo by se chtěly zapojit do obnovy Ukrajiny prostřednictvím Business klub Ukrajina.

Konzultace každoročně organizuje Ministerstvo průmyslu a obchodu a Svaz průmyslu a dopravy ČR. České firmy musí zůstat globálně konkurenceschopné. Podnikatelé proto při otevírání nových exportních příležitostí vítají pomoc odborníků přímo v daných destinacích. Základ k takovému kroku jim můžou dát právě konzultace s ekonomickými diplomaty a zástupci zahraničních zastoupení CzechTrade. Během pouhých dvaceti minut získají podnikatelé perfektní přehled o nových trzích, jaké překážky je tam čekají a na co se mají připravit. Českému exportu se v posledních letech velmi daří a tyto konzultace můžou dalším firmám v jejich zahraničním obchodě výrazně pomoci,“ dodává na závěr Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme