Kdy má zaměstnanec nárok na pracovní volno kvůli povodním? 

V jakých případech náleží zaměstnancům volno v situacích v souvislosti s povodněmi? Jednotlivé případy shrnuje přehled, připravený poradenskou společností BDO.

Zaměstnancům zpravidla nenáleží náhrada mzdy. Na tu mají nárok typicky v případě, že práci nemohou vykonávat z důvodu na straně zaměstnavatele, kterým by mohlo být například zaplavení pracoviště. 

Ilustrační fotografie

V případě, že se lidé v důsledku povodní nedostanou do práce, může se jednat o důležitou překážku v práci na straně zaměstnance, kterou musí zaměstnavatel omluvit. Zaměstnanci však nenáleží náhrada mzdy. 

Pokud zaměstnanec musí odstraňovat škody způsobené povodněmi nebo poskytovat osobní pomoc, náleží mu volno bez náhrady mzdy z důvodu překážky v práci na straně zaměstnance. Právně pak rozlišujeme, zda se jedná o důležitou osobní překážku v práci, nebo překážku z důvodu výkonu občanské povinnosti. Ani v těchto případech zaměstnanci nenáleží náhrada mzdy. 

Musí-li děti (mladší 10 let) zaměstnance zůstat doma kvůli uzavřené škole či školce, a nelze-li péči o dítě zajistit jinak, lze tento stav kvalifikovat jako důležitou překážku v práci na straně zaměstnance. Zaměstnanec sice nemá nárok na náhradu mzdy, ale může žádat o ošetřovné podle zákona o nemocenském pojištění. 

Nemůže-li zaměstnanec vykonávat svou práci z důvodu na straně zaměstnavatele, může jej zaměstnavatel převést na jinou práci, nebo mu hradit náhradu mzdy ve výši 60 % (živelní událost), nebo 80 % (prostoj) průměrného výdělku. 

Poskytnutí náhrady mzdy za výše uvedené překážky může řešit např. kolektivní smlouva. Skutečnost, že se překážka na straně zaměstnance vyskytla, stejně jako délku trvání překážky (standardně na dobu nezbytně nutnou), prokazuje zaměstnanec. Zaměstnanec se zaměstnavatelem se mohou i dohodnout na poskytnutí dovolené nebo na nadpracování zameškaných hodin.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme