Počet přihlášených národních patentů klesá, roste ale zájem o patenty evropské

Aktuálně je v Česku v platnosti asi 50 tisíc patentů, přičemž toto číslo vyjadřuje celkový počet patentů národních i evropských.

Počty přihlášek nových národních patentů podle Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV ČR) klesají a naopak nárůst byl zaznamenán mezi lety 2022 a 2023 u validací evropských patentů a také u přihlášek evropských patentů podaných českými přihlašovateli.

Ilustrační fotografie

Podle dat ÚPV ČR je u národních patentů nejvíce přihlášek z oborů dopravy a skladování (18 %), dále zdraví a zábavy (9,5 %) a elektrotechniky (7 %). „U evropských patentů jsou nejžádanějšími obory digitální komunikace, medicínské technologie a počítačové technologie,“ říká vedoucí Kanceláře úřadu Jana Engelová Pavková o patentech, které jsou právní ochranou udělenou vynálezu, která jeho držiteli poskytuje exkluzivní právo na využívání a komerční provozování vynálezu po určitou dobu v daném území.

U národního patentu jde podle patentových vlastníků o poměrně rychlý a jednodušší proces. „O mezinárodních patentech je ale dobré uvažovat v případě, že s produktem chcete mířit také na další trhy. Je třeba si uvědomit, že se následně řeší validace pro jednotlivé země. Nezanedbatelné jsou pak celkové náklady na tato řízení a také nemalé roční udržovací poplatky,“ uvádí Jan Tihelka, marketingový ředitel výrobce kotlů a krbových kamen na biomasu BLAZE HARMONY.

Firma přitom vlastní v oblasti kotlů hned čtyři patenty, a to kupříkladu ten na mechanickou detekci zbytkového paliva, který eliminuje nutnost opakovaného zátopu a zvyšuje tak komfort užívání, či na ochranu před nízkoteplotní korozí, což snižuje celkové náklady na instalaci nového topného systému. Mimo jiné přichází na trh krbových kamen s dalšími dvěma patenty, které pomáhají k prodloužení doby hoření v krbových kamen nebo k usnadnění údržby.

Podmínkou udělení patentu je, aby řešení přinášelo novost v dosavadním stavu. To se ověřuje na patentových úřadech v ČR a následně v dalších zemích. „Patent platí 20 let od data podání přihlášky a zatím jsme se nesetkali s tím, že by se někdo pokusil námi patentovaná řešení okopírovat,“ říká jednatel svahových sekaček SPIDER Lubomír Dvořák, který je vlastníkem několika patentů spojených s produktem, přičemž výjimečná je u techniky například konstrukce kolového podvozku, která umožňuje sečení trávy ve všech směrech.

Ze statistických údajů vyplývá, že se počet patentových přihlášek domácích přihlašovatelů v roce 2023 snížil, a to o 8 procent oproti roku 2022. Z celkového počtu 104 480 udělených evropských patentů získalo 4,8 procenta ochranu v ČR.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme