Klesající inflace: ČNB úrokovou sazbu nezměnila, ukončila podporu koruny

Česká národní banka v srpnu opět nezvýšila základní úrokovou sazbu. Kvůli rostoucí inflaci ji naposledy zvedla loni v červnu na současných 7 procent. Inflace v ČR postupně klesá, ČNB by tedy mohla začít sazby ještě letos snižovat.

O nezvyšování tarifů rozhodla ČNB na zasedání bankovní rady ve čtvrtek 3. srpna. Na stejné úrovni zůstaly také další dvě sazby. Diskontní sazba je aktuálně na šesti procentech, lombardní na osmi procentech.

Mince jedna koruna česká, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

Česká národní banka už loni v létě rezignovala na tvrdší boj proti inflaci. Banka 3. srpna zároveň oznámila, že formálně ukončila intervenční režim na podporu kurzu koruny. Reálně proti oslabování koruny na devizovém trhu neintervenuje už od loňského října.

„Bankovní rada formálně ukončila intervenční režim oznámený v květnu 2022 a zároveň obnovila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv. ČNB bude v rámci režimu řízeného plovoucího kurzu vždy z principu bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny ohrožujícím cenovou či finanční stabilitu,“ informovala ČNB v tiskové zprávě.

Dojde ke snížení sazeb ještě letos?

Podle analytika Raiffeisen Bank Vratislava Zámiše už si ČNB otevírá prostor k postupnému snižování sazeb.

„O rozhodnutí na dnešním zasedání bylo předem takřka jasno a stabilita na 7 procentech nepředstavuje překvapení. Trhy ale zaskočilo oznámení o formálním ukončení intervencí, byť reálně již ČNB není aktivní na trhu od loňského podzimu. Koruna tak skokově oslabila a prolomila hranici 24,20 korun za euro,“ připomíná analytik.

Zámiš očekává, že by ČNB ještě letos mohla snížit základní sazbu o 50 bazických bodů, dostala by se tak na 6,5 procenta. Nižší (5,75 %) byla naposledy v květnu 2022.

Méně než deset procent. Inflace v Česku padá, je nejnižší od roku 2021

Guvernér ČNB Aleš Michl ale očekávání trhu korigoval. Uvedl, že většina bankovní rady plánuje ponechat sazby na vyšších úrovních po delší dobu, „než naznačuje základní scénář prognózy.“ Na zářijovém zasedání bankovní rady se tak zřejmě o snížení nerozhodne.

Rozhodnutím bankovní rady ČNB je překvapen také ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák: „Rozhodnutí o ukončení intervencí vyznívá tak, že se ČNB vydává na cestu ukončení politiky silné koruny.“

Právě silnou korunu přitom podle Nováka ČNB v posledních čtvrtletích vyzdvihovala jako důležitého pomocníka v boji s vysokým růstem cen.

Letos bude ekonomika stagnovat, v příštím roce už poroste

„ČNB si ukončením intervencí zároveň otevírá cestu ke snížení úrokových sazeb na nadcházejících zasedáních, ačkoliv i toto guvernér popřel. Otázkou podle mě již tak nově není, zdali začne ČNB sazby letos snižovat, ale kdy a jak rychle,“ doplňuje Novák. Podle něj by mohlo dojít o snížení až o 75 bazických bodů.

Vítězství nad inflací se blíží?

Inflace v Česku zatím postupně klesá. V červnu poprvé v meziročním srovnání spadla pod 10 procent, na konci roku by měla být zhruba sedmiprocentní.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy ČNB míní, že inflační tlaky v české ekonomice už výrazně polevily, a tak si může ukončení intervencí dovolit. „V rámci intervence vydala celkem více než 600 miliard korun, a to v období od loňského května do října. Devizové rezervy ČNB však i nyní zůstávají po přepočtu k HDP jedny z největších na světě,“ připomíná analytik.

Krok ČNB signalizuje, že centrální banka postupně opouští režim vysokého nasazení v boji s inflací

Lukáš Kovanda, ekonom

„Krok ČNB signalizuje, že centrální banka postupně opouští režim mimořádně vysokého nasazení v boji s inflací. Bude proti ní bojovat i nadále, ale už konvenčněji a nakonec, na přelomu tohoto a příštího roku, přistoupí ke snižování základní úrokové sazby,“ dodává ekonom.

Podle Kovandy bude moci vláda ještě před řádnými sněmovními volbami roku 2025 deklarovat své „vítězství nad inflací“, a to přesto, že je její vliv na pokles růstu hladiny spotřebitelských cen silně omezený. 

Podle prognóz tuzemských i mezinárodních organizací inflace bude klesat dál a výrazně spadne v příštím roce. Zatímco letos by se měla podle Kovandy pohybovat kolem 10,5 procent, v příštím roce nepřesáhne 2,5 procenta. Za příznivou statistikou stojí zejména postupné zlevňování energií, v čele s plynem a elektřinou, a také pohonných hmot.

red

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme