Končí možnost platby kolky. Využít či odprodat je můžete už jen do konce roku 2024

Od 1. ledna 2025 již nebude možné hradit správní poplatky prostřednictvím kolkových známek. Tyto poplatky bude možné platit pouze bankovním převodem nebo pomocí QR kódu.

Pokud jste byli zvyklí platit kolky, nezapomeňte, že využít nebo odprodat je bude možné jen do konce tohoto roku, tedy do 31. prosince 2024.

Kolkové známky | Ministerstvo financí (volné úřední dílo)

Kolkové známky, označované též jako „kolky“, dosud sloužily jako jeden ze způsobů platby některých správních poplatků. To platí i pro některá správní řízení a činnosti v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu. Tímto upozorňujeme, že od 1. ledna 2025 již nebude možné zaplatit správní poplatek prostřednictvím kolkových známek za:

  • přijetí žádosti o uznání odborné kvalifikace podle zákona o uznávání odborné kvalifikace,
  • vydání osvědčení podle § 29a zákona o uznávání odborné kvalifikace,
  • vydání stejnopisu osvědčení nebo stejnopisu rozhodnutí o uznání odborné kvalifikace podle zákona o uznávání odborné kvalifikace 
  • a za výpis z evidence poskytovatelů služeb.

Nechat si zpětně odkoupit nepoškozené kusy kolkových známek je možné pouze na vybraných pobočkách České pošty, kde bude úkon zpoplatněn dle aktuálního ceníku. Na těchto pobočkách si také můžete do konce roku stále kupovat nové kolky nebo nechat vyměnit poškozené a nepoužité kusy za nové. Přesto doporučujeme všem, kteří mají kolky u sebe, aby spotřebovali případné zásoby a postupně přešli na ostatní a již zavedené způsoby hrazení poplatků na úřadech.

Psali jsme k tématu: Byrokratický přežitek Rakouska-Uherska končí. Budou po zrušení papírových kolků následovat účtenky?

• Teritorium: Česká republika
Tématický Newsletter
Zajímají vás novinky z oblasti práva pro podnikání? Nepropásněte nové články na BusinessInfo.cz, přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Co vám nabízíme? Pomoc s orientací v právních úkonech souvisejících s podnikáním (právo, právní postupy a povinnosti), vzory právních dokumentů a smluv, odkazy na texty vybraných zákonů a aktuality z legislativy.

Zpracování osobních údajů
Přihlášením potvrzuji souhlas, že jsem se seznámil(a) se Zásadami zpracování osobních údajů. Tento portál je chráněn technologií reCAPTCHA od společnosti Google a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Doporučujeme