Konjunkturální průzkum: Důvěra podnikatelů se zvýšila, mezi spotřebiteli mírně klesla

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se meziměsíčně zvýšil o 1,6 bodu na hodnotu 98,0, při rozdílném vývoji jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů vzrostl o 2,0 bodu na hodnotu 97,4, zatímco indikátor důvěry spotřebitelů se mírně snížil o 0,6 bodu na hodnotu 101, informoval ČSÚ.

V červnu se důvěra v ekonomiku mezi podnikateli zvýšila především v odvětví průmyslu (+4,3 bodu), mírně také ve stavebnictví (+0,6 bodu) a ve vybraných službách (+0,1 bodu). V odvětví obchodu se důvěra oproti květnu mírně snížila (-0,8 bodu).

Tři podnikatelé na schůzce, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

„Červnový růst důvěry v ekonomiku kladně ovlivnili zejména podnikatelé v průmyslu očekávající v následujících třech měsících mírné zvýšení tempa růstu výrobní činnosti. Sentiment v ostatních odvětvích v červnu spíše stagnoval, uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Podnikatelům se nálada lepší, neboť vnímají poměrně pozitivní vývoj na klíčových vývozních trzích v čele s Německem, kde dochází ke stabilizaci a oživení ekonomiky, a současně vyhlížejí další pokles úrokových sazeb v eurozóně i v Česku. Ten sice bude pomalejší, než se původně, začátkem roku, mínilo, ale i tak letos poskytne pozitivní impuls ekonomice díky zvýšení dostupnosti úvěrů a financování. Zároveň je pokles sazeb dokladem toho, že inflaci se daří krotit. Což je z hlediska podnikatelů další pozitivní zpráva,“ komentuje zveřejněná data ekonom Lukáš Kovanda.

Zdroj: ČSÚ

„Podniky v průmyslu jsou v červnu nejoptimističtější v letošním roce, ale jejich důvěra je stále mírně pod loňským prosincem. Pokud půjdu více do detailu, tak za zlepšením důvěry v průmyslu stál v červnu především růst očekávaného vývoje výrobní činnosti v příštích 3 měsících (jedná se však o velmi proměnlivou položku) a zlepšení hodnocení současné celkové poptávky. Na druhé straně např. slabší červnový index PMI ve výrobě v Německu další rychlý růst důvěry tuzemských průmyslových podniků podle mě příliš nepodporuje,“ uvádí analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Důvěra spotřebitelů se druhý měsíc v řadě snížila. Indikátor důvěry mírně poklesl o 0,6 bodu na hodnotu 101,0. Podíl respondentů očekávajících pro období příštích dvanácti měsíců zhoršení celkové ekonomické situace v České republice se meziměsíčně znovu výrazně zvýšil. Počet spotřebitelů hodnotících svou současnou finanční situaci hůře než v předchozích dvanácti měsících se snížil, nezměnil se ale počet respondentů očekávajících zlepšení své finanční situace v příštích dvanácti měsících. Podíl spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů, se meziměsíčně téměř nezměnil.

Dohodáři se dočkají dalších změn: Co přinesla a přinese novela zákoníku práce?

„V posledních dvou měsících došlo ke korekci poměrně silného růstu důvěry spotřebitelů, který jsme mohli pozorovat od prosince loňského roku. Důvodů je více, tím nejvýraznějším jsou rostoucí obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace,“ sdělila Veronika Ptáčková z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Detailnější informace o vývoji podnikatelské a spotřebitelské důvěry naleznete v doplňující informaci k RI konjunkturálních průzkumů na webu ČSÚ.

Zdroj: ČSÚ a komentáře ekonomů

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme