Celkový počet obědových transakcí minulý týden, v porovnání s prvními třemi týdny v říjnu, poklesl o 17,6 procenta. „Do statistik jsme nezahrnovali týden od 25. října, kdy byl státní svátek a mnoho lidí si navíc bralo dovolenou,“ říká obchodní ředitel společnosti Edenred Petr Šorna.
Statistika vznikla na základě plateb více než 250 tisíc majitelů nejrozšířenější tuzemské stravenkové karty Ticket Restaurant Card.
Data podle Šorny dokazují, že gastrosektor je stále ve složité situaci, což platí zejména pro ty restaurace, které se soustředí na nabídku hlavních jídel (obědy a večeře). Od začátku září se počet obědových transakcí pohybuje kolem poloviny toho, na co byly restaurace zvyklé před koronavirovou pandemií.
Z části gastroprovozovnám alespoň pomáhají rozvážkové služby, které nyní tvoří dvanáct procent všech transakcí za jídlo. To je čtyřnásobek oproti situaci před covidem.
„V celkových tržbách jde ale ještě o mnohem vyšší podíl. Zatímco v celorepublikovém průměru dnes za jeden oběd při návštěvě restaurace zaplatíme necelých 140 korun, útrata za jídlo dovezené do práce dovážkovou službou je 380 korun. To ukazuje, že velmi často kupují lidé jídla pro více lidí na pracovišti nejednou a střídají se v průběhu týdne, nebo si nakoupí jídlo třeba na dva po sobě jsoucí dny,“ doplňuje Šorna.